• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Ziarah Aktiviti Wajib Aidilfitri

Oleh Hasliza Hassan
hasliza@bharian.com.my
2011/08/29

Galak anak kenal, mesra dengan saudara setiap masa

AMALAN ziarah pada Aidilfitri sepatutnya menjadi kemuncak kepada kunjungan biasa ahli keluarga yang dilakukan setiap masa, bukan wadah dikhususkan untuk saudara-mara yang jarang bertemu.

Matlamat sambutan Aidilfitri juga adalah mengeratkan silaturahim tetapi apa yang berlaku sekarang, kesempatan itu diambil bagi menyambung semula hubungan yang kian lama terputus.

Kesibukan kerja dan jarak tempat tinggal selalu dijadikan alasan tiada kelapangan untuk saling menziarahi. Justeru, kunjungan pada hari raya dan rumah terbuka menjadi tempat bertemu muka.

Oleh kerana hanya bertemu setahun sekali, anak saudara mungkin tidak mengenali bapa saudaranya, sepupu juga janggal untuk berbual mesra menyebabkan pertemuan diadakan gagal memperkukuh persaudaraan.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Amidi Abd Manan, berkata keadaan itu menyebabkan generasi muda khususnya remaja enggan menemani ibu bapa menziarahi saudara-mara.

Katanya, disebabkan rasa terasing itu mereka mengambil keputusan meraikan Aidilfitri bersama rakan atau lebih senang tinggal di rumah sambil menonton program televisyen sempena hari raya.

Sekarang keluarga sudah mengecil dengan hubungan lebih antara adik beradik. Apabila jarang berjumpa saudara-mara, ada yang tidak kenal sepupu. Apabila berkumpul mereka terasa asing.

"Ini ditambah program menarik disiarkan televisyen, maka itu dijadikan alasan untuk tidak menziarah keluarga. Malah, anak saya ada kalanya minta saya berjanji untuk pulang awal semata-mata ingin menonton program kegemaran mereka," katanya.

Beliau menyokong usaha keluarga hari ini yang mengambil inisiatif menganjurkan hari keluarga sebagai wadah untuk saudara-mara berkumpul dan mengenali satu sama lain lebih dekat.

Ada juga yang sudah membuat buku susur galur keturunan mereka dan ada yang mula mengumpulkan maklumat seluruh keluarga. Pada hari raya, mereka membuat perjumpaan mega untuk mengumpulkan semua saudara.

Amidi berkata, ibu bapa perlu melakukan sesuatu seperti membawa anak setiap kali menziarahi keluarga sama ada ketika kenduri atau majlis tertentu supaya hubungan kekeluargaan diteruskan oleh anak cucu mereka.

Katanya, sikap ibu bapa membiarkan anak khususnya yang meningkat remaja untuk mengelak aktiviti dianjurkan keluarga serta saudara-mara menyebabkan wujud jurang antara mereka dengan golongan dewasa serta yang kecil.

Ini terpulang kepada ibu bapa untuk memastikan anak terbabit secara langsung dalam aktiviti kekeluargaan. Jika perlu bincang dengan anak supaya mereka sedar pentingnya memelihara silaturahim.

"Saya berdepan masalah kerana ada saudara yang jarang bertemu, hingga tidak tahu hendak panggil apa. Ini menyebabkan sukar memulakan perbualan," katanya.
Justeru katanya, sempena sambutan Aidilfitri ini, ibu bapa diminta menjadikan amalan ziarah sebagai aktiviti wajib agar semua ahli keluarga dapat mengenali adik beradik dan saudara-mara.

Katanya, perjumpaan perlu dibentuk menjadi aktiviti menggembirakan supaya anak menikmati kemeriahan hari raya serta memahami hikmah kunjungan bagi menjalin hubungan lebih rapat. Bersalaman dan saling mendoakan mampu mewujudkan kasih sayang antara generasi muda dengan tua hingga lahir hubungan mesra.

Amidi berkata, pada peringkat pucuk pimpinan ABIM, mereka sentiasa berbincang dengan golongan lebih berpengalaman cara untuk mendidik serta menggalakkan anak menziarahi ahli keluarga bukan pada hari raya saja.

"Ziarah jangan dikecilkan skop pada acara besar seperti hari raya atau kenduri kahwin tetapi dijadikan amalan apabila ada kelapangan dan digalakkan menziarahi saudara yang sakit," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)