• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Alfaro Dilantik Imam Selepas Pengislaman

Susunan ZUARIDA MOHYIN

TIGA belas tahun dulu, Vicente Mota Alfaro adalah seorang penganut Katolik yang warak. Boleh dikatakan pada setiap kali perjumpaan hari Ahad di gereja tidak pernah beliau tidak hadir. Malah bukan itu sahaja, kitab Injil juga sentiasa menjadi teman setianya.

Pun begitu, tidak siapa menduga kini beliau bukan sahaja bergelar seorang saudara baru Muslim tetapi adalah seorang imam di masjid yang terdapat di dalam Pusat Kebudayaan Islam Valencia, Sepanyol.

Hakikatnya, Alfaro adalah satu-satunya mualaf yang mampu menyandang jawatan berprestij sebegitu serta mampu mengetuai jemaah Muslim di situ. Malah beliau juga adalah ahli Lembaga Pengarah Pusat Kebudayaan Islam Valencia sejak 2005.

Menurut ketua-ketua komuniti Muslim di Valencia, pelantikan Alfaro ke jawatan yang paling berpengaruh itu adalah kerana kelulusan serta pencapaian luar biasa beliau.

"Dia terpilih kerana ilmu pengetahuan agamanya yang luas," demikian akui Setiausaha Agung League of Dialogue and Coexistance, El-Taher Edda kepada IslamOnline.net.

integrasi

Malah El-Taher percaya bahawa dengan pelantikan Alfaro itu, ia secara tidak langsung membawa mesej yang jelas perihal integrasi di kalangan golongan mualaf yang mengakui kebenaran yang dibawa Islam.

Apatah lagi, tampak ketara jumlah orang Sepanyol yang memeluk Islam bertambah sejak kebelakangan ini. Dengan laporan media tempatan yang mengatakan golongan intelektual, ahli akademik dan aktivis anti-globalisasi adalah antara ramai yang memeluk agama Islam.

Di Sepanyol dianggarkan kira-kira 1.5 juta penduduk minoriti Muslim daripada jumlah populasi penduduknya iaitu 40 juta orang. Ini menjadikan Islam adalah agama kedua terbesar selepas agama Kristian. Malah agama Islam telah diiktiraf menerusi peruntukan undang-undang kebebasan beragama yang diwartakan pada Julai 1967.

Menceritakan penghijrahan akidah Alfaro dari Kristian kepada Islam, ringkas jawapannya: "Ia adalah kehendak Allah SWT yang menjadikan saya hamba-Nya dan memilih Islam sebagai cara hidup saya."

Alfaro mengambil keputusan memeluk Islam ketika usianya 20 tahun dan masih belajar di peringkat sekolah menengah. "Saya membawa Kitab Suci al-Quran dan saya temui kebenaran tentang Nabi Isa sebelum kemudiannya melakukan syahadah," katanya.

Mengimbas zaman remajanya, akui Alfaro sungguhpun di kalangan teman-teman sekolahnya tidak berminat langsung dengan mana-mana agama kepercayaan, namun ia tidak menghalangnya untuk ke gereja pada setiap hari Ahad dan kerap membaca kitab Injil.

"Pada saat itu, pengetahuan saya tentang Islam adalah kosong," kata beliau.

Perbualannya dengan teman Muslim dari Algeria yang merupakan jiran adalah titik awal kepada agama Islam.

"Kami pernah bercerita di mana dia mengatakan bahawa semua manusia itu adalah daripada keturunan Adam dan Hawa dan manusia semua adalah anak Nabi Ibrahim.

"Saya agak terkejut bila mengetahui bahawa umat Islam dan bangsa Arab sebenarnya mengenali Adam, Hawa dan Nabi Ibrahim," jelasnya.

Menerusi perbualan itulah menjadi motivasi kepada anak muda Kristian ini untuk menggali lebih banyak maklumat berkaitan agama Islam.

"Perkara seterusnya yang saya lakuk- an ialah pergi ke perpustakaan dan meminjam kitab terjemahan al-Quran.

berhati-hati

"Setibanya di rumah, saya terus membawa kitab suci umat Islam dengan berhati-hati. Titik-tolak kepada perubahan Alfaro ialah apabila dia membaca tentang kisah Nabi Isa dan insiden penyaliban.

"Saya pernah terbaca di kitab Gospel di mana ia menyatakan bahawa Nabi Isa itu adalah anak Tuhan dan Tuhan menghantar anaknya ke bumi untuk dibunuh dan dan didera sebagai penyelamat kepada semua manusia. Yang sebenarnya, saya agak ragu untuk mempercayainya," kenang Alfaro.

Namun, jawapan kepada keraguannya itu terjawab apabila dia membawa al-Quran. Barulah saya tahu bahawa Nabi Isa itu sebenarnya tidak dibunuh dan disalib.

Tambah pula, umat Islam percaya bahawa Nabi Isa itu juga sebagai salah seorang nabi yang agung dan meletakkannya ditempat yang terpuji.

Malah bagi menjelaskan tentang penyaliban Nabi Isa pula, Muslim mengakui dan percaya bahawa itu bukanlah yang sebenarnya berlaku, tetapi roh dan jasad Nabi Isa telah diangkat ke syurga.

Umat Islam percaya bahawa Nabi Isa akan dibangkitkan semula ke dunia sebelum tibanya Hari Kiamat bagi mengembalikan semula kedamaian, menentang golongan kemungkaran dengan membawa kebenaran.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)