• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Manusia Hilang Moral, Masyarakat Kacau

Oleh Mohd Fadly Samsudin
fadly@hmetro.com.my

JIKA dikira, sudah berapa nyawa kanak-kanak terkorban angkara 'makhluk' Allah yang memang tidak layak lagi digelar manusia kerana tergamak melakukan tindakan luar kewarasan akal.
TIDAK BERSALAH...tangan kanak-kanak cedera akibat perbuatan ibu tirinya.
TIDAK BERSALAH...tangan kanak-kanak cedera akibat perbuatan ibu tirinya.
Kes penderaan secara kejam sehingga membunuh kanak-kanak tidak berdosa sememangnya mengundang marah orang ramai apatah lagi perasaan mereka yang mempunyai pertalian darah dengan mangsa korban.


Itu belum lagi kisah seperti kes rogol, liwat dan penderaan seksual kanak-kanak oleh golongan bernafsu binatang yang pernah tercatat antara tragedi hitam angkara perbuatan 'laknat' yang sukar dimaafkan.


Penderaan meninggalkan kesan amat mendalam dalam diri mangsa, malah tiada ubat untuk merawat kesan trauma dialami mereka, tambahan pula pada usia yang masih mentah. Media massa sememangnya memandang besar isu ini dan sebab itu ia sering dilaporkan sebagai tajuk utama berita. Namun semakin luas liputan diberikan semakin menjadi-jadi pula seorang demi seorang didera. Lebih memilukan, kes penderaan yang berlaku sekarang tidak hanya meninggalkan kesan lebam, patah atau trauma semata-mata, malah kini ia lebih tragis kerana berakhir dengan kematian. Bulan lalu, kanak-kanak berusia tiga tahun, Syafiah Humairah Sahari mencatat satu lagi sejarah hitam di negara ini apabila kanak-kanak semuda itu yang barangkali masih pelat percakapannya didera sehingga meninggal dunia. Allahyarham dilaporkan mengalami pendarahan otak serta mengalami kerosakan buah pinggang, akibat dihentak dan diterajang cukup-cukup oleh manusia bertopeng syaitan itu. Hasil bedah siasat mendapati arwah mengalami kecederaan teruk pada bahagian kulit kepalanya yang terkoyak akibat dipijak. Maha Suci Allah! Semoga si pelaku mendapat ganjaran setimpal dengan apa yang dilakukannya.


Manusia semakin kejam! Tidak dapat digambarkan bagaimana kanak-kanak berkenaan dipukul dan disepak terajang. Bagaimana mereka hendak mempertahankan diri sedangkan pendera adalah seorang lelaki dewasa yang 'kuat', tetapi tewas kepada rasukan syaitan. Boleh dikatakan ibu bapa kini tidak senang duduk kerana sering risau dengan pergerakan anak mereka kerana mereka sebenarnya terancam.


Lebih memburukkan keadaan, kebanyakan kes seumpama ini dilakukan mereka yang dikenali seperti rakan emak mangsa, bapa saudara atau sepupu. Nauzhubillah! Sifat marah contohnya, jika gagal dibendung dan dibiar menguasai diri pasti akan memburukkan keadaan.

Penyakit panas baran akan membawa seseorang itu ke dunia yang penuh dengan dosa. Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang bermaksud: "Neraka dilapisi oleh hal yang menyenangkan (hawa nafsu manusia), sedangkan syurga dilapisi hal yang tidak disukai manusia." (Hadis riwayat Bukhari) Kemarahan akan membutakan akal sehingga mendorong seseorang memukul sesiapa saja tanpa pertimbangan yang waras yang akhirnya membawa padah seperti kematian. Dr Muhammad Qutub menyatakan jahiliah abad ke-20 atau jahiliah moden adalah sifat yang mungkin berlaku dalam masyarakat lain pada zaman apa pun apabila mereka mempunyai beberapa ciri.


