• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tiga Qadhi

Pada zaman Bani Israil terdapat tiga orang qadhi. Suatu hari seorang malaikat telah diutus oleh Tuhan untuk menguji ketiga-tiga orang qadhi itu.Malaikat tersebut pun menyerupai seorang lelaki penunggang kuda. Dia pergi menemui seorang lelaki yang sedang memberi minum kepada lembunya. Pada masa itu lembu tersebut sedang menyusukan anaknya yang kecil. Tiba-tiba penunggang kuda itu mengambil anak lembu itu untuk dibawa pergi.

Tuan punya lembu itu sedar, lalu dia segera memanggil.
Wahai tuan hamba, apasal tuan hamba ambil anak lembu saya?

Apa?! Tuan hamba kata anak lembu ini kepunyaan tuan hamba! Ini anak lembu kuda saya, kata malaikat yang menyerupai penunggang kuda.

Masya-Allah! Kalau tuan nak bergurau dengan saya pun janganlah buat cam ni! kata tuan punya lembu itu.

Eh, saya tak bergurau. Ini betul-betul serius ni, kata penunggang kuda.

Terkebil-kebil tuan punya lembu itu menatap wajah penunggang kuda yang sedikit pun tidak kelihatan tanda-tanda mahu beralah.
Setelah berlaku perbalahan yang tidak ada penyelesaiannya, pemilik lembu itu pun memberi cadangan.

Tak boleh jadi ni. Saya mahu hal ini dibawa ke muka pengadilan, katanya.

Baik, hamba setuju, kata penunggang kuda.

Mereka pun segera berjumpa dengan qadhi yang pertama. Pemilik lembu menceritakan masalah yang berlaku.

Katanya, Tuan qadhi, penunggang kuda ini telah lalu dekat hamba. Ketika itu hamba sedang memberi minum lembu hamba. Tiba-tiba penunggang kuda ini memanggil anak lembu hamba dan ia mengikut kudanya. Hamba telah meminta dia mengembalikan anak lembu itu tetapi dia enggan dan mendakwa anak lembu itu adalah anak kudanya.

Sebelum sempat tuan qadhi membuka mulut, malaikat yang menyerupai manusia itu datang dan membawa tiga mutiara yang tidak dapat dilihat oleh orang lain melainkan qadhi tersebut.

Malaikat itu memberi sebiji mutiara kepada si qadhi secara rahsia sambil berbisik, Putuskan anak lembu itu kepunyaan kudaku.

Bagaimana caranya? tanya si qadhi.

Itu senang sahaja. Jalankan kudaku dengan lembunya pada arah yang bertentangan. Kemudian suruhlah anak lembu itu mengikut di belakang. Ke mana anak lembu itu ikut, itulah ibunya, bisik penunggang kuda.

Maka qadhi mengarahkan kuda dan lembu berjalan ke arah bertentangan. Selepas itu anak lembu itu pula disuruh mengikut kedua-dua binatang itu. Ternyata ia mengikut di belakang kuda.

Kalau begitu, ia menjadi hak kuda, kata qadhi.

Tidak, hamba tidak terima. Mari pergi kepada qadhi yang lain, kata pemilik lembu.

Boleh, aku setuju, kata penunggang kuda.

Pergilah mereka berjumpa qadhi yang kedua. Berlakulah sepertimana yang terjadi kepada qadhi yang pertama tadi. Si penunggang kuda merasuah qadhi itu dengan sebiji mutiara dan menyuruh mengikut arahannya hinggalah anak lembu itu menjadi miliknya.

Dengan nada yang marah, pemilik lembu itu berkata, Hamba tidak terima keputusannya dan mari berjumpa qadhi yang lain, kata pemilik lembu.

Mereka pun berjumpalah dengan qadhi yang ketiga. Apabila berjumpa dengan qadhi tersebut, pemilik lembu itu menceritakan kisahnya dari mula hingga akhir. Si penunggang kuda itu mengeluarkan mutiara dan cuba merasuah qadhi itu, tetapi aneh, qadhi tersebut tidak mahu menerimanya.

Kemudian qadhi itu berkata, Hari ini aku tidak dapat mengadili kalian berdua.

Kenapa demikian? tanya kedua-dua mereka.

Sebab aku sekarang sedang haid, jawab qadhi.

Maka tergelaklah kedua-dua mereka.

Pemilik lembu itu berkata, Subhanallah, mana ada orang lelaki kedatangan haid, kata pemilik lembu.

Ya, saya kedatangan haid, kata qadhi itu selamba.

Tak mungkin, kata pemilik lembu.

Ya, kata qadhi.

Isy... isy... isy... tuan ini biarlah betul. Tak masuk akal langsung dakwaan tuan ini, kata penunggang kuda pula.

Subhanallah, kalau begitu mana mungkin kuda beranak lembu! balas qadhi.

Maka qadhi itu memutuskan bahawa anak lembu itu tetap milik si pemilik lembu, kerana tidak ada kuda beranak lembu. Akhirnya mereka menerima keputusan yang adil.

Malaikat itu terus berkata kepada qadhi itu, Sesungguhnya aku hanya menguji kalian. Allah telah redha padamu dan membenci pada kedua-dua qadhi yang lain.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)