• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tubuh Dihuni Jin Ifrit

Oleh MOHD. SHAH CHE AHMAD

RAJA maksiat. Begitulah gelaran untuk menggambarkan sikap Zahril (bukan nama sebenar) yang tidak pernah ketinggalan daripada mencuba untuk melakukan pelbagai perkara, walaupun bertentangan dengan syariat Islam.

Malah, minum arak sehingga mabuk di kelab malam adalah rutin baginya pada setiap malam walaupun masih berstatus pelajar di salah sebuah institut pengajian tinggi.

Biarpun sedar perkara yang dilakukan adalah dilarang di sisi agama, namun kerana dahagakan pujian gelaran paling hebat dalam kalangan rakan-rakannya, dia sanggup menghabiskan masa dan wang ringgit.

Bukan itu sahaja, ketaksuban Zahril untuk bergelar terhebat turut mempengaruhinya untuk mempelajari dan mengamalkan ilmu batin melalui pengajian silat kampung bagi memiliki kehebatan fizikal.

Siapa sangka, angkara kegilaan dan mengambil sikap mudah percaya, ilmu yang dipelajari, apatah lagi hidup diselubungi dosa membawa padah apabila makhluk lain mula berkongsi tubuh dengannya.

Menceritakan kejadian itu, pengamal perubatan Islam, Abd. Hafiz Abd. Halim berkata, kejadian mula disedari ketika Zahril ingin berkahwin dan bertaubat daripada melakukan kesilapan silam.

"Sebut sahaja apa jenis maksiat yang tidak pernah dilakukan. Semua dicuba untuk dilabel paling hebat dalam kalangan rakan-rakan.

"Hari demi hari, selepas tamat pengajian, apabila semakin berusia dan berakal, dia mula terfikir ke mana arah masa depan hidupnya. Zahril menyedari perbuatan yang dilakukannya itu adalah berdosa dan salah di sisi agama.

"Sehinggalah Zahril membuat keputusan untuk bertaubat dan berkahwin," kongsinya ketika ditemui, Mega, Utusan Malaysia di Pusat Rawatan Darul Hadith, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Dosa silam

Tidak berakhir di situ, Hafiz berkata, keputusan Zahril untuk mengakhiri kisah hitam silam membawa permulaan pahit dalam hidupnya apabila dirinya dikawal oleh sesuatu.

"Alhamdulillah, Zahril akhirnya mengambil keputusan untuk menghentikan kesalahan dan menginsafi dosa silam yang dilakukan. Malangnya, tidak semudah itu, tanpa disedari rupa-rupanya tubuhnya telah pun berkongsi bersama makhluk lain.

"Sikapnya berubah, lebih-lebih lagi ketika dia marah, dia akan bertindak yang luar biasa, perkataannya juga akan menjadi kesat. Orang yang mengenali mendakwa, itu bukanlah dirinya yang sebenar.

"Sehinggalah dia datang ke Pusat Rawatan Darul Hadith ini untuk berubat," ujarnya.

Hafiz mengakui sukar untuk merawat Zahril berikutan makhluk yang memasuki ke dalam tubuh itu dikatakan sudah sebati dengan diri tuannya.

"Pada mulanya sukar bagi kita untuk mengesan makhluk yang terdapat di dalam badan Zahril kerana kehebatan makhluk di dalam tubuh mangsa sehingga sebati dengannya.

"Apatah lagi, makhluk itu juga bijak menggunakan kelemahan kita dengan menyembunyikan diri, sebaliknya menggunakan taktik pujuk rayu ketika dirawat dengan bacaan ayat al-Quran sehingga kita keliru dan berasa kasihan.

"Sehingga hampir kita mengesyaki tiada sebarang gangguan kepada lelaki ini," ujarnya yang terpaksa menangguhkan rawatan.

Namun Hafiz berkata, selepas beberapa kali menjalani rawatan, akhirnya beliau berjaya membongkar penyamaran jin di dalam tubuh Zahril.

Jin Ifrit

"Saya meminta izin daripada tuan punya tubuh untuk menjalankan rawatan secara tanpa belas kasihan. Akhirnya, jin di dalam badan Zahril mula bersuara dengan mengakui bahawa dia adalah Jin Ifrit yang telah masuk ke dalam tubuh.

"Kerana aku dia jadi begini," kata jin itu.

Kemudian saya bertanya jin itu lagi, "berapa lama mahu berada di dalam tubuh lelaki ini?"

Jin itu berkata, "selagi lelaki ini masih bernyawa aku akan menguasai tubuhnya"," kongsi Hafiz.

Hafiz berkata, inilah kemuncak daripada segala kejahatan dan dosa yang dilakukan oleh Zahril dahulu.

Jin itu tambahnya, berkemungkinan memasuki ke dalam tubuh Zahril akibat ilmu batin yang dipelajari dan diamalkan sehingga secara tidak disedari menguasai tubuhnya.

"Mungkin ilmu silat yang dipelajari itu dianggap berlandaskan ayat al-Quran dan sunah. Tetapi oleh kerana tidak faham dengan konsep tauhid dan akidah, amalan ilmu batin boleh memakan diri," jelasnya.

Mengambil pendekatan rawatan dengan memberi ancaman sambil berdakwah kepada jin, Hafiz akhirnya berjaya melemahkan Ifrit tersebut dengan bacaan ayat al-Quran dan doa-doa Rukyah.

Hafiz menasihatkan, masyarakat terutama umat Islam supaya mengelakkan diri daripada melakukan perbuatan mungkar dan juga mengkaji kesahihan sesuatu ilmu sebelum mempelajari dan mengamalkannya.

Ini kerana katanya, dikhuatiri boleh memberi mudarat kepada diri sendiri sekiranya disalahgunakan.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)