Perjuangan Yang Diredhai Allah

Kehadiran ceramah-ceramah agama, majlis-majlis dakwah,ramai yang mendatangi. Kalau buat di padang, penuh sesak padang dengan manusia. Kehadiran amat menggembirakan. Tapi di dalam bertemu itu, sesetengah mereka mengambil peluang berpacaran, bergaul bebas. Mungkin menjelang pulang pula ada yang mengambil peluang melakukan zina, rogol dan sebagainya.Kesan kepada jiwa tiada. Hanya menjadi pakaian akal semata-mata atau sebagai mental exercise semata-mata. Balik ke rumah,mungkin ada yang bergaduh suami isteri. Sembahyang Subuh, matahari telah meninggi.

Berjaya mengkayakan manusia, namun menjadi sombong dan angkuh, tamak dan haloba, bakhil, berfoya-foya, membuang-buang harta, lupa kepada Tuhan dan lupa Akhirat. Agama sudah tidak diambil kira. Apakah erti kejayaan yang seumpama ini? Usaha berjaya, tapi side effectnya terlalu banyak. Risikonya tinggi. Maju, keamanan tiada. Berjaya, tapi hidup dalam ketakutan. Duit banyak, tapi kebahagiaan tiada. Lahirnya nampak merdeka, tapi permusuhan tidak habis-habis. Negara sudah bebas, tapi perpecahan sesama sendiri menjadi-jadi. Kejayaan sebegini tidak menyelamatkan. Ini baru di dunia, di Akhirat sudah tentu lebih lagi.

Padahal Islam agama yang selamat dan menyelamatkan.Kemajuannya bersih, tidak ada side effect. Kejayaannya bersih, senang menyenangkan, bahagia membahagiakan. Kemerdekaannya bukan sahaja melahirkan kemajuan, tapi tercetus kasih sayang dan perpaduan. Maju, tidak ada ketakutan. Kaya, semua masyarakat merasa, kerana tiada tamak, tiada bakhil. Dengan kekayaan dia pemurah. Inilah dia kejayaan dan kemenangan yang Allah Taala redhai. Ia membawa rahmat dan berkat. Membawa kebaikan dan keampunan.

Di sinilah perlunya usaha dan perjuangan kita itu biarlah diredhai oleh Allah, agar kalau mendapat kemenangan dan kejayaan, mendapat keredhaan pula. Maka kejayaan itu bersih dan murni. Tidak ada perkara yang negatif. Kita jangan berbangga semata-mata kerana mendapat kejayaan di dalam usaha dan perjuangan. Keredhaan Allah kenalah kita ambil kira. Keredhaan Allah amat penting agar kejayaan kita itu tidak menyusahkan kita. Bahkan kemenangan itu membahagiakan. Tidak cukup dengan kejayaan, kalau Allah murka. Tidak boleh berbangga dengan kemenangan, kalau dengan kemenangan itu Allah melaknat kita.

Apalah ertinya kejayaan, tapi di dalam dosa dan derhaka. Begitulah kalau kemenangan dan kejayaan itu diberi oleh Allah secara istidraj bukan secara keredhaan-Nya. Kerana itulah Allah Taala berfirman di dalam Al Quran:
Maksudnya:

"Dan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, Kami akan menarik mereka sedikit demi sedikit (ke jurang kebinasaan), menurut cara yang mereka tidak mengetahuinya." (Al A'raf: 172)

Sebab-Sebab Terhijab Bantuan Allah

Antara sebab-sebab terhijab bantuan Allah atau kalau dibantu pula bukan dengan keredhaan tapi diberi secara istidraj, iaitu secara murka dan tipu daya dari Allah agar mereka tenggelam di dalam dosa dan kutukan, kemudian mati dihumban ke Neraka, wal�iyazubillah, iaitu kesalahan-kesalahan seperti berikut:

Pertama:

Niat dari awal lagi sudah salah.

Contohnya berusaha, berjuang, mendidik, membangun, membuat kemajuan, berpolitik, berdakwah, berekonomi, membangunkan ketenteraan, berkhidmat dan lain-lain, ada huzuzunnafsi, ada kepentingan peribadi, bukan kerana Allah atau keredhaan-Nya sama ada apa yang dibuat itu sesuai dengan syariat atau sebaliknya. Contoh niat yang salah lagi seperti ingin mendapat nama, ingin menang di dalam pilihan raya, tujuan untuk pangkat dan bintang kehormatan, inginkan pujian, kerana glamour, kerana negara dan bangsa, kerana mendapat harta, wanita, takhta dan lain-lain lagi.

Niat dari awal lagi telah tersalah di dalam sebarang kerja itu. Pahalanya tiada, terhijab daripada mendapat pertolongan dan bantuan daripada Allah Taala serta Allah berlepas diri. Keputusannya tiada berkat dan akan berhadapan dengan kegagalan demi kegagalan. Apa sahaja usaha dibuat tiada kejayaan. Setiap usaha menerima kekecewaan. Kalaupun diberi kejayaan, lahir dari kejayaan itu berbagai-bagai bentuk kejahatan yang menyusahkan di dalam kehidupan. Diberi kejayaan tapi memporak perandakan, kemenangan dapat tapi masalah terlalu banyak.

Kemajuan tercapai tapi melahirkan gejala-gejala negatif yang terlalu banyak. Nama masyhur, ada glamour tapi jiwa tidak tenang. Negara cantik, keamanan tidak wujud. Negara indah tapi hidup di dalam ketakutan.

Kalau itulah yang terjadi, itu bukan kemenangan. Ia bukan satu kejayaan dan tidak boleh dianggap satu keuntungan. Yang sebenarnya ia adalah bala, kutukan dan bencana, dosa dan kemurkaan. Kecewa di dalam kemenangan. Celaka di dalam kejayaan. Huru-hara di dalam kemajuan, itu bukan kemenangan.Kejayaan dan kemajuan semacam ini bukan yang Islam mahu.Islam mahu sesuatu itu sesuai dengan tuntutan fitrah iaitu kemenangan yang membawa kemerdekaan, kejayaan yang membawa kesenangan, kemajuan yang membawa keamanan dan keharmonian serta kecemerlangan yang membawa kebahagiaan.

Kedua:

Kalaupun niatnya betul, iaitu segala usaha yang dilaksanakan itu kerana mencari keredhaan Allah, tapi tidak mengikut syariat. Misalnya di dalam perjuangan, usaha dan kerja itu, sembahyang tidak diambil kira, tidak mempedulikan halal dan haram, pembiayaan yang tidak halal, pergaulan bebas lelaki perempuan, berlaku penzaliman dan penindasan, ada penipuan dan rasuah dan sebagainya. Di sini juga akan terhijab.

Sekian.


Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila hantarkan pesanan anda di Hubungi Kami, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.