• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Buang Amalan Bercanggah

16/07/2010

SOALAN:
Saya ingin bertanya mengenai adat perkahwinan keturunan India Muslim. Selesai akad nikah, selalunya akan diadakan upacara membatalkan air sembahyang bermula dengan mengalungkan seutas rantai perkahwinan yang dinamakan karsemani dan dikalungkan oleh ibu pengantin perempuan sendiri.

Setahu saya rantai karsemani ini hanya dipakai untuk wanita yang sudah berkahwin. Bagi yang belum berkahwin tidak dibenar memakainya oleh ahli keluarga tersebut walaupun rantai emas ini halal dipakai untuk wanita tidak mengikut status kahwin atau tidak dalam Islam (dalam adat ia tidak membenarkan pakai tetapi tidak menjatuhkan sebarang hukum, haram, syirik atau makruh).

Untuk pengetahuan tuan bentuk rantai ini juga seumpama seperti thali (bertuknya bukan 100% sama seperti thali).

JAWAPAN:

Agama Islam yang diturunkan oleh Allah SWT telah sempurna dan tiada yang tertinggal untuk disempurnakan oleh manusia. Bagi mereka yang benar-beriman kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW pasti akan berpegang teguh dengan ajaran Islam seperti yang dikehendaki oleh Allah dan Rasul SAW.

Justeru, budaya yang bercanggah dengan agama Islam hendaklah ditinggalkan. Dalam hal ini

Allah SWT yang bermaksud: … “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu...” (al-Maidah: 3)

Nabi SAW telah menerima ayat ini di padang Arafah pada tahun baginda melakukan haji wada’ (haji perpisahan).

Seramai 90,000 sahabat telah mendengar ayat ini dari Bukit Arafah. Hari yang sangat penting bagi umat Islam, hari yang sangat bahagia bagi umat Muhammad kerana dalam suasana inilah telah diisytiharkan bahawa Islam sudah sempurna.

Sempurna dalam segenap segi, ibadatnya, muamalatnya, akhlak dan lain-lain yang berkaitan dengan syariah.

Nampaknya masih ramai lagi yang berpegang kepada budaya tanpa bertanya daripada mana punca dan asalnya. Lebih malang lagi ada yang tetap berpegang dan beramal dengan budaya yang jelas bertentengan dengan agama atas alasan “biar mati anak jangan mati adat”.

Islam tidak meredai mana-mana umat Islam berpegang dengan budaya yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Kersemani ada persamaan dengan thali walaupun cara pemakaiannya tidak sama dengan thali.

Thali adalah benang putih yang direndam dengan kunyit sehingga menjadi warna kuning kemudian dimasukkan dengan emas yang telah dibentuk dengan gambar dewa.

Thali yang sudah dibacakan mantera oleh sami akan diserahkan kepada mempelai lelaki untuk diikat pada leher mempelai perempuan sebagai tanda perkahwinan. Thali yang diikat mesti disimpulkan sebanyak tiga simpulan.

Sebenarnya perkahwinan dalam Islam tidak perlu kepada kersemani. Apa yang dilakukan oleh masyarakat India Muslim samalah daripada budaya perkahwinan masyarakat Hindu.

Walaupun ada perbezaan daripada sudut nama dan cara pemakaiannya tetapi puncanya adalah dari masyarakat Hindu.

Apa yang paling ketara ialah kersemani dipakaikan pada hari perkahwinan dan ditanggalkan bila suami meninggal dunia. Hal ini sama dengan masyarakat Hindu dipakaikan oleh suami pada hari perkahwinan dan ditanggalkan daripada leher isteri pada hari suami meninggal.

Apa yang jelas, kersemani ada unsur persamaan dengan amalan agama Hindu. Dalam Islam penganutnya tidak boleh meniru atau menyerupai mana-mana amalan atau budaya dari agama lain yang bertentangan dengan syariat Islam.

Setiap penganut agama Islam hendaklah berpegang teguh dengan ajaran yang terkandung dalam Islam melalui al-Quran dan al-sunnah serta penjelasan-penjelasan para ulama yang muktabar yang tidak bertentangan dengan kehendak Allah dan Nabi SAW.

Sekiranya kersemani memang budaya masyarakat India Muslim dan tidak diamalkan oleh mana-mana agama lain maka ia boleh dianggap budaya masyarakat India Muslim, tetapi masalahnya dapat dibuktikan bahawa memakai kersemani menyerupai amalan masyarakat Hindu yang jelas ada kaitan dengan agama Hindu.

Saya juga ada berbincang dengan beberapa sahabat India Muslim yang sudah tidak lagi mengamalkan amalan kersemani atas alasan ia bercanggah dengan ajaran Islam.

Juga difahamkan oleh beberapa orang sahabat yang lain, bagi wanita India Muslim yang memakai kersemani di lehernya kalau ada pertelingkahan berlaku akan mengugut suami akan putuskan kersemani yang bermaksud memutuskan hubungan suami isteri.

Nah, seolah-olah kuasa putuskan hubungan (talak) di tangan isteri dan bukan suami.

Yang keduanya memperlihatkan bahawa kersemani sangat penting dalam menjaga hubungan suami isteri seperti mana thali dalam agama Hindu.

Nasihat saya agar tinggalkan amalan yang bertentangan dengan agama Islam, kembali kepada Islam dalam persoalan perkahwinan supaya dapat keberkatan Allah.

Pastinya ada cabaran bila tinggalkan sesuatu budaya yang dudah kian lama diamalkan oleh sesebuah masyarakat, mungkin hari ini dikata dan dinista tetapi suatu hari nanti anak cucu kita akan dapat menikmati keindahan Islam yang sebenarnya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)