• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Diseksa Kerana Muslim

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

SEKSAAN terhadap kaum muslimin Mekah di awal penyebaran agama itu berlaku tanpa kemampuan mana-mana pihak dapat menghalangnya. Ditambah seksaan itu menimpa dari satu mangsa ke mangsa yang lain, tanpa henti dan kebanyakannya golongan bawahan, miskin, hamba dan lemah.

Berbanding jika yang memeluk Islam itu terdiri dari golongan atasan, mempunyai nama dan kedudukan, golongan kafir Quraisy tidak berani untuk usik mereka kecuali hanya akan disindir dan mengancam akan menerima padah yang buruk sama ada pada perniagaan, harta, nama dan kedudukan.

Nabi Muhammad SAW sendiri misalnya kecuali beberapa nama jahil tegar seperti Abu Jahal, Abu Lahab, Abu Suffian, golongan kafir Quraisy yang lain tidak berani untuk mendekati baginda untuk tujuan mengganggu. Kecuali mereka akan mengupahnya kepada orang lain untuk menyakiti baginda.

Faktor utamanya disebabkan baginda merupakan anak saudara kepada tokoh besar di Mekah, Abu Talib yang sering mempertahan dan memberikan perlindungan kepada anak saudaranya itu.

Ini menyebabkan ada rasa segan dan hormat terhadap Abu Talib yang selama ini begitu mengambil berat terutama pengurusan Kaabah.

Namun yang jelas kafir Quraisy sedia bertindak kejam terhadap sesiapa sahaja yang cuba meninggalkan persembahan terhadap patung-patung berhala.

Mereka sepatutnya mempertahankan berhala mereka dengan melawan balik hujah-hujah Nabi Muhammad yang berjaya mencelikkan mata mengenai sia-sianya selama ini penduduk Mekah menyembah patung-patung tersebut.

Patung-patung itu kata baginda sama sekali bukannya tuhan yang layak disembah. Tidak sahaja tangan manusia sendiri yang membuatnya, jadi apalah yang 'mampu' dapat dilakukan oleh patung-patung tersebut.

Kalau pun patung tersebut hanyalah satu simbolik atau idola kepada tuhan yang sebenar, namun tuhan tidak memerlukan apa juga objek yang menyerupai atau mewakili-Nya.

Manusia boleh terus mengadu, memohon, mengharap dan menyembah kepada Allah tanpa perlu sebarang perantaraan sama ada melalui objek yang hidup atau mati.

Serta pelbagai hujah baginda yang lain yang tentunya tidak sahaja berjaya membuka pemikiran masing-masing dan tanpa perlu ragu, peluk Islam dan tinggalkan berhala yang 'tidak hidup' itu!

Jika hujah lawanlah dengan hujah, namun tidak kepada kafir Quraisy, mereka memilih untuk bertindak lebih kejam ke tahap yang tidak pernah terfikir oleh mana-mana pihak sebelum ini.

Selain dari Bilal bin Rabah, mahupun malang yang menimpa keluarga Amar bin Yasir terdapat ramai lagi pengikut Nabi Muhammad yang teruk diseksa seolah-olah mereka itu bukan manusia.

Ini termasuklah nasib yang menimpa Saidina Uthman bin Affan apabila bapa saudaranya sendiri pernah membungkus Uthman dalam tikar yang dijalin dari daun kurma, kemudian dinyalakan api di bawahnya dan disalainya anak saudaranya itu.

Tindakan sekejam ini semata-mata bagi memastikan Uthman kembali kepada ajaran nenek moyang disebabkan keluarga Uthman yang terkenal dengan kekayaan dan bangsawan dikatakan menanggung malu yang besar dengan tindakan Uthman memeluk Islam itu.

Mus'ab bin Umayar yang berasal dari keluarga berada dan kaya pula diusir dari rumah oleh ibunya sendiri apabila mendapat tahu anaknya itu memeluk Islam.

Tidak cukup itu, jangankan dari dirinya sendiri si ibu akan memastikan si anak itu tidak akan dapat bantuan makanan dan minuman dari sesiapa pun. Sanggup dibiarkan si anak itu menanggung kelaparan yang jika tidak diselamatkan boleh menyebabkan Mus'ab jatuh sakit dan akhirnya akan mati kebuluran!

Menderitalah si Mus'ab sehingga kulit badannya mengelupas kekeringan kerana sanggup diseksa sebegitu walaupun sebagai anak beliau sepatutnya tidak derhaka. Tetapi kerana Islam, Mus'ab tetap bertahan sambil memohon kepada Tuhan semoga ibunya diampunkan!

Pengikut nabi seterusnya yang menjadi mangsa kezaliman kafir Quraisy ialah Abu Fakihah atau nama sebenarnya Aflah, seorang hamba sahaya kepada sebuah keluarga Bani Abdul al Dar. Mereka telah mengikat kakinya dengan tali kemudian diseret dan diheret ke sana ke mari di atas apa juga permukaan tanah tanpa sebarang belas kasihan.

