• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Asma' Menaikkan Semangat Berjuang

ASMA' binti Yazid berasal dari keturunan kaum Ansar yang mendiami kawasan Madinah. Dia terkenal sebagai raja berpidato di kalangan kaum wanita Islam kerana kebijaksanaan dan kefasihan yang dimilikinya dala menyampaikan pidato.

Dia selalu menjadi tumpuan kaum ibu untuk menyampaikan keinginan dan tuntutan mereka kepada nabi Muhammad.

"Wahai Asma', kami ingin meminta pertolongan kamu untuk berjumpa dengan Rasulullah dan bertanyakan sesuatu kepada beliau.

"Oleh sebab kamu mempunyai keberanian dan kepandaian berkata-kata, kami percaya kamu boleh menyampaikan apa yang tersirat dalam hati kami kepada Rasulullah," luah salah seorang wanita Ansar yang datang berjumpanya di rumahnya.

"Apakah yang kamu ingin saya tanyakan pada rasulullah?" Asma' kelihatan bersetuju dengan permintaan kumpulan wanita yang datang berjumpanya.

Asma' mendengar luahan hati kumpulan wanita dengan tekun dan penuh perhatian. Dia kelihatan bersetuju dengan pandangan kumpulan wanita dan menyatakan persetujuan untuk berjumpa dengan Nabi Muhammad untuk mendapatkan jawapan bagi persoalan yang ditujukan oleh kaum wanita itu.

Dia pun memakai pakaian yang sesuai lalu bergegas keluar dari rumahnya mengiringi kumpulan wanita itu pergi berjumpa dengan Nabi Muhammad.

Dia bersama kumpulan wanita itu berjalan keluar mencari Nabi Muhammad. Tiba-tiba dia ternampak nabi Muhammad bersama para sahabat sedang duduk berbincang. Dia meminta kumpulan wanita itu menunggunya sementara dia pergi berjumpa Nabi Muhammad.

"Ya Rasulullah, saya mewakili kaum wanita di sini ingin bertanya sesuatu kepada kamu. Setiap seorang dari mereka berkata dan berpendapat sama seperti pendapat saya.

"Bukankah Allah telah mengutus kamu untuk semua umat manusia, tidak kira lelaki atau wanita. Kami percaya dengan kamu dan beriman kepada Allah.

"Kami kaum wanita rasa tersisih, tidak sama dengan kaum lelaki. Kami golongan yang serba terbatas dan terkurung. Kerja kami hanya menjaga rumah mereka, memelihara dan mengandung anak mereka serta tempat melepaskan nafsu kaum lelaki.

"Kami tidak diberi peluang untuk mengerjakan sebagaimana yang diberikan kepada kaum lelaki. Kami tidak diberikan kesempatan untuk mendapatkan pahala seperti solat Jumaat, menziarahi orang sakit, menyaksikan pengkebumian, menunaikan haji dan amalan yang paling utama iaitu berjuang pada jalan Allah.

"Apabila kaum lelaki keluar berjihad, maka kaum wanita menjaga harta, menjahit pakaian dan menjaga serta mendidik anak. Apakah kami juga akan mendapat jihad seperti mereka juga?" jelas Asma' kepada Nabi Muhammad.

Nabi Muhammad menolehkan wajahnya kepada para sahabat yang berada bersamanya. Beliau menatap setiap wajah mereka sebelum bertanya sesuatu kepada mereka semua. Ada yang kelihatan terkejut mendengar kata-kata Asma' itu.

"Pernah kamu semua mendengar pertanyaan yang lebih baik dalam soal-soal agama selain dari Asma," tanya Nabi Muhammad untuk melihat reaksi para sahabat.

"Ya Rasulullah, kami tidak pernah terfikir dan menyangka bahawa Asma' akan mengajukan soalan seperti ini." jawab mereka dengan spontan.

