Sikap Orang Yahudi Yang Menuntut Hutang Dari Rasulullah S.A.

Pada suatu hari seorang yahudi telah datang menemui Rasulullah S.A.W kerana hendak menuntut hutangnya.Tetapi cara orang yahudi itu datang menuntut hutangnya amatlah kasar sekali.

Sebaik sahaja yahudi itu menghampiri Rasulullah dia terus mencekak baju Rasulullah sambil berkata: "Hai keturunan Abdul Mutalib, engkau sememangnya dari golongan orang yang suka menangguh-nangguhkan hutang "

Sikap kasar serta tutur kata yang tidak sopan dari orang yahudi itu sangat-sangat menyakitkan hati Saidina Umar bin Khattab yang berada bersama-sama dengan Rasulullah ketika itu. Dengan kekerasan jua. Oleh kerana perasaaan marahnya begitu meluap Saidina Umar terus menengking yahudi itu.

Rasulullah terkejut dengan sikap Saidina Umar itu, kerana tidak dapat mengawal perasaannya. Walaupun,air muka rasulullah terbayang kemarahaannya tetapi baginda dapat mengawal perasaan itu. Lalu baginda berkata kepada Saidina Umar:

"Wahai Umar, saya dan dia,mempunyai urusan yang lebih layak.Biarlah kami berdua yang menyelesaikannya dan janganlah kau mencampurinya. Sebaik-baiknya engkau suruh saya bayar hutang itu dengan baik dan suruh dia menuntut hutang dengan baik juga. Sebenarnya saya masih ada tiga hari lagi tempoh untuk membayar hutang tersebut".

Maka baginda menyuruh Saidina Umar membayar hutang baginda dengan memberi dua puluh gantang gandum kepada yahudi itu sebagai balasan kerana Saidina Umar telah berlaku kasar terhadap yahudi itu.

Apabila yahudi itu melihat kejadian itu tiba-tiba terkeluarlah kata-kata dari mulut yahudi itu, katanya: "Wahai Umar, semuanya ini adalah merupakan tanda-tanda kenabian. Saya telah dapat melihat tanda-tanda tersebut terbayang di ruangan wajah nabi S.A.W ketika saya memperhatikan wajahnya. Sebenarnya saya ingin mengetahui apakah benar-benar dia seorang nabi. Sebab itulah saya uji dia untuk mengetahui apakah dia seorang yang tinggi akhlaknya dan pemaaf. Naik saksi bahawa tiada tuhan tuhan disembah melainkan Allah dan bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah."

Begitulah besarnya pengaruh sifat dan sabar Rasulullah saw hingga menyebabkan yahudi yang mengasari baginda terbuka terbuka hatinya untuk memeluk agama islam


Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila hantarkan pesanan anda di Hubungi Kami, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.