• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Azdah Al-khaldah Mengatur Teknik Perang

AZDAH binti al-Harith telah menunjukkan kebijaksanaan dan kepintaran sebagai seorang perancang taktik peperangan untuk menakutkan angkatan tentera Parsi semasa pembukaan negara Iraq.

Peperangan yang disertai oleh Azdah binti al-Harith adalah Perang Maisan atau Perang Mazar. Maisan merupakan sebuah daerah di selatan negara Iraq yang diperintah oleh Gabenor Empayar Parsi.

Maisan adalah sebuah lembah yang dipenuhi dengan beberapa bandar kecil dan antara Basra dengan Wasit. Mazar merupakan sebuah bandar di mana terletaknya pusat pemerintahan daerah Maisan. Masyarakat tempatan yang mendiami daerah Maisan menganut agama Parsi dan setia pada Maharaja Parsi.

Pada tahun 633 Masihi, Komander Khalid al-Walid telah memimpin satu angkatan tentera untuk bertempur dengan angkatan tentera Parsi yang berkubu di bandar Mazar.

Selepas mengalahkan angkatan tentera Parsi dalam Perang Kazima, angkatan tentera Islam di bawah pimpinan Khalid al-Walid mengambil keputusan untuk berehat selama beberapa bergerak lebih jauh ke pendalaman negara Iraq.

Panglima Maaqal bin Muaqarrin telah diperintahkan oleh Komander Khalid al-Walid untuk memimpin satu pasukan tentera untuk menawan bandar Ubala.

"Komander Khalid, panglima Muthana melaporkan bahawa ada angkatan tentera Parsi yang mula membuat kubu di Mazar. Mereka mungkin sedang merancang untuk melancarkan serangan besar-besaran untuk melawan kita.

"Mereka mahu membalas dendam atas kekalahan mereka di Kazima," kata Panglima Maaqal. Utusan Panglima Asim dan Panglima Adi keluar menyahut cabaran itu.

Semua mata tertumpu pada pertempuran empat orang panglima tentera yang tidak mahu mengaku kalah. Akhirnya panglima Asim dapat membunuh panglima Anushjan dan panglima Adi pula dapat membunuh panglima Qabad.

"Allahu Akhbar! Serang dan musnahkan tentera musuh," laung Komander Khalid al-Walid sejurus tiga orang pegawai atasan angkatan tentera Parsi gugur menyembah bumi.

Pertempuran berlaku dengan sengit antara dua angkatan tentera yang inginkan kejayaan di pihak masing-masing. Walaupun kehilangan tonggak pimpinan, angkatan tentera Parsi tidak mahu mengaki kalah dengan begitu mudah.

Bilangan mereka yang lebih banyak dari anggota tentera Islam membuatkan mereka berasa yakin dapat menewaskan angkatan tentera Islam dengan mudah.

Pada masa yang sama, Azdah yang berada di perkhemahan tentera Islam memerhatikan pertempuran yang berlaku di antara tentera Islam dengan tentera Parsi.

Dia dapat melihat bilangan tentera Parsi yang begitu ramai sedang mengasak angkatan tentera Islam yang berjuang mati-matian. Perasaan bimbang menjalar dalam hatinya.

"Saya risau dan takut jika ada pasukan tentera Parsi yang berjaya melepasi pertahanan angkatan tentera Islam lalu menyerang kawasan perkhemahan yang didiami oleh isteri angkatan tentera Islam.

"Tidak ada siapa yang boleh melindungi kami jika berlaku situasi seperti itu. Kesemua angkatan tentera Islam sedang bertempur dengan pihak musuh. Saya harus merancang sesuatu agar kita semua selamat dari pihak musuh," Azdah duduk lalu memikirkan strategi terbaik untuk menakutkan tentera musuh.

"Wahai Muslimah semua! Kaum lelaki kita sedang bertempur sengit dengan pihak musuh, sementara kita semua adalah kaum wanita yang lemah. Kita tidak selamat jika pihak tentera musuh datang menyerang kita kerana tak ada orang untuk melindungi kita semua.

"Saya juga bimbang jika bilangan tentera musuh terlalu ramai menentang pihak tentera Islam sehingga pihak musuh dapat mengalahkan mereka. Jika kita keluar sekarang ke medan pertempuran, kita akan selamat dari apa yang kita takutkan.

"Pihak musuh akan menyangka kita semua merupakan angkatan tentera bantuan kepada tentera Islam yang sedang berperang dan pihak musuh akan melarikan diri kerana takut," Azdah menyatakan apa yang tersirat di hatinya lalu menyusun strategi untuk menakutkan pihak tentera Parsi.

"Kami setuju!," kesemua wanita yang berkumpul di hadapan Azdah menyatakan persetujuan untuk mara ke medan pertempuran.

"Buat bendera dari kain tudung kamu!," arah Azdah yang mula membuat bendera lalu diikuti oleh wanita-wanita lain.

Mereka semua keluar dari kawasan perkhemahan sambil berarak mengibarkan bendera di tangan mereka menuju ke kawasan pertempuran.

Azdah yang memimpin mereka bersyair dengan nada kuat memanggil kemenangan ke atas pihak Islam. Barisan wanita-wanita itu yang begitu ramai menghampiri medan perang membuatkan angkatan tentera Parsi terkejut dan mula berasa takut.

"Angkatan tentera bantuan bagi pihak Islam telah tiba. Kita dalam bahaya sekarang!," jerit salah seorang panglima tentera Parsi apabila melihat ada angkatan baru tiba lalu bergabung dengan angkatan tentera Islam yang sedang berperang dengan mereka.

Tumpuan pihak tentera Parsi mula hilang. Mereka sudah mula kucar-kacir kerana perasaan takut dan bimbang mula menjalar dalam segenap tubuh mereka.

Mereka tidak mungkin dapat menghadapi bilangan tentera yang lebih besar dari mereka. Ada yang mula mencampakkan pedang dan tombak mereka lalu berlari menuju ke arah sungai Tigris untuk menyelamatkan diri mereka. Mereka tidak mahu mati atau menjadi tawanan pihak tentera Islam.

"Lari ke arah sungai untuk selamatkan nyawa kamu. Kita tak mungkin akan menang dalam peperangan ini," jerit panglima -panglima tentera Parsi yang mula menarik diri dari medan pertempuran.

Peluang keemasan yang muncul di hadapan mata digunakan sepenuhnya oleh angkatan tentera Islam. Mereka mengejar tentera Parsi yang melarikan diri ke arah Sungai Tigris.

Ada antara mereka yang melawan tentera Islam sehingga terpaksa dibunuh dan ramai juga yang menjadi tawanan pihak tentera Islam. Pihak tentera Islam berjaya mengalahkan angkatan tentera Parsi buat kali kedua.

Kebijaksanaan dan strategi Azdah berjaya membuatkan pihak tentera Parsi menjadi takut sehingga mereka menarik diri dari berperang dengan pihak tentera Islam.

Azdah merupakan srikandi Perang Mazar yang berjaya membuatkan pihak tentera Islam memperoleh kemenangan ke atas pihak tentera Parsi.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)