• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

'mengembalikan' Masjid Cordoba

15/07/2010

OLEH SITI AINIZA KAMSARI

KEBELAKANGAN ini sering terdengar mengenai gereja Kristian yang telah bertukar fungsi menjadi masjid. Kebanyakan tapak dan bangunan gereja tersebut dibeli oleh umat Islam apabila mendapati rumah ibadat Kristian itu kosong sekian lama dan tidak lagi digunakan.

Daripada terbiar begitu sahaja, umat Islam sanggup membelinya sekalipun dengan nilai yang sangat tinggi bagi menampung keperluan untuk beribadat. Lebih-lebih lagi apabila didapati bilangan umatnya semakin bertambah di sesuatu tempat.

Namun perkara yang sama tidak berlaku kepada Gereja Besar yang dikenali sebagai Our Lady of The Assumption Catholic Cathedral. Sehingga kini ia kekal sebagai gereja walaupun pada hakikatnya pada suatu masa dahulu, ia pernah makmur selama beberapa abad sebagai sebuah masjid yang masyhur dan kedua terbesar di dunia yang pernah dibina.

Masjid tersebut adalah Masjid Jamek Cordoba atau The Mezquita (Mosque) of Cordoba yang terletak di bandar Cordoba Andalusia (Sepanyol). Sejak pembinaannya pada abad kelapan sehinggalah ke detik ini, ia merupakan permata seni bina yang paling bersinar di dunia.

Selain masjid-masjid di Mekah dan Madinah, Masjid Jamek Cordoba dahulunya yang paling bersejarah dalam dunia Islam. Sehinggalah Sepanyol menakluk Andalusia, menyebabkan masjid itu jatuh ke tangan Kristian.

Namun sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat permintaan secara rasmi supaya gereja itu turut dibuka kepada umat Islam beribadat.

Sehingga kini umat Islam terutama di Sepanyol sedang berusaha keras untuk menggunakan gereja itu sekurang-kurangnya untuk solat Jumaat.

Satu surat permohonan rasmi dihantar kepada pihak Majlis Pontifical untuk Dialog Antara Agama di Vatican bagi membolehkan umat Islam dan Kristian menggunakan gereja itu secara bersama. Jika permohonan itu berjaya, pastinya satu sejarah tercatat kepada umat Islam jika bekas masjid itu dapat digunakan semula sebahagiannya untuk tujuan ibadat oleh umat Islam.

Malah jika gereja itu dibuka untuk umat Islam, ia pastinya satu sumbangan yang positif bagi meredakan hubungan tegang yang menjadi duri dalam daging antara Kristian dan Islam.

Pengarah Masjid Taqwa, Zakaria Maza yang terletak berdekatan dengan Granada, menyatakan harapan penduduk Islam Sepanyol agar Vatican memberikan persetujuan mereka. Sebabnya, ia bakal membawa satu visi ke arah sikap yang lebih terbuka dan semangat untuk berdialog.

"Cordoba telah menjadi satu simbol perpaduan kepada tiga jenis budaya selama berabad-abad lamanya. Malah sehingga kini pun, penduduk Yahudi dan Islam tinggal bersama dengan penduduk Kristian dalam satu kejiranan yang sama berdekatan dengan masjid," katanya.

Selepas penaklukan Cordoba oleh Raja Ferdinand III pada tahun 1236 Masihi, Masjid Jamek itu telah bertukar fungsinya menjadi gereja sehingga kini. Namun untuk umat Islam kembali beribadat di gereja itu tidak sewajarnya menjadi halangan. Ini berikutan faktor struktur atau kedudukan tempat untuk umat Islam untuk beribadat di gereja itu sendiri.

Ini apabila kedudukan ruang sembahyang dan mihrab yang terletak di bahagian tenggara gereja itu, iaitu yang mengadap arah kiblat ke Mekah masih terpelihara dengan baik.

kawasan zon ibadat Kristian

Lebih-lebih lagi kedudukan mihrab berada di luar atau terpisah dari kawasan zon ibadat Kristian. Jadi jika umat Islam dibenar menggunakan gereja itu, pastinya ia tidak menganggu penganut Kristian yang menjalankan ibadat.

Apabila jumlah Islam kian bertambah, termasuk ramai di kalangan mereka merupakan saudara baru, masjid-masjid di sekitar Cordoba dikatakan sudah tidak dapat menampung keperluan umat Islam beribadat.

Ini membawa kepada keperluan supaya gereja tersebut turut dibuka kepada umat Islam.

Pihak pentadbiran politik termasuk di Dewan Bandar Raya Cordoba yang merupakan anggota parti Left United dan Parti Sosialis Sepanyol (SSP) turut menyokong usaha di bandar bersejarah itu.

Jurucakap SSP, Antonia Hurtado berkata: "Kami berharap untuk melihat Bandar Cordoba menjadi medan pertemuan bagi semua jenis kepercayaan agama. Ia lokasi yang paling ideal bagi membolehkan semua agama saling menjayakan dialog dan seminar persefahaman," katanya.