Antaranya tidak ada iman kepada Allah, tiada pelaksanaan hukum menurut apa yang diturunkan Allah, hadir pelbagai perkara thaghut yang mengajak manusia tidak beribadah dan tidak taat kepada perintah Allah serta sikap menjauhkan diri daripada agama Allah sehingga penyelewengan menjurus kepada nafsu manusia. Mungkin itulah yang sedang berlaku dalam masyarakat kita yang langsung tidak mengendahkan larangan serta melanggar syariat Allah s.w.t secara jelas. Dalam suasana ibu bapa yang sibuk kerjaya masing-masing membuatkan mereka kurang masa yang berkualiti untuk dihabiskan bersama anak-anak. Namun atas faktor kesempitan dan kos sara hidup tinggi membuatkan mereka tiada pilihan selain terpaksa 'berjuang' bersama suami mencari rezeki tambahan. Walau sesibuk mana sekalipun ibu atau bapa dengan kerjaya masing-masing, anak tidak sepatutnya dipinggirkan. Mungkin sekarang ramai yang menggaji dan mengupah pengasuh untuk menjaga anak mereka, tetapi anak sebenarnya lebih memerlukan perhatian daripada kedua ibu bapa mereka sendiri.


Dunia kini sudah berubah kerana jika dulu mereka berani melepaskan anak bermain di taman permainan, tetapi keadaan itu tidak boleh lagi dilakukan kerana setiap orang yang berada di sekeliling kita boleh diragui tindak-tanduknya. Satu perkara menarik untuk dikongsi bersama adalah di United Kingdom di mana penderaan kanak-kanak memang tidak kedengaran kerana mereka cukup memandang berat isu berkenaan. Contohnya, jika kanak-kanak bawah 12 tahun ditinggalkan tanpa pengawasan orang dewasa di rumah, ia satu kesalahan yang boleh didenda.


Malah, jiran juga memainkan peranan utama sekiranya mereka terdengar tangisan kanak-kanak lain daripada biasa, mereka akan segera menghubungi polis untuk menyiasat apa yang berlaku dalam rumah berkenaan. Menurut Timbalan Dekan Institut Pemikiran dan Ketamadunan Islam Antarabangsa (Istac) dan pensyarah di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid, perangai jahiliah kembali melanda masyarakat kita dalam bentuk yang lebih moden.


"Jika dulu jahiliah diukur dengan masyarakatnya yang menyembah berhala namun kini kita masyarakat dihambat dengan kehidupan penuh dengan kebendaan.


"Memang benar perilaku golongan yang sanggup membunuh, mendera serta merogol ini melambangkan sifat kemanusiaan yang semakin menipis," katanya.


Beliau berkata akibat desakan material itu manusia hidup dalam kekacauan yang akan membawa kehancuran.


"Masalah penderaan ini adalah berpunca daripada beberapa sebab antaranya masalah anak yang tidak sah taraf menyebabkan mereka hilang rasa tanggungjawab untuk menjaganya. "Kemudian, mereka mempunyai anak sendiri namun akibat tekanan dan desakan hidup, mereka menganggap anak adalah bebanan," katanya.


Mahmood Zuhdi berkata sebagai jalan penyelesaian masyarakat perlu membangunkan kembali nilai moral yang sering dilupakan.


"Masyarakat perlu mengamalkan kesederhanaan dan tidak terlalu membayangkan nilai kebendaan yang akan memisahkan mereka jauh daripada landasan yang diredai.

"Dalam dunia yang serba pantas ini tuntutan material terlalu diagungkan sehingga melupakan adat, kesopanan yang Islam anjurkan," katanya.


Institusi kekeluargaan pastinya akan kekal luhur jika agama menjadi tunjang utama dengan mengabdikan sepenuh tanggungjawab untuk memberi kebahagiaan kepada keluarga tercinta. Selain itu, pendedahan kepada kemahiran keibubapaan perlu dipertingkatkan agar masyarakat kita sentiasa terdedah dengan program khusus serta peranan sebenar mereka dalam melahirkan rakyat yang seimbang rohani serta emosinya. Islam terbukti berjaya mengatur kehidupan umatnya dengan lengkap. Jika zaman silam kita hidup dipenuhi dengan dosa dan noda, jadi kita perlu kembali semula ke pangkal jalan dengan melakukan 'penghijrahan' kepada kehidupan baru yang lebih baik. Dengan keperibadian tinggi serta jiwa yang sihat saja dapat menghadapi segala kesulitan. Keperibadian yang memiliki roh agama pasti mampu menghadapi setiap masalah yang datang menimpa.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)