• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Wujud gerakan rosak akidah, tarik Muslim kepada murtad

Mualaf perlu diberi sokongan supaya dapat sesuaikan diri

SUSAHNYA mendapat hidayah Allah SWT dan sukarnya untuk menukar agama, tetapi selepas memeluk Islam tiba-tiba ingin keluar pula. Itu bagi yang mualaf atau penganut agama lain yang kemudian memeluk Islam. Bagaimana pula yang dilahirkan Islam, tiba-tiba membuat keputusan untuk menganut agama lain.

Keadaan yang berlaku dalam masyarakat hari ini tetapi dilihat sebagai sesuatu yang endah tidak endah saja, mendorong saudara baru atau saudara Muslim, Ann Wan Seng untuk menghasilkan buku membincangkan mengenai isu murtad berjudul Murtad Jangan Pandang Sebelah Mata yang dilancarkan oleh Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria, baru-baru ini.

Setiausaha Agung Kehormat Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) itu berkata, sikap masyarakat hari ini terutama umat Islam sendiri yang tidak berani membicarakan secara terbuka isu murtad menguatkan lagi tekadnya untuk menyedarkan mereka.

"Saya asal bukan Islam dan saya sudah rasa susahnya hendak masuk Islam. Jadi, kenapa orang Islam begitu mudah hendak keluar Islam. Itu yang menimbulkan tanda tanya kepada saya kerana jika masalah murtad tidak diatasi dengan berkesan akan membantutkan dakwah Islamiah.

"Oleh itu, saya berasakan menjadi tanggungjawab setiap umat Islam bersama mencari jalan untuk mengatasi masalah ini. Bagi saya isu murtad yang membabitkan akidah kini menjadi tanggungjawab orang Islam untuk mempertahankannya," katanya.

Beliau berkata, walaupun isu murtad bukan perkara baru tetapi sikap masyarakat yang menyepikan diri seolah-olah perkara itu tidak berlaku hanya akan merugikan umat Islam dan sudah tiba masanya perkara itu diberi perhatian serius supaya dapat ditangani dengan lebih berkesan.

Katanya, adalah bertentangan jika kita berusaha mempromosikan Islam dan menunjukkan kecantikan ajaran agama itu, sedangkan pada masa sama ramai orang Islam yang keluar daripada agama suci ini.

Justeru, beliau mengharapkan maklumat yang dimuatkan dalam buku Murtad Jangan Pandang Sebelah Mata dapat memberi gambaran jelas kemelut melanda umat Islam dan langkah yang perlu diambil bagi memastikan akidah umat Islam terus terjaga.

Sebagai memberi hujah lengkap dan seimbang, Pengerusi Perkim Cawangan Putra Wilayah Persekutuan itu turut mengambil tulisan pakar intelektual, ulama serta mereka terbabit secara langsung menangani isu murtad untuk dimuatkan dalam karyanya.

"Saya rasa buku ini lengkap kerana merangkumi keseluruhan isu berkaitan murtad dari sudut pandangan Islam, perundangan termasuk mengambil kes dan kejadian murtad yang pernah menjadi isu hangat supaya pembaca mendapat gambaran sebenar," katanya.

Berdasar kajian serta hasil penulisan buku itu, antara punca dikenal pasti mendorong seseorang itu keluar daripada agama Islam ialah wujud gerakan menyesatkan umat Islam walaupun tindakan itu menyalahi Perlembagaan negara.

Selain itu, orang Islam sendiri perlu mengubah persepsi terhadap saudara baru yang memeluk Islam dan memberi sokongan kepada mereka supaya proses menyesuaikan diri dapat dilakukan dengan sempurna termasuk memantapkan iman mereka.

Kegagalan umat Islam khususnya orang Melayu berbuat demikian akan menyebabkan golongan saudara baru berasa terpinggir dan kehadiran mereka tidak dialu-alukan. Keadaan itu tidak dapat ditolak menjadikan saudara baru kecewa hingga ada mengambil keputusan kembali ke agama asal.

Hakikatnya, banyak lagi punca seperti perasaan kecewa di kalangan saudara baru yang memeluk Islam dan berkahwin dengan pasangan beragama Islam tetapi diabaikan atau tidak diberi bimbingan sepatutnya.

Apa pun alasannya menurut Wan Seng, perkara itu perlu dibendung memandangkan cabaran dihadapi umat Islam hari ini kian getir termasuk berhadapan serangan daripada pelbagai unsur serta kaedah pihak musuh memesongkan mereka ke arah menyesatkan.

Beliau juga tidak setuju dengan tanggapan bahawa murtad adalah isu sensitif kerana membabitkan sensitiviti penganut agama lain kerana yang diserang ialah Islam dan akidah yang sepatutnya tidak ada tolak ansur.

"Ada yang kata isu murtad sensitif dan kadang-kadang ada yang tidak mahu bercakap di khalayak kerana takut timbul rasa kurang senang penganut agama lain. Saya rasa itu tidak sepatutnya berlaku; sebab ini membabitkan akidah, perkara berkaitan akidah tidak ada kompromi.

"Jika rosak akidah umat Islam, bermakna segala amalan dibuat sebelum ini akan tertolak, perkara berkaitan akidah dijaga Rasulullah dan diwariskan pada kita. Ia amanah yang perlu kita pikul dan laksanakan. Ia juga sebab mengapa saya membangkitkan isu murtad," katanya.

Mengakui kegiatan dakwah dan perbincangan mengenai isu murtad perlu dilakukan secara berhemah, anak jati Klang yang memeluk Islam sejak 13 tahun lalu menggalakkan supaya perkara itu ditangani secara diplomasi bukan emosi.

Penjelasan, katanya perlu diberi dari semasa ke semasa bukan saja kepada bukan Islam tetapi umat Islam, jangan hanya menanti apabila timbul isu baru hangat diperkatakan kerana tidak dinafikan ada orang Islam yang murtad dalam diam.

Pada masa sama, katanya usaha pemulihan akidah kepada mereka yang ingin keluar daripada Islam atas apa juga sebab perlu dilakukan secara konsisten dan penuh iltizam supaya dapat menarik mereka kembali kepada mentauhidkan Allah.

Selain melalui sistem perundangan, gerakan menarik saudara Islam yang ingin kembali kepada agama asal atau orang Islam daripada menganut agama lain ialah menggunakan pendekatan psikologi kerana keadaan kes adalah berbeza.

"Kita perlukan golongan yang memahami psikologi orang murtad dan boleh berdepan dengan golongan murtad menggunakan kaedah yang boleh membalikkan hati mereka. Kita perlukan orang yang biasa buat dakwah Islamiah dan berdepan dengan golongan bukan Islam.

"Untuk tarik orang Cina yang keluar Islam elok gunakan Cina Muslim, orang India keluar Islam pula gunakan kalangan India Muslim yang lebih faham hati budi cita rasa dan latar belakang. Pendekatan harus sesuai kerana tidak ada kaedah yang boleh digunakan secara menyeluruh," katanya.

Wan Seng berkata, pengalaman memberi kaunseling kepada saudara baru yang murtad ada kala mendatangkan kerisauan kerana memikirkan bagaimana hendak mengelak mereka yang sudah mendapat hidayah tidak mensia-siakannya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)