• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Al-quran Panduan Lengkap Manusia

Oleh Mohd Fadly Samsudin

SEORANG guru yang mengajar di sebuah sekolah rendah memberitahu dia terkejut apabila mendapati ramai muridnya tidak tahu membaca al-Quran.

Malah, dalam beberapa kes, ada murid yang tidak tahu membaca al-Fatihah pun. Apabila diminta mengikut apa yang dibaca, ia mengambil masa kira-kira 30 minit untuk menghabiskan surah berkenaan.

Ketandusan atau buta al-Quran di kalangan generasi muda bukan lagi satu rahsia kerana mereka lebih mengagungkan perkara lain berbanding kitab suci itu.

Ramai remaja boleh menghabiskan bacaan novel percintaan atau romantik karya penulis terkenal dalam tempoh beberapa hari, tetapi mengambil masa bertahun menghabiskan 30 juzuk al-Quran. Lebih malang, ada yang tidak menghabiskan sehingga usia menginjak dewasa. Apabila berkahwin dan mempunyai anak-anak, lahirkan generasi buta al-Quran. Bayangkan jika fenomena ini berterusan, apa yang akan terjadi kepada generasi akan datang. Sesuatu perlu dilakukan bagi menyelesaikan kekalutan ini kerana al-Quran adalah kalam Allah yang memberi panduan untuk dunia dan akhirat.

Sempena Ramadan ini, penuhkan waktu yang kosong dengan membaca al-Quran atau belajar daripada mereka yang mahir supaya jiwa tidak kosong dan gersang.

Al-Quran bukan bacaan biasa kerana di dalamnya terhimpun pelbagai 'khasiat' dan terapi yang boleh menjadikan seseorang itu tenang kerana lidah tidak sunyi memuji Allah. Bulan ini, al-Quran diturunkan kepada umat manusia sebagai panduan untuk mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi Muhammad s.a.w.

Al-Quran diturunkan secara berperingkat selama 23 tahun sehingga menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad. Al-Quran adalah bukti kenabian Nabi Muhammad dan menjadi bukti ia bukannya ucapan atau ciptaan Nabi Muhammad sendiri. Allah berfirman yang bermaksud: "Orang-orang yang Kami turunkan Kitab kepadanya, mereka membacanya dengan bacaan yang sebenarnya, mereka itulah yang beriman dengan Kitab itu; dan sesiapa yang mengingkarinya, mereka itulah orang yang rugi." (Surah al-Baqarah ayat 121) Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad dalam pelbagai bentuk. Nabi Muhammad diwahyukan melalui mimpi yang benar (al-Rukya al-Sadiqah). Malaikat memasukkan wahyu itu ke dalam hatinya. Nabi tidak melihat sesuatu pun, tetapi merasa bahawa ia sudah berada di dadanya.

Kemudian malaikat menjelmakan dirinya kepada Nabi menyerupai seorang lelaki yang mengucapkan kata-kata kepadanya. Selain itu, wahyu juga turun kepada Nabi dalam satu keadaan seperti bunyi loceng (Salsalah al-jaras). Cara itulah yang amat berat Nabi rasakan. Kadang kala kening Nabi berpeluh walaupun wahyu itu turun pada musim dingin. Malah, unta baginda juga terpaksa berhenti dan duduk kerana berasa amat berat. Zaid bin Tsabit meriwayatkan: "Aku adalah penulis wahyu yang diturunkan kepada Rasulullah. Aku lihat Rasulullah ketika turunnya wahyu itu seakan-akan diserang demam yang kuat dan peluhnya bercucuran seperti permata. Selepas turunnya wahyu, barulah Baginda kembali seperti biasa." Bagi yang mengamalkan al-Quran, kehidupan mereka pasti bahagia.

Allah berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya al-Quran ini menunjukkan (jalan) yang lebih lurus dan memberi khabar gembira kepada orang yang beriman yang mengerjakan (amalan) yang soleh; sesungguhnya untuk mereka itu pahala yang besar." (Surah al-Israk ayat 9) Al-Quran mengandungi pelbagai mukzijat jika difahami sepenuhnya. Tidak hairanlah, generasi sahabat menjadi ahli Quran.

Al-Quran merubah kehidupan umat Arab ketika itu daripada jahiliah kepada bertamadun. Sebagai contoh, Saidina Umar al-Khattab yang bengis dan membenci Rasulullah, menerima Islam apabila dibacakan ayat al-Quran.

Justeru, dalam bulan Ramadan ini kita dituntut untuk bertadarus al-Quran bagi menghayati pengajaran dan kesuciannya. Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya." Pensyarah Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan Islam Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Saupi Man, berkata nuzul Quran yang diraikan setiap tahun itu sebenarnya sejarah penurunan al-Quran yang Allah turunkan sekali gus ke Luh Mahfuz.

"Penurunan al-Quran sekali gus ke Luh Mahfuz itu hanya Allah saja mengetahui tempatnya. "Manakala sejarah penurunan al-Quran kepada Nabi Muhammad dilakukan secara beransur-ansur selama 23 tahun supaya umat Islam ketika itu lebih memahami. "Selain itu, Nabi Muhammad dapat mengajak umatnya mengikuti segala perintah al-Quran sedikit demi sedikit berdasarkan peristiwa yang berlaku," katanya.

Beliau berkata amat tidak wajar ada kalangan umat Islam terus membiarkan diri mereka tidak berusaha mendalami al-Quran.

"Tidak patut sama sekali ada yang boleh menghabiskan bahan bacaan santai seperti novel berulang kali, tetapi enggan atau tidak tahu membaca al-Quran sehingga membiarkan diri mereka 'buta al-Quran.' "Sifat sedemikian patut diubah dalam usaha membina umat yang dalam semua lapangan kehidupan berpandukan al-Quran," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)