• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Sambut Lebaran Secara Sederhana, Ikut Saranan Rasulullah

SEBAIK tenggelamnya senja terakhir bulan Ramadan, maka muncullah Syawal mulia. Saat yang memang dinanti-nantikan segenap individu Muslim. Kehadirannya pasti disambut dengan penuh rindu dan diraikan dengan rasa kegembiraan dan kesyukuran yang tidak terhingga. Sesungguhnya ‘lebaran’ rahmat Allah SWT dan anugerah-Nya yang sangat bermakna dan istimewa kepada orang yang berjaya melaksanakan ibadah puasa sepanjang Ramadan dengan tekun dan penuh keimanan.

Hal ini pernah diceritakan Anas RA bahawa selepas Nabi SAW tiba di Madinah, Baginda mendapati bahawa penduduk Madinah mempunyai dua hari yang mereka raikan pada zaman Jahiliah. Lalu Baginda bersabda: “Aku sampai kepada kamu semua dan aku dapati ada dua hari yang kamu semua raikan pada zaman Jahiliah, dan sesungguhnya Allah SWT menggantikannya bagi kamu dengan dua hari yang lebih baik daripadanya: Aidiladha dan I’dil fitri” (HR Ahmad, Abu Daud dan An-Nasa’ie)

Syeikh Ahmad Abd al-Rahman al-Banna berkata: “Aidilfitri dan Aidiladha ini adalah syariat Allah, dipilih Allah untuk makhluk ciptaan-Nya, dan kedua-duanya juga datang selepas daripada pelaksanaan dua rukun besar daripada Rukun Islam, iaitu haji dan puasa. Pada kedua-dua rukun ini, Allah akan mengampunkan dosa mereka yang menunaikan haji dan mereka yang berpuasa, dan Dia mencurahkan rahmat-Nya ke atas makhluk ciptaan-Nya yang taat.”Dalam keseronokan menyambut Aidilfitri, jangan pula sampai melanggar batasan yang ditetapkan dalam Islam, sehingga menyamai orang bukan Islam menyambut hari perayaan mereka. Biarlah sambutan lebaran menjadi satu ibadah yang disukai Allah dan tetap mendapat ganjaran pahala. Sebagai seorang Islam yang bertakwa, lebaran haruslah disambut mengikut apa yang pernah ditunjukkan oleh Rasulullah.l Dalam hal berbelanja untuk menyambut hari raya. Dalam menyambut kehadiran hari lebaran, sudah tentu seseorang itu perlu kepada kelengkapan sewajarnya, makanan, pakaian dan perhiasan rumah. Ini semua tidak lebih sebagai pernyataan rasa kesyukuran yang terhingga kepada Allah kerana telah berjaya melaksanakan ibadah puasa, dan menegakkan perjuangan menentang hawa nafsu yang merosakkan selama sebulan berpuasa Ramadan.

Sesungguhnya bagi umat Islam, cara menyambut perayaan ini haruslah senada dengan acuan kehendak Islam. Sebagai contoh kita disuruh supaya berpakaian cantik, kemas, bersih, bukan semestinya yang baru yang penting dapat menutup aurat serta tidak bertujuan untuk bermegah-megah. Dalam menyediakan makanan dan minuman pula amat dilarang secara berlebih-lebihan, namun cukup kalau sekadar bersederhana dan jauh dari suasana pembaziran. Firman Allah SWT yang bermaksud:

“...dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau. Sesungguhnya orang yang boros itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.” (Al-Israk: 26 - 27)

l Memeriahkan pagi hari raya. Seperti yang ditunjukkan Nabi Muhammad dalam meraikan kehadiran hari raya umat Islam haruslah membersihkan diri dengan mandi sunat Aidilfitri, bersarapan sebelum ke masjid untuk menunaikan solat sunat dengan mengenakan pakaian yang bersih, memakai wangi-wangian yang tidak keterlaluan. Di samping itu hendaklah segera menunaikan kewajipan zakat fitrah sebelum solat sunat hari raya, agar menepati suruhan Rasulullah, menjadi orang yang tidak lupa terhadap golongan yang tidak bernasib baik yang tentu sekali akan mencetuskan keinsafan, seterusnya golongan yang berhak menerima zakat fitrah dapat bergembira pada hari raya. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Rasulullah mewajibkan zakat fitrah pada Ramadan sebagai membersihkan ibadat orang yang berpuasa daripada perkataan-perkataan yang sia-sia dan kotor, dan untuk memberi makan golongan miskin. Barang siapa menunaikannya sebelum solat (sunat Aidilfitri), maka ia sebagai zakat yang diterima, tetapi sesiapa yang menunaikannya sesudah didirikan solat hari raya, maka ia menjadi an sedekah biasa” (HR Abu Daud)

l Kunjung-mengunjung dan bermaaf-maafan. Dalam menghidupkan hari raya kita dianjurkan supaya mengunjungi rakan, jiran, keluarga dan sebagainya serta saling bermaaf-maafan.

Tujuannya untuk mengeratkan ikatan tali silaturahim dan menguatkan perpaduan sesama Muslim yang sangat digalakkan dalam Islam. Beginilah sebenarnya sifat orang Muslim yang beriman. Firman Allah SWT:

“Takutilah Allah SWT yang kami memohon kepada-Nya dan hubungkanlah silaturahim” (An-Nisa: 1)

Satu hal yang perlu diingat dan diberi penekanan yang sungguh-sungguh ialah agar kita sentiasa menjaga tatatertib dan batasan pergaulan, percakapan, tingkah laku dan pandangan mata

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)