• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tak Perlu Takut Urus Jenazah Saudara Seagama

Oleh Hasliza Hassan
hasliza@bharian.com.my

Kursus bantu ummah lebih mudah laksana fardu kifayah setiap kali ada kematian

PENGURUSAN jenazah termasuk amalan fardu kifayah tetapi sebagai umat Islam seharusnya kita mengambil berat urusan membabitkan kesejahteraan masyarakat itu bagi mengelak diri termasuk dalam golongan yang jahil.

Nazir Masjid Al Ehsan Kampung Sungai Serai Hulu Langat, Rusli Ahmad, berkata menjadi tanggungjawab setiap umat Islam saling menasihat serta mengingatkan saudara mereka keperluan mempelajari ilmu fardu kifayah.

Katanya, walaupun masjid mempunyai pihak yang dilantik untuk membantu jika berlaku kematian, tindakan awal ahli keluarga serta jiran yang mempunyai ilmu asas mengenai pengurusan jenazah boleh memudahkan urusan itu.

"Apabila ahli keluarga dan saudara mara ada ilmu, urusan menyediakan peralatan untuk memandikan serta mengkafankan jenazah dapat disediakan terlebih dulu. Apabila pihak yang membantu datang, semua kerja dapat dilaksanakan dengan cepat," katanya.

Ketika ditemui pada Kursus Pengurusan Jenazah Sesi 2009 anjuran Jabatan Agama Islam Daerah Hulu Langat dengan kerjasama Masjid Al Ehsan, beliau berkata, masyarakat perlu mengubah konsep menyerahkan tugas fardu kifayah kepada orang lain.

Sebaliknya, tugas itu hendaklah dipikul bersama kerana masyarakat yang akan mendapat manfaat apabila semua pihak mengambil berat mengenai keperluan memahami serta melaksanakan amalan fardu kifayah.

Program Kursus Pengurusan Jenazah Sesi 2009 bermula dengan solat Subuh berjemaah, ceramah teori pengurusan jenazah, solat sunat duha dan ceramah oleh pendakwah bertauliah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Amir Noor Hezam Amir Edaham.

Ceramah amali diselia Nazir Masjid Al Husna Bandar Sunway, Subang, Zainal Kardi. Sesi amali Muslimah mengenai cara pengurusan jenazah daripada proses memandikan hingga mengkafankan diselenggarakan Ketua Muslimah Surau Seksyen 8 Shah Alam, Hafisah Abd Samad.

Zainal berkata, ilmu pengurusan jenazah tidak terhad kepada perkara memandikan, mengkafankan dan mengebumikan jenazah, tetapi membabitkan perkara yang dianggap remeh seperti keperluan mempercepatkan pengurusan jenazah.

Umpamanya, apabila berlaku kematian, keluarga serta saudara mara perlu mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan jenazah dapat diuruskan dan disempurnakan dengan segera.

"Kita digalakkan segera menyempurnakan jenazah. Jika berlaku kematian waktu petang, seboleh-bolehnya malam itu juga diselesaikan jika ada kemampuan. Ada antara kita yang melewatkan urusan kerana hendak menunggu anak atau ahli keluarga," katanya.

Beliau berkata, bagi urusan jenazah yang meninggal dunia dalam keadaan sempurna, pengurusan tidak sukar, sebaliknya jenazah yang mengalami kerosakan seperti hangus terbakar atau berpisah anggotanya memerlukan ketelitian.

Selain itu, menguruskan jenazah yang tidak sempurna keadaan fizikalnya juga menguji ketahanan emosi pihak yang menguruskan untuk memandikan serta mengkafankan kerana tidak semua bersedia berhadapan situasi itu.

Sementara itu, Hafisah mengingatkan mereka yang memandikan jenazah supaya berhati-hati kerana mereka memikul tanggungjawab besar menyimpan amanah jika ada, terutama dalam perkara yang boleh mendatangkan aib kepada si mati.

Katanya, apa juga yang berlaku ketika memandikan jenazah tidak sepatutnya diceritakan kepada orang lain dan sewajarnya menjadi rahsia mereka. Malah, tukang mandi dinasihatkan sentiasa melakukan tanggungjawab itu dengan perasaan kasih sayang.

"Kita hendaklah berlemah lembut ketika memandikan serta mengkafankan jenazah serta menghormati mereka. Aurat jenazah perlu dijaga kerana walaupun dia tidak boleh mengadu atau merungut, maruah tetap perlu dijaga.

"Penting diingat jangan ada rasa takut untuk memandikan mayat kerana niat kita adalah untuk membuat kebaikan serta mendapat pahala daripada Allah. Jika selepas melaksanakan tugas itu timbul rasa takut, banyakkan membaca al-Quran kerana itu semua mainan minda," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)