• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Fatimah Kuat Menghafal

NAMA penuhnya Fatimah binti Qais. Dia mempunyai adik-beradik yang bernama Adh-Dhahhak, Hazmah dan Khairah. Fatimah telah berkahwin dengan Abu Hafsh Amru bin Hafsh bin Mughirah al Makhzumi.

Fatimah adalah seorang pelapor hadis. Dia mempunyai daya ingatan yang kuat. Dia seorang yang cerdik pandai. Dia telah melaporkan sebanyak 34 hadis daripada Nabi Muhammad.

Fatimah menjadi rebutan lelaki yang meminatinya. Selepas dia berpisah dengan suaminya, dia dilamar oleh dua orang lelaki. Sebelum dia dilamar, Nabi Muhammad telah menyuruhnya tinggal di rumah Ummu Syarik.

"Wahai Nabi Muhammad ada dua orang lelaki ingin melamar saya," kata Fatimah kepada Nabi Muhammad.

"Siapakah lelaki itu?" tanya Nabi Muhammad.

"Mereka ialah Muawiyah bin Abu Sufyan dan Abu Jahm," jawab Fatimah.

Selepas mendengar penjelasan Fatimah, Nabi Muhammad memberikan cadangannya. Nabi Muhammad berkata, "Saya cadangkan awak berkahwin dengan Usamah bin Zaid".

Fatimah agak terkejut mendengar nama Usamah lalu dia berkata, "Maafkan saya tuan. Saya tidak suka kepada Usamah bin Zaid".

Nabi Muhammad terus menasihatinya supaya memilih Usamah sebagai calon suami. Akhirnya Fatimah bersetuju untuk berkahwin dengan lelaki pilihan Nabi Muhammad itu.

Perkahwinan mereka berjalan dengan lancar. Mereka hidup aman dan bahagia. Hasil perkahwinan itu, mereka dianugerahkan dengan tiga orang anak iaitu Zaid, Jabir dan Aisyah.

Fatimah meneruskan kehidupannya sebagai isteri kepada seorang pahlawan Islam. Dia juga pandai menjalinkan hubungan baik dengan keluarga Nabi Muhammad. Dia banyak mempelajari ilmu agama Islam dari Nabi Muhammad.

Malah dia menjadikan keluarga Nabi Muhammad sebagai satu contoh teladan baginya meneruskan kehidupan.

Semasa Nabi Muhammad jatuh sakit, Usamah telah ditugaskan menjadi ketua angkatan tentera Islam menentang musuh di Ghassan. Ghassan adalah sebuah daerah jajahan Rom Timur.

Melihat keadaan Nabi Muhammad yang semakin tenat, Fatimah menulis sepucuk surat kepada suaminya yang sedang bergerak ke medan perang. Pada masa itu pasukan tentera Islam baru sampai ke satu tempat yang bernama al-Jurf.

Terkejut

"Mengapakah Fatimah mengirimkan surat ini kepada saya?" bisik Usamah sendirian.

Tanpa berlengah, Usamah membuka surat itu lalu membacanya. Usamah agak terkejut mendengar berita bahawa Nabi Muhammad sedang sakit tenat. Usamah ingin berjumpa dan melihat keadaan Nabi Muhammad. Dia tidak mahu terlepas melihat Nabi Muhammad buat kali terakhir.

Tidak berapa lama kemudian sampai satu berita yang mengejutkan bagi semua tentera Islam itu.

"Nabi Muhammad sudah wafat," kata seorang lelaki yang diutuskan menyampaikan berita itu.

Berita kematian Nabi Muhammad menyedihkan seluruh umat Islam. Angkatan tentera Islam ke Ghassan berada di dalam dilema. Mereka sendiri tidak tahu sama ada mahu membatalkan serangan ke Ghassan.

Selepas Nabi Muhammad wafat, Abu Bakar as-Siddiq dilantik menjadi khalifah pertama. Abu Bakar tetap bertegas supaya angkatan tentera Usamah diteruskan walaupun mendapat pelbagai tentangan daripada para sahabat.

Selepas angkatan tentera Usamah berperang selama 40 hari, akhirnya mereka berjaya membawa kemenangan kepada Islam.

Fatimah memang terkenal sebagai seorang wanita yang berilmu tinggi. Dia juga kuat menghafal. Sejarah Islam menyatakan bahawa Fatimah adalah seorang wanita yang mampu mengingati setiap bait-bait kata yang disampaikan oleh Nabi Muhammad.

Hadis tentang Dajal dan tanda-tanda kemunculan Dajal yang disampaikan oleh Nabi Muhammad berjaya diingati oleh Fatimah dengan baik.

Fatimah memberi sokongan kuat kepada agama Islam. Dia sanggup menjadikan rumahnya sebagai tempat mesyuarat Majlis Syura selepas Umar al-Khattab mati terbunuh.

Jasa baik yang diberikan oleh Fatimah kepada Islam amat banyak. Sejarah Islam mencatatkan bahawa dia menghembuskan nafasnya yang terakhir pada tahun 50 Hijrah.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)