Begitupun pengikut Katolik dikatakan marah dengan permintaan umat Islam itu sambil bertanyakan, jika umat Islam dibenarkan menggunakan gereja tersebut adakah ini turut bermakna penganut Kristian dibenarkan melakukan ibadat di masjid sama ada di Maghribi, Arab Saudi, Iran atau Kuwait.

Dalam satu temuramah dengan Asia News, Presiden Pontifical Council untuk Dialog Antara Agama, Archbishop Micheal Fitgerald berkata, permintaan umat Islam itu bakal mengundang satu masalah.

"Ini menyebabkan pertimbangan mengenainya tidak boleh diberi ketika ini," jelasnya.

Malah beliau lebih menasihatkan umat Islam supaya menerima hakikat sejarah yang telah berlalu itu berbanding menuntut kembali bangunan yang bukan milik mereka lagi.

Malah Fitgerald mendapati penganut Kristian sendiri tidak pernah cuba menuntut sebarang hak ke atas mana-mana gereja terutamanya di Timur Tengah atau Asia Barat.

Namun sesetengah umat Islam berpendapat, tiada kebenaran sama ada dari Rom atau mana-mana pihak berkuasa diperlukan bagi membolehkan mereka menggunakan gereja itu.

"Kita tidak perlukan campur tangan pihak Vatican lebih-lebih lagi gereja atau bekas masjid ini merupakan satu tapak warisan sejarah. Jadi ia terbuka kepada sesiapa termasuk jika umat Islam yang ingin melakukan ibadat di situ.

"Malah pemimpin Vatican, Pope Benedict dibenarkan untuk bersembahyang dalam Masjid Biru (Blue Mosque) ketika melawat Turki pada suatu masa dahulu.

"Ini jelas menunjukkan masjid itu boleh dibuka kepada penganut Kristian kenapa pula umat Islam dilarang bersolat dalam Masjid Cordova," kata Munir al Musiri dari Pusat Budaya Islam Madrid (ICCM).

Atas dasar itu, beliau tidak menyenangi ada usaha pihak tertentu atas nama Islam yang berusaha untuk mendapatkan kebenaran itu.

"Saya bimbang inisiatif yang seperti ini boleh menyebabkan akan terpercik api Islamofobia dalam keadaan yang agak sensitif sekarang ini.

"Media Barat gemar memutar-belitkan isu, yang boleh menambah memarakkan lagi api dengan membuat tuduhan kononnya umat Islam ingin menakluk semula Andalusia atau Sepanyol ini apabila cuba mendapatkan semula gereja ini," katanya.

Namun kita mendapati usaha untuk memakmurkan semula Masjid Cordoba telah memperlihatkan tembelang sebenar sesetengah pihak terhadap Islam.

Ini termasuk yang mendakwa seorang yang pakar dalam dunia Arab dan Islam, seorang Paderi Kristian yang berasal dari Mesir, Samir Khalil.

Beliau percaya permintaan umat Islam terhadap penggunaan Gereja Cordoba merupakan satu isyarat yang sangat jelas kepada satu rancangan yang hebat untuk menakluk semula Eropah.

"Ramai umat Islam di Sepanyol ini mempunyai idea untuk menakluk semula Eropah," katanya.

Menurutnya, jika kebenaran diberi kepada umat Islam, penganut Kristian juga hendak menuntut terhadap beratus-ratus gereja yang terdapat di negara Islam yang telah dijadikan masjid dan lain-lain kegunaan.

"Fikirkanlah mengenai Hagia Sophia di Istanbul Turki, Masjid Omayyad di Damsyik dan Masjid Ibnu Tulun di Kaherah yang kebanyakan masjid itu dibina atas runtuhan dan bekas gereja," katanya.

Tidak diketahui mengapa paderi itu mempunyai persepsi yang cukup negatif terhadap Islam malah beliau juga berpendapat perdebatan mengenai gereja itu tidak sahaja satu cita-cita aktivis Islam tetapi jelas menunjukkan kelemahan identiti bangsa Eropah itu sendiri.

"Kelemahan yang akan menggalakkan kepada bertambahnya aktiviti keganasan oleh pejuang atau militan Islam," katanya.

Namun tahukah anda, Rasulullah SAW sendiri pernah membenarkan umat Kristian melakukan ibadat mereka di dalam masjid, tanpa sebarang perasaan prejudis?

Dalam satu peristiwa, seramai 60 penganut Kristian penduduk Najran ketika mengunjungi Rasulullah di Madinah dibenarkan oleh baginda beribadat di sebuah masjid di bandar itu.

Walaupun baginda mengetahui mengenai akidah antara Islam dan Kristian berbeza tetapi jelas menunjukkan Rasulullah mempunyai sikap yang sangat terbuka dan diplomatik terhadap sesiapa sahaja walaupun berlainan bangsa dan agama.

Sehingga kini seluruh umat Islam masih menunggu berita kepada 'pembebasan' Masjid Jamek Cordoba tanpa perlu pihak Kristian melepaskan pegangan kerana pastinya mereka juga ingin terus berada dalam masjid itu.

Sementara dalam penantian ini, eloklah sekiranya umat Islam turut sama menziarah Masjid Cardoba ini.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)