• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tangani Kelemahan Untuk Jana Kekuatan Ummah

Oleh Dr Engku Ahmad Zaki Engku Alwi

2010/06/08
Umat Islam perlu kuasai ekonomi, ibadah dan sosial bagi bentuk integriti Muslim unggul

ISU kelemahan umat Islam adalah antara isu hangat diperdebat dan dibahaskan dewasa ini di kalangan umat Islam. Pengertian kelemahan yang melanda umat Islam kini meliputi kemunduran, ketinggalan dalam pelbagai lapangan hidup, kemiskinan, kedaifan, perpecahan, pertelagahan sesama sendiri dan pelbagai kemelut serta krisis yang menghimpit umat Islam kini.

Keadaan yang berlaku amat jauh bezanya dengan jaminan Allah Taala kepada umat Islam sebagai umat terbaik dan menjadi contoh kepada ummah sejagat dalam pelbagai aspek kehidupan. Justeru, di mana silapnya dan siapa yang bersalah dalam hal ini sehingga umat Islam terpaksa menelan kepahitan hidup dan bergelumang dengan pelbagai kemelut yang memilukan. Sehubungan itu, sabda Rasulullah yang bermaksud: Apabila umatku sudah mengagung-agungkan kehidupan dunia (dengan menjadikan kekayaan harta benda, kekuasaan dan pangkat kedudukan sebagai matlamat kehidupannya), maka akan dicabut keagungan dan kemuliaan ajaran Islam. Dan apabila umatku sudah meninggalkan kegiatan amar makruf nahi mungkar, maka umatku akan terhalang memperoleh keberkatan dari Allah SWT. (Hadis riwayat Tirmizi) Untuk menjawab persoalan ini, maka sudah tiba masanya umat Islam bermuhasabah diri dan merencana perancangan sistematik bagi menjana kembali kekuatan. Sekurang-kurangnya di sana, ada tiga jenis kekuatan yang perlu diberi perhatian dan dijana umat Islam sekiranya mereka ingin membebaskan diri daripada belenggu kemunduran serta cengkaman krisis yang melanda.

Pertama, kekuatan akidah dan ibadah dengan cara membangun dan mengimarahkan masjid. Masjid pada zaman Rasulullah SAW bukan saja dibina pembangunan fizikalnya yang bersih, suci dan menyejukkan mata memandang, malah ditekankan juga pembangunan rohani orang yang memakmurkan masjid.

Justeru, masjid berfungsi sebagai pusat pembangunan umat Islam yang memiliki kekuatan akidah, ibadah, akhlak, berjemaah, berukhuwah dan sedia berkorban demi menegakkan nilai kejujuran, kebenaran dan keadilan di luar masjid dan kehidupan masyarakat.

Ini bertepatan dengan firman Allah bermaksud: Sesungguhnya masjid (Quba yang engkau bina wahai Muhammad), yang didirikan di atas dasar takwa dari mula (wujudnya), sudah sepatutnya engkau solat padanya. Di dalam masjid itu ada orang lelaki yang suka (mengambil berat) membersihkan (menyucikan) dirinya; dan Allah mengasihi orang yang membersihkan diri mereka (zahir dan batin). (Surah al-Taubah, ayat 108).
Pada zaman Rasulullah SAW, masjid berperanan sebagai kekuatan yang mengikat hubungan manusia dengan Allah SWT dan juga sesama manusia. Masjid juga menjadi tempat yang sangat dicintai dan dirindui kehadirannya oleh masyarakat pada masa itu. Suasana seumpama inilah perlu diwujudkan dalam konteks zaman semasa ini.

Kedua, kekuatan ekonomi iaitu melahirkan generasi usahawan Muslim yang berupaya mengeluar dan membekalkan keperluan makanan halal sendiri. Apabila hal ini menjadi kenyataan, umat Islam tidak perlu lagi menjadi pengguna makanan halal yang diusahakan oleh orang bukan Islam. Berdasarkan perkembangan pesat mutakhir ini, umat Islam sewajarnya berlumba-lumba mengambil kesempatan mengeluarkan produk makanan halal sendiri seperti yang dituntut oleh Islam.

Ini bukan saja meningkatkan produktiviti dan mengukuhkan kedudukan ekonomi, malah ia akan mengembalikan kegemilangan serta kejayaan umat Islam dalam pelbagai aspek kehidupan sejagat. Untuk mencapai matlamat ini, umat Islam perlu berusaha dan mengorak langkah menjadi pengeluar dan pembekal utama makanan halal dunia di samping memiliki integriti keperibadian Muslim yang unggul berdasarkan nilai Islam.

Ini kerana kekuatan ekonomi tidak dapat dipisahkan daripada kemajuan dan tamadun sesebuah negara. Islam amat menggalakkan umatnya supaya menerokai dan menguasai sumber kekayaan sedia ada bagi membangunkan ekonomi mereka. Islam pada dasarnya tidak melarang umatnya menjadi kaya, tetapi Islam melarang seseorang itu memperoleh harta terbabit dengan menghalalkan segala cara seperti berjudi, merompak, merampas dan sebagainya.

Oleh kerana itu, sudah sampai masanya umat Islam berusaha sedaya upaya membina kekuatan ekonomi dengan cara memperbanyakkan institusi perbankan Islam, melestarikan institusi wakaf dan baitulmal demi maslahah umat Islam di samping berusaha menjadi pusat pengeluar produk halal sedunia.

Dalam hal ini, Allah SWT amat memuji orang yang hatinya terpaut pada masjid, tetapi sangat tekun dan bersungguh-sungguh dalam melakukan kegiatan ekonominya. Allah SWT berfirman maksudnya: (Ibadat itu dikerjakan oleh) orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau jual beli daripada menyebut serta mengingati Allah, mendirikan solat, memberi zakat dan mereka takutkan hari (kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan. (Surah al-Nur, ayat 37).

Ketiga, kekuatan sosial yang dipamerkan melalui proses persaudaraan Islam antara sahabat Muhajirin yang berhijrah bersama Rasulullah SAW dengan penuh ikhlas dan reda meninggalkan tanah air, keluarga dan harta benda demi mempertahankan akidah dengan sahabat Ansar yang memiliki kesediaan tinggi untuk membuat pengorbanan jiwa dan raganya demi kepentingan sahabat Muhajirin.

Oleh itu, kewajipan utama umat Islam sekarang ini ialah membina persaudaraan dianjurkan Islam atas dasar takwa, saling menghormati, menghargai dan bersaing secara sihat demi keredaan Allah.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)