• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Dubaah Beri Hadiah Kepada Nabi

NAMA sebenarnya adalah Dubaah binti Zubair bin Abdul Mutalib. Dia adalah sepupu Nabi Muhammad. Bapanya, Zubair adalah bapa saudara Nabi Muhammad. Nabi Muhammad mempunyai beberapa orang bapa saudara iaitu; Az-Zubair, Abu Talib, al-Abbar, Dhirar, Hamzah, al-Muqawwim, Abu Lahab, al-Haris dan al-Ghaidak. Manakala ibu saudara Nabi Muhammad ialah; Atikah, Umaimah, Ummu Hakim, Barrah, Shafiyah dan Arwa.

Setelah Dubaah dewasa, dia berkahwin dengan seorang sahabat Nabi Muhammad iaitu Mikdad bin Aswad. Perkahwinan itu diatur oleh Nabi Muhammad apabila Mikdad sendiri datang berjumpa dengan Nabi Muhammad. Kisah bermula apabila Abdurrahman bin Auf dan Mikdad berbual tentang perkara tersebut.

Abdurrahman bertanya kepada Mikdad: "Wahai Mikdad mengapa awak belum berkahwin lagi?"

Lalu Mikdad menjawab: "Kahwinkanlah saya dengan anak perempuan awak".

Abdurrahman menjadi marah apabila Mikdad berkata begitu terhadapnya. Mikdad pun segera berjumpa dengan Nabi Muhammad dan menyatakan hajatnya.

Selepas mendengar hajat Mikdad untuk berkahwin, maka Nabi Muhammad telah menikahkan Mikdad dengan Dubaah binti Zubair.

Dubaah dan suaminya hidup aman dan bahagia. Rezeki mereka melimpah-ruah. Hasil perkahwinan itu mereka memperoleh dua orang anak iaitu Abdullah dan Karimah.

Nabi Muhammad begitu menghormati anak bapa saudaranya. Begitu juga dengan Dubaah, dia juga menghormati Nabi Muhammad.

Pada suatu hari, Dubaah menghadiahkan Nabi Muhammad makanan. Dia telah meminta seorang hambanya menghantarkan makanan itu kepada Nabi Muhammad.

"Saya Sidrah. Saya ada bawa semangkuk makanan untuk Nabi Muhammad. Makanan ini dibuat oleh Dubaah," kata Sidrah.

"Silakan masuk," kata Ummu Salamah yang menyambut kedatangan Sidrah.

Pada masa itu Nabi Muhammad ada di rumah. Nabi Muhammad terdengar perbualan isterinya dan tetamunya.

"Ada seorang wanita datang membawa hadiah untuk awak," kata Ummu Salamah kepada Nabi Muhammad.

Sidrah ternampak Nabi Muhammad lalu berkata, "Wahai tuan, hadiah ini dikirimkan oleh Dubaah. Dia menyuruh saya menghantarnya kepada tuan".

Nabi Muhammad bertanya, "benarkah Dubaah yang mengirimkan hadiah ini?"

Sidrah menjawab dengan tenang, "ya, wahai Nabi Muhammad".

Lalu Nabi Muhammad menyuruh Sidrah meletakkan makanan itu di hadapannya.

"Alhamdulillah kita dapat rezeki hari ini," kata salah seorang sahabat yang turut ada di dalam rumah Nabi Muhammad. Kemudian Nabi Muhammad bersama-sama isteri dan sahabatnya menjamah makanan itu.

"Mari jemput makan Sidrah. Rezeki jangan ditolak," kata Ummu Salamah mempelawa Sidrah makan bersama mereka.

Akhirnya mereka semua menikmati makanan yang dibuat oleh Dubaah sehingga kenyang. Dubaah merupakan seorang wanita yang baik. Dia juga turut melaporkan hadis daripada Nabi Muhammad.

Dia adalah wanita yang terawal memeluk Islam. Dia juga turut berhijrah ke Madinah. Sepanjang hidupnya, Dubaah banyak melakukan amal ibadah kepada Allah. Dia mahu menunaikan haji walaupun dia sakit. Hanya dengan jalan itu dia boleh berjihad di jalan Allah.

Dubaah datang berjumpa dengan Nabi Muhammad. Dubaah berkata kepada Nabi Muhammad: "Wahai Nabi Muhammad, saya mahu mengerjakan haji pada tahun ini. Tetapi saya sakit dan tidak mampu melaksanakannya. Adakah saya boleh mengerjakan haji dengan bersyarat?"

Nabi Muhammad terharu mendengar penjelasan Dubaah lalu berkata, "ya, wahai Dubaah".

Dubaah berasa gembira dan bertanya lagi, "apakah syaratnya itu wahai Nabi Muhammad?"

Nabi Muhammad pun menjawab: "Katakan, saya datang memenuhi panggilan-Mu Ya Allah. Saya datang memenuhi panggilan-Mu. Saya datang memenuhi panggilan-Mu dari bumi di tempat saya berada".

Nabi Muhammad memberi keringanan kepada Dubaah bagi menunaikan haji itu. Dubaah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada tahun 40 Hijrah.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)