• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Umat Islam Enggan Bertahalul

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

SETELAH berjaya menyejukkan hati Umar Al Khattab yang tidak berpuas hati mengenai Perjanjian Hudaibiah, Rasulullah SAW pun terpaksa membatalkan ibadat umrah dan haji yang hendak mereka lakukan di Kota Mekah.

Lalu baginda memerintahkan agar semua rombongan umrah dan haji dari Madinah itu supaya bertahalul (mencukur kepala atau menggunting rambut), sebagai tanda mereka tidak perlu lagi memakai ihram.

Mereka juga diperintahkan menyembelih unta-unta yang telah disediakan untuk tujuan korban.

Sebanyak tiga kali baginda menyeru kepada seluruh ahli rombongan supaya melaksanakan perintah tersebut.

Tetapi alangkah terkejutnya baginda apabila tiada sesiapa yang patuh kepada perintah itu. Mereka tidak mahu bangun untuk bertahalul apatah lagi menyembelih korban.

Kali ini bukan sahaja Umar yang tidak berpuas hati malah rupa-rupanya seluruh ahli rombongan baginda masih merasa tidak puas hati dan gelisah terhadap isi perjanjian damai dengan Quraisy yang mereka sangkakan begitu merugikan umat Islam.

Malah mereka sebenarnya menuntut supaya perjanjian tersebut dibatalkan atau dihapuskan sahaja dan tetap ingin masuk ke Kota Mekah tanpa mengira apa yang bakal terjadi.

Malah ramai juga yang keliru bahawa bertahalul dan melakukan korban lazimnya apabila telah selesai melakukan ibadat umrah atau haji. Tetapi kini Rasulullah memerintahkan supaya melakukan semua itu sedangkan mereka belum seinci pun berada di Kota Mekah untuk melakukan ibadat yang sangat mereka rindukan selama ini.

Namun melihatkan keengganan para pengikut Islam untuk melaksanakan perintah tersebut, baginda kehilangan kata-kata.

Baginda merasa sangat sedih kerana itulah buat pertama kalinya para pengikut baginda sendiri enggan mematuhi arahan.

Tetapi itu bukan bermakna para penganut Islam sudah tidak taat kepada baginda. Tetapi apa yang dibimbangkan Rasulullah jika Allah akan menurunkan seksaan terhadap pengikutnya kerana dengan sengaja tidak mahu melaksanakan perintah bercukur dan menyembelih korban itu.

Lalu baginda pun membawa diri ke dalam khemah dengan keadaan bermuram durja. Kebetulan isteri baginda, iaitu Ummu Salamah ada dalam khemah tersebut maka kepada isterinya itulah baginda mengadu mengenai umat Islam yang tidak mendengar arahan untuk bertahalul dan melakukan korban.

Sebagai isteri, Ummu Salamah sangat memahami apa yang terjadi. Bagi beliau umat Islam bukanlah ingkar atau secara sengaja tidak mahu mematuhi arahan baginda itu.

Bahkan mereka masih menaruh keyakinan masih boleh melakukan ibadat umrah dan haji itu setelah bersusah payah datang dari jauh dan Mekah kini hadapan mata.

Terlalu berat untuk mereka meninggalkan Mekah begitu sahaja tanpa langsung berpeluang untuk beribadat.

Bagi mententeramkan baginda, Ummu Salamah pun memujuk akan suaminya itu: "Ya Rasulullah, maafkanlah para pengikut mu itu. Perjanjian ini mungkin terlalu besar dan terlalu berat untuk diterima oleh mereka dengan mudah.

"Jika panjang umur dapatlah kita mengerjakan umrah dan haji pada tahun hadapan sebagaimana mengikut isi perjanjian itu. Tetapi bagaimana jika ada yang tidak panjang umur sedangkan peluang untuk beribadat itu telah ada di hadapan mata?

"Walaupun begitu wahai tuan, jika kita perlu membatalkan niat kali ini cuba tuan sendiri yang melakukan tahalul dan menyembelih korban itu. Moga-moga dengan cara seperti itu apabila mereka tuan mengerjakannya, pasti mereka akan mengikut tuan."

Mendengarkan nasihat isterinya itu, baginda pun tidak teragak-agak lagi lalu keluar dari khemah terus melakukan tahalul dan menyembelih unta dengan disaksikan umat Islam yang lain.

Melihatkan baginda melakukan semua itu, mereka pun akhirnya seorang demi seorang bangun melakukan tahalul dan menyembelih korban.

Baginda sungguh gembira melihat umat Islam kembali bersatu dan melaksanakan apa yang diperintahkan yang tentunya bukanlah dari kepentingan peribadi baginda tetapi sebagaimana yang menjadi syariat dalam Islam.

Apabila semuanya telah selesai bertahalul dan melakukan korban, seluruh ahli rombongan kemudiannya bersiap-siap dan mereka pun pulang semula ke Madinah.

Walaupun kesedihan dan perasaan hampa masih menyelubungi, tetapi mereka tetap memberikan lambaian ke arah Kaabah dan seolah-olah berjanji akan datang kembali pada tahun hadapannya.

Berikutan itu, maka turunlah Surah Al Fath (Pembukaan) sebagai surah terbaik bagi menceritakan peristiwa dan hikmah disebalik Perjanjian Hudaibiah yang membawa kepada peristiwa besar, pembukaan Kota Mekah.

Surah itu diturunkan ketika Rasulullah dan para pengikutnya dalam perjalanan pulang meninggalkan Hudaibiah menuju ke Madinah dan kemudian mereka singgah di sebuah desa bernama Qura'ul Ghamim (suatu lembah terletak di Asfan).

Diturunkan dalam satu surah yang lengkap mengandungi 29 ayat sebagai pengubat kehampaan dan kekecewaan umat Islam yang terpaksa pulang dengan 'tangan kosong'.

Sesudah dibacakan surat tersebut oleh Rasulullah kepada para ahli rombongan, mereka semua merasa sangat gembira terutamanya Umar Al Khattab.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)