• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Umat Islam Diizin Berperang

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

EKORAN umat Islam di Madinah tidak putus-putus diancam pihak Musyrik Mekah, ini membuatkan mereka tidak lagi boleh berdiam diri. Jauh sekali menyerah diri untuk mengalah.

Namun melawan pihak Quraisy secara besar-besaran menggunakan segala kekuatan tidak dibolehkan kerana belum ada dalam ajaran Islam sebelum ini yang membenarkan mereka berperang secara rasmi.

Sehinggalah Allah menurunkan keizinan berperang kepada umat Islam. Ia tidak sekadar menguji kekuatan mereka yang mempunyai kehidupan baru yang lebih baik di Madinah tetapi pihak Quraisy tidak pernah ada istilah 'berdamai' terhadap musuh terutama umat Islam.

Kebenaran berperang itu sebagaimana firman Allah yang bermaksud: Diizinkan berperang bagi orang-orang (Islam) yang diperangi (oleh golongan penceroboh) kerana sesungguhnya mereka telah dianiayai dan sesungguhnya Allah amat berkuasa untuk menolong mereka (mencapai kemenangan). (al-Hajj: 39)

Namun ayat yang diturunkan di Madinah itu atau disebut juga sebagai ayat Madani bukanlah satu perintah 'wajib' berperang kecuali umat Islam benar-benar dicerobohi atau diperangi oleh pihak musuh.

Ini kerana di peringkat awal, Nabi SAW mempunyai perancangan yang lebih berhemah dan bijak berbanding untuk terus menjerumuskan diri dalam kancah peperangan.

Bagi baginda, jika pengikutnya dapat menguasai jalan perdagangan Quraisy terutamanya antara Mekah ke Syam dan sebaliknya, maka itu adalah lebih baik.

Selain berperang senjata, penguasaan terhadap jalan perdagangan itu merupakan satu usaha besar baginda untuk memulakan jihad ekonomi terhadap kafir Quraisy. Kekuatan ekonomi mereka perlu disekat sebagai satu cara melemahkan kedudukan mereka.

Baginda juga ingin menyampaikan mesej kepada Quraisy bahawa mereka mesti bersikap lembut bagi memberi peluang menyebar dakwah Islam dan orang ramai bebas memilih dan memeluk Islam.

Jihad ekonomi itu juga bermaksud kafir Quraisy mesti membenarkan umat Islam masuk semula ke Mekah untuk beribadat terutamanya di Kaabah.

Jika kebenaran itu disekat maka padah akan menimpa mereka apabila tidak lagi bebas untuk berdagang.

Maka untuk tujuan jihad ekonomi, baginda mengatur dua rancangan iaitu

mengadakan perjanjian kerjasama atau tidak menceroboh dengan kabilah-kabilah yang berdekatan dengan Madinah. Terutama kabilah-kabilah yang mendiami sepanjang perjalanan antara Mekah-Madinah-Syam.

Menghantar utusan atau pasukan-pasukan perisik untuk mendapatkan maklumat mengenai pergerakan perdagangan dari pihak Quraisy yang ingin berdagang ke Syam dan lain-lain destinasi perniagaan.

Apa yang kadang-kala bertukar kepada bentuk atau operasi ketenteraan yang dikenali sebagai Sariyyah atau Ghazwah (pasukan tentera yang bukan dipimpin oleh Nabi Muhammad walaupun baginda adalah Ketua Perang selain sebagai Ketua Negara Islam Madinah).

Sebelum berlaku Peperangan Badar, sebenarnya berlaku banyak siri Operasi Sariyyah ini yang melibatkan juga siri peperangan kecil. Sehingga membolehkan umat Islam akhirnya berjaya menguasai jalan-jalan perdagangan.

Antaranya termasuklah Operasi Sayf al Bahri pada bulan Ramadan 1 Hijrah apabila Rasulullah melantik bapa saudara baginda, si 'Singa Allah', Hamzah Abdul Mutalib mengetuai misi bersama 30 lelaki Muhajirin untuk menyekat rombongan atau kafilah perdagangan Quraisy yang datang dari Syam, Syria.

Turut bersama dalam rombongan yang seramai 300 lelaki ini, termasuklah Abu Jahal bin Hisham.

Kedua-dua pihak telah bertembung di Sayf al Bahri dan masing-masing bersedia untuk berperang. Tetapi sekutu bagi kedua-dua belah pihak iaitu Majdi Amru Al Juhaniy telah memainkan peranannya bertemu dengan kedua-dua belah pihak sehingga berjaya menghalang mereka berperang.

Bendera yang dibawa oleh bapa saudara Nabi SAW dalam misi itu dikatakan bendera pertama yang diperkenalkan oleh baginda. Ia berwarna putih keseluruhannya sebagai tanda kesucian dan perjuangan yang suci bersih.

Sahabat yang bertanggungjawab untuk memegang bendera itu ialah Abu Marthad Kannaz bin Husayn al Ghanawiy.

Operasi Rabigh pada bulan Syawal berikutnya, Rasulullah menghantar sahabat Ubaydah bin Al Harith bin Al Mutallib bersama 60 Muhajirin yang menaiki kuda dan unta.

Mereka terserempak dengan Abu Suffian, yang juga musuh ketat umat Islam yang bersamanya rombongan seramai 200 orang di Batni Rabigh.

Kedua-dua pihak kemudiannya berbalas-balas serangan menggunakan panah tanpa berlaku sebarang pertembungan sesama mereka.

Namun dalam operasi itu, dua anggota rombongan pihak Quraisy itu berpaling tadah dan menyertai umat Islam.

Mereka ialah Al Miqdad bin Amru al Bahraniy dan Utbah bin Ghazwan al Mazini yang dikatakan memeluk Islam tetapi keluar bersama rombongan kafir Quraisy bagi mendapatkan peluang berhubung dan bertemu dengan umat Islam di Madinah.

Operasi al Abwa atau Waddan yang berlaku pada bulan Safar tahun kedua Hijrah yang diketuai sendiri oleh Rasulullah SAW setelah melantik Saad bin Ubadah untuk memangku tugas baginda di Madinah.

Baginda keluar bersama 70 lelaki Muhajirin dengan tujuan yang sama, iaitu untuk menyekat rombongan dagang dari pihak Quraisy. Namun apabila sampai di Abwa itu mereka gagal menemui apa-apa.

Namun baginda memeterai satu perjanjian perdamaian dengan Bani Dhamrah yang diketuai oleh Amru Mukhashasha al Damriy. Puak ini menetap berhampiran dengan Al Abwa yang dikatakan datang berjumpa dengan baginda meminta supaya jangan berlaku sebarang peperangan di kawasan mereka ini.

Sebagai jaminan, mereka meminta dibuatkan satu perjanjian dan dikatakan perjanjian keamanan yang seperti ini adalah pertama dalam sejarah Islam.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)