• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tiada Alasan Elak Laksanakan Perpaduan Di Kalangan Umat Isla

Oleh Wan Abd Rahim Wan Mohamad

DEKAT di mata jauh di hati, apa lagi bila jauh di mata bertambah jauh di hati. Agaknya begitulah lebih tepat gambaran kedudukan masyarakat hari ini. Perhubungan serta pertalian semakin renggang dan lerai, perhubungan kekeluargaan, jiran tetangga bukan saja retak, malah ada yang sudah terbelah.

Sedangkan Allah SWT sudah mengingatkan supaya mengelak daripada perpecahan dalam firman yang bermaksud: "Jangan kamu bercerai-berai, sebab kamu akan lemah dan lenyaplah kekuatan." (Surah al-Anfal, ayat 46)

Sedikit masalah diperbesar dan dikusutkan. Hidup seperti suatu perlumbaan, siapa cepat dia ke depan. Harta sekelumit direbutkan, serendah jawatan dan kedudukan jadi rebutan gelora nafsu membara sedangkan semua itu hanya sementara pinjaman dari Tuhan pencipta segala-galanya.Apabila masalah meruncing, jalan penyelesaian bagaikan tiada lagi, musyawarah dan perbincangan diketepi walau ada segelintir mengharap suatu masa nanti biduk akan berlalu dan kiambang pasti bertaut. Namun, biduk sudah lama berlalu tetapi kiambang masih juga tidak bertaut.

Manusia hidup sendiri, kau dan aku berbeza kerana kubur masing-masing dan terasing. Pelbagai cadangan disuarakan untuk menyatu kembali antara mereka bertelagah tetapi semua hanya tinggal cadangan.

Umat semakin mengecil lantaran perbalahan dan perpecahan. Hidup tiada penyatuan, umat menjadi rapuh serapuh iman meskipun ilmu melimpah ruah. Al-Quran sudah menjelaskan manusia itu makhluk terbaik untuk menyeru kepada kebaikan bukan kepada perbalahan dan kehancuran.

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Bahawa kamu semua adalah umat yang terbaik yang dikeluarkan untuk manusia bagi menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran serta beriman kepada Allah."

Menjadi kewajipan setiap manusia untuk hidup tolong menolong, tidak bermasam muka apa lagi mencetus permusuhan dan perbalahan kerana Islam itu sendiri terbina atas tanggungjawab iaitu tolong-menolong dan kasih sayang serta melarang umatnya daripada berpecah belah.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Jangan kamu semua termasuk golongan kaum Musyrikin yakni daripada golongan orang yang memecahbelahkan agamanya dan mereka golongan yang berlainan. Setiap segolongan itu senang (condong sekali) dengan pendirian yang ada pada pihak mereka itu sendiri." (Surah ar-Rum, ayat 32)

Apabila terjadi perselisihan atau perbezaan pendapat, seharusnya segera mencari jalan penyelesaiannya supaya persaudaraan kembali kukuh, bukan dibiarkan perselisihan berterusan sehingga menyebabkan perpisahan yang akhirnya melemahkan kalangan umat.

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Sukakah kami saya beritahu sesuatu yang pahalanya lebih utama daripada puasa, solat dan bersedekah? Iaitu mendamaikan antara dua pihak yang sedang berselisih, sebab rosaknya perdamaian itulah yang akan menghancurkan."

Walaupun perselisihan pendapat tidak dapat dielakkan, ia bukan alasan untuk kita menghancurkan persaudaraan. Kita tentu menginginkan masyarakat yang harmoni dengan semangat kekeluargaan dan persaudaraan erat.

Bayangkan betapa cantiknya Islam. Alangkah indah apabila umat Islam saling sayang-menyayangi, nasihat-menasihati bukan saling tuduh dan membenci.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Seharusnya kaum Muslimin itu nasihat-menasihati di antara mereka bagaikan satu anggota badan jika menderita sebahagiannya maka menjalar ke anggota yang lain dan tidur pun terganggu sehingga hilang sakit anggota itu."

Atas kesedaran itulah kita harus insaf perselisihan dan pertelagahan tidak memberi sebarang keuntungan. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak beriman seseorang kami sehingga ia menyintai saudaranya seperti mana ia menyintai dirinya sendiri."

Sarjana Barat, Sir Hamilton A R Gibb pernah berkata: "Tidak pernah ada satu badan atau lembaga pun yang berhasil dengan gemilang menyusun unsur bangsa manusia yang berselerak berada dalam satu ikatan berasaskan persamaan kecuali Islam."

Islam menghendaki Muslimin itu berada pada satu susunan dengan satu ikatan kukuh. Ini kerana Islam itu sendiri menghimpun seluruh kaum muslimin dalam satu keyakinan, iktikad, syariat dan persaudaraan.

Pengukuhan persaudaraan dan perpaduan perlu dikembalikan, perselisihan serta pertelagahan dihentikan kerana pengukuhan umat dan perpaduan dituntut supaya umat dapat berdiri tegak sebagai satu ummah serta menjalankan amanah Allah SWT serta memelihara kesejahteraan negara

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)