• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Anna Rela 'hilang' Keluarga

Susunan ZUARIDA MOHYIN

SUDAH ditakdirkan saya beragama Islam. Saya reda dengan ketentuan Allah SWT." Akur Anna Arwa, wanita kelahiran Republik Slovakia, Eropah Tengah.

Menurut Anna, dia melalui zaman kanak-kanak yang serba normal. Memiliki kasih sayang dan perhatian sepenuhnya daripada ibu bapa serta sentiasa diawasi agar mematuhi norma-norma masyarakat.

"Apabila ada masalah, kami sekeluarga semuanya berusaha mengatasinya bersama-sama. Secara tidak langsung melahirkan satu suasana yang begitu ideal. Sekali gus membina satu pertalian rapat, saling memahami dan toleransi.

"Malah kehidupan harmoni dan keakraban antara kami sering dicemburui jiran dan saudara mara serta dijadikan contoh sebuah keluarga bahagia.

"Sehinggalah apabila saya berada di sekolah menengah, saya berpeluang mempelajari tentang takdir teman-teman sekelas yang lain, persekitaran sosial mereka dan norma-norma moral. Melihat kepada pengalaman itu, timbul juga rasa syukur kepada Tuhan kerana dilahirkan dalam sebuah keluarga yang saya miliki selama ini.

"Pun begitu, walaupun saya percaya kepada Tuhan yang disembah selama ini, namun banyak perkara dalam agama anutan saya itu menimbulkan tanda tanya. Saat saya mahu lebih mengenali agama anutan saya, pada masa yang sama Tuhan telah meletakkan saya dalam satu situasi baru. Saya berkenalan dengan seorang yang baru memeluk Islam," kata Anna.

Sejak itu hati kecilnya mula serasi dengan banyak perkara berkaitan akidah Islam menerusi perbincangan antara mereka namun dipendamkan.

Tambah Anna, dia cuba menjalani kehidupan sebagaimana yang diajarkan oleh ibu bapa. Pun begitu, dia lebih suka mengambil prinsip dengar, fikir dan kemudian membuat keputusan.

Pegangan itu secara tidak langsung membawa kepada beberapa konflik dalaman. Sekali gus membawa kepada pencarian kebenaran serta mencari sebab kepada rasa tidak tenteram itu.

"Syukur alhamdulillah, 'penyiasatan' itu tidak mengambil masa yang panjang. Sebaik menghabiskan senaskah buku berkaitan agama Islam, saya temui jawapan yang membelenggu jiwa selama ini.

"Lantas saya terus bertekad inilah kepercayaan yang akan saya pilih. Kepercayaan kepada Allah yang satu dan tiada apa selain daripada-Nya.

"Sungguhpun hati ini meronta-ronta untuk bergelar Muslim, ia tidaklah mudah yang disangka. Saya takut dan bimbang jika keputusan saya itu akan membawa kepada penyisihan ahli keluarga dan saudara mara.

"Hakikatnya saya belum bersedia menanggung dan menghadapinya. Jadi, saya pendam perasaan dan berharap suatu hari nanti hasrat saya bergelar Muslim akan termakbul.

"Begitu pun, saya berusaha melaksanakan semua ajaran Islam selama lebih kurang setahun secara bersembunyi.

"Malangnya ia berjaya dihidu oleh adik perempuan yang dapat melihat perbezaan saya dari segi tingkah laku kerana dia juga mengetahui serba sedikit tentang agama Islam.

"Rupa-rupanya dia perasan, saya tidak lagi makan daging yang diharamkan Islam, meminum arak, cuba berpuasa dan membaca al-Quran," katanya yang sedikit sebanyak tertekan dengan penyembunyian rahsia tersebut.

Malah akui Anna, semakin lama rahsia itu berlarutan, semakin tenat perasaan yang terpaksa ditanggung.

Beliau juga bimbang, jika nyawanya diambil Allah, sudah pasti dia akan mati dalam kerugian. Mengetahui betapa nipisnya keimanan diri, Anna tidak putus-putus berdoa agar Allah panjangkan usianya dan memberi peluang untuk dia memulakan kehidupan baru.

Dalam tempoh itu jugalah, Anna berusaha mempelajari dan mendalami seberapa banyak ilmu agama demi kemantapan akidah Islam.

Allah maha berkuasa, di mana ia memudahkan perjalanan hijrah akidah Anna. Dia dipertemukan dengan bakal suami. Kehadiran lelaki itu telah menyakinkan Anna, seterusnya mempengaruhi keputusannya untuk menerima Islam dan akhirnya mengucap dua kalimah syahadah.

Sokongan suami tidak terhenti di situ sahaja, dia mula menunjuk ajar ke jalan kebenaran.

Pada awalnya, ibu bapa Anna tidak mengetahui tentang pengislamannya. Namun ia tidak mengambil masa yang lama untuk rahsia yang dipendam itu pecah.

Akhirnya, saat-saat yang paling ditakuti terpaksa dihadapinya juga, di mana dia telah diberi kata dua; Islam atau keluarga.

"Saya berada dalam dilema. Mana satu harus saya pilih. Kedua-duanya penting bagi saya. Islam memang sukar diterima oleh mereka. Saat itu, saya tahu, saya dalam keadaan genting bagai telur di hujung tanduk. Namun kecintaan kepada agama Islam mengatasi segalanya. Saya memilih Islam.

"Keputusan saya itu dianggap menconteng arang di muka keluarga, terutamanya kedua-dua ibu bapa saya. Mereka tanpa teragak-agak tidak mengaku saya sebagai anak kandung mereka.

"Bagi mereka, saya seorang anak yang derhaka. Kekecewaan mereka melihat anak yang dibesarkan selama 18 tahun dengan penuh kasih sayang dan pengharapan, sanggup menikam perasaan mereka.

"Namun saya melihat situasi ibu dan ayah dari perspektif yang berbeza. Saya dapat lihat betapa rapuhnya kepercayaan kedua-dua ibu bapa. Malah sebaliknya memberi kekuatan dalaman pada diri saya.

"Saya bersyukur kepada Allah kerana sentiasa diberikan petunjuk dan hidayah. Sekarang saya sedar nikmat dan kemanisan iman berkat daripada kesabaran saya selama ini," kata Anna.

Sejak itu, Anna bertekad menjadi muslimah sejati walaupun dia sendiri tidak mengetahui apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Namun keyakinan yang tidak berbelah bahagi Anna dengan ketentuan Allah, menjadikannya seorang yang optimis bahawa Allah akan menyediakannya kehidupan yang bermakna dan terbaik. Takutnya hanya pada Allah Yang Maha Esa.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)