• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Salah tanggapan terhadap bidang sains rugikan masyarakat

TULISAN Datuk Dr Syed Ali Tawfik Al Attas bertajuk Cabaran Pendidikan Tinggi antara lain menunjukkan wujudnya salah tanggapan pelajar dan masyarakat keseluruhannya terhadap bidang sains.

Menurut beliau, pelajar dan masyarakat lebih gemar melihat bidang sains dari sudut keuntungan semata-mata. Hal ini terjadi apabila bidang sains diyakini sebagai satu bidang menjanjikan peluang pekerjaan dan jawatan tinggi.

Kesannya, berlakulah kemerosotan dari segi mutu pelajar dan pada masa sama, percambahan ilmu sains menjadi begitu lemah atau mungkin tidak langsung berlaku.

Kertas kerja bertajuk Paradoks Pendidikan Sains yang dibentangkan di Seminar Kebangsaan Pendidikan Sains dan Matematik pada 1996 oleh Dr Mohd Najib Ab Ghafar pula menunjukkan pendapat berbeza.

Pada pandangan beliau, pelajar serta masyarakat mempunyai tanggapan lain terhadap bidang sains. Kemerosotan mutu dan bilangan pelajar dalam bidang sains kerana bidang itu dianggap kurang menguntungkan.

Oleh itu, ramai pelajar beralih ke bidang sains kemasyarakatan (sains sosial) kerana kepercayaan bahawa bidang ini memberikan peluang kerjaya yang lebih, apatah lagi apabila bercakap mengenai bidang ekonomi.

Dalam pada itu, satu kajian bertajuk ‘Kesedaran Awam terhadap Sains dan Teknologi’ (2004) pula menunjukkan 42.3 peratus rakyat Malaysia berpendapat mata pelajaran Sains adalah mata pelajaran yang sukar. Namun, tidak pula dinyatakan apakah bentuk kesukaran itu.

Kesan daripada tanggapan itu, timbul rasa takut tanpa sebab terhadap bidang dan mata pelajaran Sains, terutama di kalangan pelajar Melayu. Rasa takut ciptaan itu menjadi lebih buruk apabila kajian sama menunjukkan 32.4 peratus penduduk Malaysia menganggap pengajaran sains dan teknologi terlalu akademik.

Sebab lain yang menyumbang kepada tanggapan Sains mata pelajaran sukar adalah kurikulum mata pelajaran itu, pendekatan belajar di kalangan pelajar yang memberi tumpuan kepada penghafalan, suasana sekolah, persekitaran pembelajaran Sains dan keluarga.

Pelbagai salah tanggapan membawa kesan berbeza, namun apa yang pasti kesan itu membawa satu makna penting bahawa masyarakat Malaysia mengalami kerugian dari sudut keilmuan dan ini akan melemahkan masyarakat itu sendiri.

Sebenarnya, kemerosotan mutu dan bilangan pelajar mengambil bidang sains berlaku di seluruh dunia. Ini boleh diibaratkan sebagai keadaan ‘tidak mengenal mangsa’ kerana kemerosotan berlaku sama ada di negara maju, membangun apatah lagi negara mundur di dunia.

Jika dilihat dari sudut negara membangun seperti Malaysia, pasti ia satu keadaan menyedihkan dan merugikan kerana belumpun bidang sains di negara kita mencapai tahap membanggakan, kemerosotan pula berlaku.

Jadi, dalam keadaan ini, bilakah pula kita akan berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan negara maju lain dalam bidang sains? Masalah dibawa oleh salah tanggapan masyarakat terhadap bidang sains perlu diatasi.

Penting bagi umat Islam menyedari bahawa bidang sains adalah bidang yang sangat dekat dengan diri kita. Jika masyarakat Jepun membangunkan sainsnya dengan dipengaruhi sebab pertanian dan kesihatan, maka bagi umat Islam pula, perkembangan sains berpunca daripada kepercayaan mendalam bahawa semua masalah sains adalah masalah agama (walaupun bukan semua masalah agama adalah masalah sains).

Kenyataan itu disebut Prof Dr Abdul Latif Samian dalam kertas kerja bertajuk Dasar Sains dan Teknologi: Persoalan Epistemologi bahawa kepentingan bidang sains dan matematik dalam hal zakat, sedekah, pembahagian harta, solat, muamalah untuk membuat segala alat peperangan bagi mempertahankan umat dan agama Islam.

Begitulah dekatnya bidang sains dan umat Islam. Oleh itu, bidang sains wajib diteroka dan dikuasai. Walau bagaimanapun, tidak semua ahli masyarakat memahami tuntutan meneroka dan menguasai bidang sains. Oleh itu, bagaimanakah hendak memastikan tuntutan itu difahami dan diterima semua?

Ibu bapa, guru, profesor dan pemimpin negara semuanya bertanggungjawab. Dalam hal ini, kita sendiri perlu benar-benar memahami tuntutan itu dan kemudian barulah kefahaman disampaikan kepada khalayak tanggungan misalnya ibu bapa kepada anak atau guru kepada pelajar. Kita berharap seluruh isi masyarakat dapat mengubah salah tanggapan terhadap sains.

Penulis ialah Felo Pusat Sains dan Teknologi Institut Kefahaman Islam Malaysia

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)