• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Cinta Bilal Philips Pada Islam

08/07/2010
08/07/2010
Susunan ZUARIDA MOHYIN

PANDAI berkata-kata" dan "bersifat terus terang" adalah sebahagian perkataan yang dapat menggambarkan karakter Dr. Abu Ameenah Bilal Philips.

Iltizam kuat dalam usaha mencari kebenaran hakiki telah membawanya dari tanah kelahiran di Jamaica ke Toronto, Kanada, di mana dia dibesarkan dan seterusnya menerima Islam pada tahun 1972.

Bilal Philips dahulunya beragama Kristian. Berasal daripada keluarga pendidik, memandangkan ibu bapanya adalah guru. Datuknya pula ialah paderi gereja dan cendekiawan kitab Injil.

Dilahirkan pada 7 Januari 1947, Bilal Philips telah menamatkan pengajiannya di peringkat diploma dan sarjana muda Bahasa Arab dari Kolej Usul ad-Din (Prinsip-prinsip Islam) di Universiti Islam Madinah pada tahun 1979.

Kemudian pada tahun 1985, Bilal Philips memperoleh ijazah sarjana dalam bidang Teologi Islam dari Universiti King So'oud, Riyadh, Arab Saudi.

Akhirnya pada 1994, beliau berjaya memiliki doktor falsafah (Ph.D) dari University of Wales dalam bidang teologi Islam.

Beliau mengajar pendidikan Islam dan Bahasa Arab di beberapa sekolah swasta di Riyadh, Arab Saudi selama 10 tahun dan selama tiga tahun memberi kuliah kepada pelajar pendidikan di Jabatan Pengajian Islam di beberapa universiti seperti di Universiti Islam Shariff Kabunsuan di Cotabato City, Mindanao, Filipina.

Sumbangannya yang tidak kurang hebat adalah apabila beliau menjadi pengasas dan pengarah Pusat Maklumat Islam atau kini dikenali sebagai Discover Islam di Dubai, Emeriah Arab Bersatu (UEA). Selain pengarah di Jabatan Bahasa Asing di Dar al Fatah Islamic Press di Sharjah, UEA.

Kini, Dr. Bilal Philips ialah pensyarah Bahasa Arab dan Pengajian Islam di American University di Dubai dan Ajman University di Ajman, UAE.

Di samping itu, Bilal Philips turut tidak ketinggalan mengembara ke seluruh dunia demi menyebarkan syiar Islam kepada pelbagai khalayak.

Malah universiti Islam dalam talian atau Islamic Online University (IOU) adalah merupakan hasil kajian (brainchild) Dr. Bilal Philips. Beliau telah membayangkan dan menjangkakan sebuah institut yang dapat menawarkan kurus-kursus intensif, diploma, ijazah dan sarjana dalam bidang pengajian Islam yang ditawarkan secara percuma. Universiti ini menawarkan program Bachelor of Arts in Islamic Studies (BAIS) selama empat tahun.

IOU dilancarkan secara rasminya pada 2001 dari UAE dengan menawarkan beberapa kursus jangka pendek. Selang lima tahun kemudian, IOU dilancarkan semula pada 2007, tetapi kali ini dari Qatar dengan menawarkan kursus-kurus jangka pendek yang jauh lebih lengkap secara percuma.

Kini terdapat lebih 6,600 pelajar yang mengikuti pengajian secara maya menerusi universiti ini.

Sementara itu, dalam bidang penulisan pula, Bilal Philips telah mengarang lebih 100 buah buku dan bukunya yang berjudul The Fundamentals of Tawheed adalah karya paling diminati.

Antara buku-bukunya yang lain ialah; Fundamentals of TAWHEED (Islamic Monotheism) International Islamic Publishing House, True Message of Jesus Christ Islamic Book Services 2006; ISBN 9788172313609, Purpose of Creation 84pp, Islamic Book Services 2002; ISBN 8172313586, Funeral Rites International Islamic Publishing House, Polygamy in Islam, Islamic Book Services dan Islamic Studies Al-Basheer 2002

Buku-buku yang pernah diterjemah olehnya adalah Ibn Taymiyyah's Essay on the Jinn, The Devil's Deception dan Arabic Calligraphy in Manuscripts.

Kini, Bilal Philips menetap di Doha, Qatar, bersama keluarga dan mengajar di Akademi Pengajian Islam di situ.

Justeru, tidak hairanlah Dr. Bilal Philips lebih dikenali sebagai cendekiawan Muslim, pelajar Islam yang berilmu, pensyarah, pengarang buku, editor, penterjemah dan pemikir yang kritis.

Dalam kesibukannya itu juga, Dr. Bilal Philips turut memperuntukkan masa senggang bermain skuasy, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu bersama isteri dan anak lelakinya sebagai satu cara untuk kekal sihat dan membebaskan diri daripada tekanan.

Malah dia juga mengajar anak-anaknya seni mempertahankan diri dan memiliki tali pinggang hitam dalam sukan karate.

Beliau pernah muncul di Peace TV, sebuah saluran televisyen Islam satelit yang disiarkan secara 24 jam ke beberapa negara di seluruh dunia.

Keseriusan beliau dalam kerja-kerja dan aktiviti dakwah Islamiah dapat digambarkan menerusi kata-katanya yang sekali gus menjadi pegangan kepada usaha dakwahnya iaitu, "Tiada masa untuk bercuti, apatah lagi apabila anda menyedari betapa pendeknya masa yang berbaki dan betapa banyak kerja yang perlu dilakukan demi agama Islam".

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)