• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Aidilfitri Titik Transformasi Menuju Fitrah

Oleh Mohd. Farid Alias

ALHAMDULILLAH segala puji bagi Allah yang mengurniakan nikmat kesempatan untuk kita melalui bulan Ramadan yang penuh dengan keberkatan, bulan untuk kita menjalankan ibadah puasa, menahan hawa nafsu dan meningkatkan amal ibadah.

Pada siang harinya kita berpuasa, dan pada malam harinya kita bersolat tarawih, berqiamullail. Kita menunaikan zakat fitrah, memanjangkan sedekah, dan mengeratkan ukhuwah.

Harapan kita agar segala amalan kita pada bulan tersebut diterima oleh Allah serta diampunkan dosa-dosa kita yang lepas.

Kini Ramadan sudah berlalu. Ibarat bayi yang baru lahir, suci bersih daripada dosa dan cengkaman nafsu, itulah yang kita harapkan untuk kita capai melalui latihan mendidik nafsu melalui 'institusi pengajian Ramadan' ini.

Graduan Ramadan Yang Unggul

Ketibaan Syawal menandakan tibalah masanya untuk kita merayakan kejayaan sebagai graduan Ramadan yang mampu menurut disiplin ibadah yang dianjurkan dalam bulan itu dengan gigih dan sabar.

Inilah Aidilfitri untuk kita bergembira, dan juga sebagai titik permulaan baru dalam kehidupan kita untuk melaksanakan transformasi diri menuju fitrah insan.

Transformasi tersebut merujuk kepada aspek dalaman kita yang seharusnya mempunyai perubahan yakni peningkatan antara sebelum Ramadan dan selepas Ramadan.

Jika sebelum Ramadan kita kurang dan malas beribadat, maka selepas Ramadan seharusnya kita menjadi semakin terdorong dan rajin untuk melakukan ibadah kesan ketekunan kita melaksanakan ibadah dalam bulan Ramadan.

Jika sebelum Ramadan kita sukar mengekang hawa nafsu, maka selepas Ramadan diharapkan kita memiliki lebih kekuatan untuk mengawal hawa nafsu kesan pelaksanaan ibadah puasa serta penghayatan terhadap hakikat rukun Islam tersebut.

Jika sebelum Ramadan kita begitu sukar untuk menghadiri majlis ilmu, maka selepas Ramadan diharapkan kita bertambah minat untuk menghadiri majlis sedemikian kesan kesediaan kita menghadiri ceramah atau tazkirah agama dalam bulan Ramadan.

Justeru proses peningkatan pemikiran, ilmu dan tabiat itu diharapkan berlaku melalui apa yang kita amalkan sepanjang Ramadan yang dilalui.

Namun jika tidak, maka kita perlu merenung berkenaan sejauh mana kita memanfaatkan Ramadan yang dilalui dari segi pelaksanaan ibadah serta penghayatan terhadap maksud ibadah yang dilakukan.

Syawal satu permulaan baru

Dengan kembalinya kita kepada fitrah bersempena Aidilfitri ini, masanya juga amat bersesuaian untuk kita menanamkan azam baru untuk meningkatkan kualiti kehidupan sebagai seorang Muslim.

Jika direnungi maksud 'Aidilfitri' itu sendiri, 'aidil' bermaksud hari raya, manakala 'fitri' itu merujuk kepada fitrah yakni kecenderungan sebenar insan yang terarah kepada perkara kebaikan dan kebenaran, dan bebas daripada dosa dan hawa nafsu.

Justeru Aidilfitri itu merupakan satu perayaan yang kita sambut bersempena kembalinya kita mencapai fitrah insan melalui tarbiah Ramadan. Aidilfitri ialah satu permulaan baru untuk kita, dan insya-Allah diri kita kembali bersih suci zahir dan batin, ibarat kain putih yang bersih dan suci, yang bakal dicorakkan kembali seadanya.

Tentunya pada kain putih ini ingin kita corakkan sebaik-baiknya, agar jalinan corak yang terhasil itu tampak cantik, harmoni dan berseni. Bukan sebarangan warna atau corak hendak kita karyakan, bukan tumpahan kopi yang kita harapkan, tetapi ada idea yang ingin kita zahirkan beserta pedoman ilmu berkarya kita sandarkan.

Begitu juga bagi diri kita sendiri, dengan permulaan baru ini kita mengharapkan untuk melakukan yang terbaik, berpandukan iman dan ilmu yang hakiki. Agar setiap isu dalam kehidupan kita dapat kita lalui dengan cara yang berkat dan diredai.

Seterusnya Syawal membawa kita memulakan langkah untuk melaksanakan gerak kerja menuju matlamat peningkatan diri. Proses pentarbiahan diri ketika Ramadan mempunyai kesinambungannya apabila memasuki bulan Syawal.

Puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal umpamanya, boleh dilihat sebagai proses pengukuhan kepada ibadah puasa sebulan yang dijalani sebelum ini. Ia juga merupakan proses pengukuhan kepada kekuatan diri dalam mengawal hawa nafsu.

Hakikat bahawa ia merupakan ibadah sunat juga sebenarnya menguji hasil tarbiyah Ramadan kita sebelum ini tentang sejauh mana kita akan beristiqamah dalam melaksanakan ibadah puasa sebagai sebahagian daripada transformasi diri kita.

Dengan sifat istiqamah ini, pelaksanaan ibadah puasa dapat diteruskan dalam bulan-bulan yang lain juga seperti puasa sunat pada hari Isnin dan Khamis dan lain-lain jenis puasa sunat.

Hikmahnya, amalan berpuasa secara berterusan ini dapat membantu usaha kita mengekang hawa nafsu dan meningkatkan ketakwaan kepada Allah.

Begitu juga dengan amalan-amalan lain yang kita lakukan sepanjang bulan Ramadan seperti solat-solat sunat, bersedekah dan sebagainya yang seharusnya menjadi sebahagian daripada tabiat diri sepanjang masa.

Kesimpulan

Mehnah dan tribulasi kehidupan sering mencabar pertimbangan nilai dan keimanan diri. Dengan ketibaan Syawal, kini bermulanya medan ujian sebenar buat kita untuk memanifestasikan didikan Ramadan yang kita lalui.

Namun harapan kita agar segala ujian dapat kita hadapi dengan watak dan pembawaan yang baru bersempena titik permulaan yang baru yakni Aidilfitri yang mulia ini.

Insya-Allah usaha transformasi diri dapat kita tempuhi dengan sebaik-baiknya beserta dukungan kekuatan jiwa takwa dan nafsu yang terdidik.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)