• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Formula Kesempurnaan Solat

Oleh ZUARIDA MOHYIN

TENTU ramai di antara kita yang mengetahui tentang Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Julai lalu ke atas sektor awam.

Malah sejak diperkenalkan dan sehingga kini, banyak kedengaran kata-kata positif kesan daripada perlaksanaan sistem ini.

Lantaran itu, sewajarnya setiap daripada kita, lebih-lebih lagi yang beragama Islam perlu menyematkan sistem serupa ini terutamanya dalam melakukan transformasi diri, dari Muslim sejati kepada mukmin sejati.

Pokok pangkalnya, setiap kita perlu sentiasa muhasabah diri serta meletakkan sasaran agar segala amalan kita itu diperbaiki kesempurnaannya dari semasa ke semasa.

Apa lagi dalam ibadat solat, yang merupakan tiang agama dan menjadi tunggak amalan seharian kita. Pastinya, kita mahu berikan yang terbaik untuk Allah SWT bukan?

Anggapan lebih baik buat daripada tidak seharusnya tidak dijadikan pegangan. Ini kerana, dengan mengambil contoh perlaksanaan ibadat solat yang mungkin kita anggap telah sempurna serta berpaksi kepada mazhab Syafie, tetapi rupa-rupanya, ia tidak pun menunaikan ibadat solat seperti yang tercatat di dalam kitab Mazhab Syafie yang muktamad.

Malah realiti yang mengejutkan penulis, 99 peratus solat orang Islam kita tidak menepati mazhab Syafie.

Kenyataan berani ini adalah hasil kajian Pensyarah Kulliyyah Ekonomi dan Sains Pengurusan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Zaharuddin Abd. Rahman menerusi borang kaji selidik ke atas lebih 20,000 peserta kursus solat sempurna yang diadakan dari tahun 2006 hingga 2008 di Malaysia, Brunei, Jordan dan United Kingdom (UK).

Bertitik tolak daripada modul Kursus Solat Sempurna dan Muhasabah Diri kendalian beliau di seluruh negara termasuk Brunei, Jordan dan UK serta niat untuk memperkemaskan solat sendiri dan ditambah dengan beberapa cadangan membina para peserta, maka terhasillah buku Formula Solat Sempurna dengan kerjasama penerbit Telaga Biru Sdn. Bhd.

Katanya, penghasilan buku ini bukanlah mudah tetapi melalui kajian demi kajian, berpuluh-puluh kitab silam telah dikhatamkan semata-mata untuk mendapat gambaran terbaik daripada ulama fiqh dan hadis terunggul pada setiap zaman.

"Justeru, objektif penulisan ini adalah untuk mengajak umat Islam mendekati solat mereka dengan lebih terperinci agar mampu menunaikannya dengan lebih berilmu berbanding sebelum ini.

"Buku ini juga membentangkan pandangan mazhab Syafie sebagai asas, di samping mempersembahkan sebahagian dalil-dalil yang disebutkan oleh mazhab Syafie.

"Namun, keutamaan sentiasa diberi kepada mazhab Syafie sebagai meraikan mazhab di negara ini," terang Zaharuddin yang merasakan rugi sekiranya manfaat ilmu sebegini tidak dikongsikan bersama khalayak umum yang lain.

Kata Zaharuddin yang sedang menyambung pengajiannya di peringkat PhD, sungguhpun perkara ini tidak menjejaskan solat kita kerana kebanyakannya hanya melibatkan hal-hal sunat atau tidak sunat, tetapi berbalik kepada objektif buku ini adalah untuk memperkemas dan mempercantikkan solat kita.

Selain itu terangnya lagi, agak ramai yang menyangka buku ini adalah untuk kanak-kanak tetapi sebenarnya tidak. Ini kerana masih banyak lagi ibu bapa yang solat mereka masih tunggang-langgang.

"Maka inilah dia satu buku rahsia solat sempurna sesuai untuk pembacaan dewasa bagi menyemak tatacara solat mereka.

"Ia menjelaskan kepada pembaca dengan pendekatan mudah dan mantap berkenaan cara menunaikan secara lebih sempurna iaitu dengan menggabungkan sunat-sunat semasa solat bersama rukun dan syaratnya," kata beliau.

Menurut Zaharuddin, buku ini juga bukan bertujuan mendabik dada mengatakan beliau mengetahui yang terbaik serta menafikan ilmu para ustaz dan ilmuwan syariah yang lain.

"Ia hanyalah usaha kecil saya setelah mentelaah puluhan kitab fiqh silam dan kontemporari yang dikira berkualiti tinggi untuk digali ilmunya dan dikongsi bersama," kata Zaharuddin semasa ditemui Mega, baru-baru ini.

Keistimewaan buku ini juga ia disusun dalam bentuk menarik mengikut kronologi pergerakan solat dan diikuti dengan nas-nas warid daripada Nabi Muhammad SAW.

Penggunaan gambar-gambar berwarna turut memudahkan penjelasan dan memantapkan pemahaman.

Soal mencapai khusyuk di dalam solat turut diletakkan pada satu bab khas iaitu pada bab lima atau bab terakhir, bermula pada muka surat 127 hingga 160.

Pada bab ini akan dijelaskan sub-sub bab; hakikat, fadilat, tuntutan, kaedah faktor utama gagal peroleh khusyuk dan usaha tambahan bagi mendapatkan khusyuk.

Lantas itu, kesempurnaan itu mestilah dicari, dipraktik agar ia sebati dalam diri. Insya-Allah. Jadi cepat-cepatlah ke kedai buku berdekatan untuk dapatkan buku Formula Solat Sempurna

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)