"Pulang dan beritahu kepada kaum wanita bahawa layanan yang mereka berikan kepada suami mereka, usaha mereka mendapat redanya dan mengikutinya adalah menyamai semua yang dilakukan oleh suami mereka," kata nabi Muhammad yang menoleh ke arah Asma'.

"Terima kasih di atas jawapan kamu, ya Rasulullah". Hati Asma' berasa gembira mendengar kata-kata Nabi Muhammad.

Asma' berlari ke arah kumpulan wanita yang menunggunya dengan penuh sabar. Dia menyampaikan berita gembira itu kepada kumpulan wanita itu. Mereka semua berasa sangat gembira dan menyebarkan berita itu kepada semua kaum wanita Islam di kota Madinah.

Asma' juga telah menunjukkan keberanian dalam Perang Yarmuk menentang pasukan tentera Rom.

Khalid al- Walid menempatkan kaum wanita di belakang dua barisan pasukan tentera Islam yang sedang bertempur.

"Jika ada tentera Islam yang melarikan diri dari medan pertempuran, bunuhlah mereka," perintah Khalid al-Walid kepada kaum wanita yang memegang pedang dan senjata lain mengawasi bahagian belakang pasukan mereka.

Kaum wanita yang ditempatkan di kawasan tinggi di belakang pasukan tentera Islam mengawasi apa yang berlaku di medan pertempuran.

Mereka melempar batu kerikil dan memukul dengan kayu siapa sahaja tentera Islam yang cuba berundur dari medan pertempuran.

Mereka juga menghina tentera Islam yang cuba melarikan diri sehingga mereka kembali semula ke posisi untuk bertempur dengan tentera Rom.

Kaum wanita juga turut bertempur menyertai pasukan hadapan tentera Islam apabila pasukan musuh berjaya menembusi pertahanan pasukan tentera Islam.

Antaranya ialah Ummu Hakim yang bertempur dengan pihak musuh menggunakan pedang sehingga berjaya membunuh beberapa orang tentera Rom.

Begitu juga dengan Juwariyah binti Abu Suffian yang bergabung dengan suaminya lalu bertempur dengan pihak musuh sehingga mengalami luka.

"Wahai tentera musuh, jangan kamu ingat kaum wanita ini lemah dan boleh diperbudakbudakkan kami. Lihat apa yang kami boleh buat pada kamu!" kata Asma' untuk memberikan semangat kepada kaum wanita yang berjaga-jaga dari serangan tentera Rom.

"Asma', ada tentera musuh cuba masuk ke kawasan khemah kita!" jerit salah seorang wanita Muslim tidak jauh daripadanya.

"Adakah kamu semua rela menjadi tawanan pihak tentera musuh? Adakah kamu dan anak-anak kamu sanggup menjadi hamba kepada mereka?

"Sesungguhnya saya lebih rela mati menentang mereka dari menjadi tawanan mereka," Asma' terus berpidato meniupkan kata-kata semangat kepada kaum wanita supaya bangun menentang pihak musuh.

Kemudian dia memberi arahan kepada kaum wanita agar mengambil tiang-tiang penyangga khemah dan pasak-pasak tempat penambat tali. Asma' berteriak sekali lalu menyerbu ke arah tentera musuh, diikuti oleh kaum wanita yang lain. Mereka menyerang tentera musuh dengan satu tekad iaitu membunuh seberapa ramai tentera musuh.

"Pukul kepala dan badan mereka!" jerit Asma' yang memukul dan membelasah tentera Rom dengan tiang penyangga khemah.

Asma' berjaya membunuh sembilan orang tentera Rom. Tentera Rom yang cuba menyelinap dan menangkap kaum wanita Islam terpaksa berundur apabila melihat keberanian serta kegagahan kaum wanita Islam menentang mereka.

Mereka tidak menyangka kaum wanita Islam tidak gentar untuk menentang mereka walaupun hanya bersenjatakan tiang penyangga khemah dan pasak tempat penambat tali.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)