Apa yang menimpa Khabbab bin al Aratt pula yang juga seorang hamba kepada Ummu Anmar binti Khuzaah juga tidak kurang kejamnya. Beliau berjaya ditangkap oleh kaum Musyrik Mekah yang kemudian pelbagai seksaan dilakukan terhadap hamba ini.

Ini termasuklah rambutnya dikepal dengan tangan yang kemudiannya direntap dengan sekali rentapan dengan sekuat-kuat tenaga. Tidak cukup seksaan yang sepedih itu, tengkuk dan lehernya telah dipulas dengan sekuat-kuat hati.

Nyawa Khabbab yang masih bertahan menyebabkan si kafir-kafir Quraisy tidak puas hati.

Hamba ini terus diseksa dengan dibaringkan beberapa kali di atas bara api yang diletakkan di atas dadanya dengan seketul batu besar. Bayangkan pedih dan sengsaranya bagi hamba ini untuk menanggungnya.

Kalangan wanita juga turut menjadi sasaran sedangkan kaum ini patutnya dikasihani, dilindungi dan dihormati. Namun nama-nama seperti Zunayrah, Al Nahdiyyah serta anak perempuannya dan Ummu Ubays adalah antara yang teruk diseksa.

Lebih-lebih lagi kebanyakannya terdiri dari golongan hamba, kalangan kaum Musyrikin ini benar-benar hilang kewarasan mereka.

Sebelum memeluk Islam, Omar bin al Khattab adalah antara Musyrik Mekah yang tidak kurang hebat dan kuat menzalimi mereka yang memeluk Islam.

Tambahan pula beliau seorang yang tegas, pemarah dan tidak boleh berkompromi. Salah seorang hambanya telah menjadi mangsa Omar apabila si majikan mendapat tahu hambanya itu memeluk Islam. Omar sangat marah lalu dipukul dan diseksanya si Muammil tanpa henti.

"Aku tidak akan meninggalkan hamba ku ini dari memukulnya tanpa henti kecuali sehingga aku bosan untuk memukulnya," kata Omar.

Dan sebagaimana Omar yang kini kenali, beliau tidak pernah mengenal erti bosan dalam sepanjang hidupnya.

Seorang lagi hamba Amir bin Fuhairah telah dibungkus dalam kulit unta atau lembu. Yang tentunya menyebabkan yang dibungkus kelemasan, kepanasan namun tidak cukup itu mangsa-mangsa seksaan akan dicampakkan ke tengah-tengah padang pasir yang panas membahang.

Jika siangnya dipanah dek terik matahari dan yang malamnya dicengkam kesejukan sehingga ke tulang hitam.

Tidak cukup dibungkus dalam kulit haiwan-haiwan itu, sesetengah mangsa akan dipakaikan baju besi yang kemudiannya dipanggang lagi sama ada di atas api mahu batu besar yang panas.

Senarai mereka yang diseksa sama ada sehingga membawakan kecacatan seumur hidup mahupun mati terseksa adalah dalam satu senarai yang sangat panjang.

Dan tentunya semuanya tidak dapat dirakam oleh sejarah namun menjadikan suasana kehidupan kepada umat Islam ketika itu benar-benar menakutkan dan tidak dijamin keselamatan mereka.

Andai terbocor rahsia pengislaman mereka, maka bersedialah untuk menaruh nyawa. Apa yang mampu dilakukan andai ada yang akan diseksa, mereka saling memberikan semangat, nasihat-nasihat kesabaran dan memastikan masing-masing akan tetap iman.

Namun apa yang dilakukan oleh golongan kafir Quraisy benar-benar melampaui batas kemanusiaan, mereka sanggup memperlakukan apa sahaja apabila kedudukan mereka tergugat dan bimbang pengaruh dan kuasa mereka akan terlepas kepada orang lain. Bukan sangat kerana ramai yang cuba berpaling dari penyembahan berhala.

Namun timbul persoalan mengapa diawal penyebaran Islam ini, tentangan begitu hebat diterima oleh Rasulullah dan para pengikut baginda?

Semua siri-siri kekejaman yang menimpa umat Islam ketika itu memberikan pengajaran kepada kita hari ini mengenai kekentalan dan keutuhan iman mereka walaupun baru mengenal dan memeluk Islam.

Bayangkan jika mereka mengaku kalah terhadap segala seksaan kafir Quraisy, dapatkah itu semua itu menjadi contoh untuk kita ikuti?!

Walaupun teruk mana pun mereka diseksa namun iman tetap dipertahankan, sedikit pun tidak goyah. Walaupun ada cubaan untuk menggelapkan mata dengan tawaran kemewahan, kedudukan dan nama namun semua itu tidak memberi kesan, kecuali Islam adalah agama yang mesti dipertahankan pada diri sendiri.

Maka, bagaimana dengan kita hari ini mampukah mempertahankan iman atas pelbagai 'seksaan' yang bakal mendatang?

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)