• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Hadiah Al-quran Untuk Dakwah

Oleh SITI AINIZA KAMSARI

TERTARIK apabila membaca pengakuan selebriti Daphne Iking dalam akhbar Kosmo! baru-baru ini.

"Terbaru saya sedang membaca buku berkisar Understanding Islam (A Brief Illustrated Guide To Understanding Islam oleh I.A. Ibrahim). Sebelum itu, saya memohon supaya umum tidak salah faham.

"Sejujurnya, saya selalu ada perasaan ingin tahu tentang agama. Kerana itu, saya mahu pastikan dapat mengulas sesuatu perkara dengan tepat.

"Buku ini mengajar panduan asas Islam. Ia memudahkan saya belajar tentang perkara boleh dilakukan atau dilarang dalam agama ini," katanya.

Jika Daphne berusaha mengenali dan memahami Islam, tidakkah sebagai umat Islam, kita perlu mengambil inisiatif untuk menghadiahkan buku-buku mengenai Islam itu kepada yang bukan Islam?

Buku-buku Islam sahajakah? Bagaimana jika kitab al-Quran itu sendiri kita jadikan hadiah?

Pemberian al-Quran sebagai 'hadiah' kepada yang bukan Islam tentu sahaja daripada hati yang sangat ikhlas semata-mata tidak sahaja untuk tujuan dakwah tetapi sekurang-kurangnya membantu mereka supaya mempunyai maklumat yang lebih tepat mengenai Islam.

Tetapi tahukah anda, pemberian yang seperti ini sebenarnya terikat atau tertakluk kepada syarat dan peraturan!

Ini sebagaimana yang dibentangkan dalam kertas kerja bertajuk 'Pemberian al-Quran Kepada Bukan Muslim Sebagai Mekanisme Dalam Berdakwah: Satu Tinjauan Hukum Syarak' oleh pensyarah Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Bangi Selangor, Wan Haslan Khairudin.

Beliau antara 30 ahli akademik daripada Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta dalam dan luar negara yang menyampaikan kertas kerja di Seminar Antarabangsa Dakwah dan Pengurusan Islam: Praktis dan Prospek ( ICDAIM 2010).

Seminar dua hari bermula 23 November itu diadakan di sebuah hotel di ibu negara. Ia dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.

Seminar yang bertemakan Ke arah Pengukuhan Organisasi dan Ummah itu dianjurkan bersama Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim).

Pada dasarnya, Wan Haslan berkata, walau apa pun tujuan sama ada penjualan dan pemberian al-Quran kepada yang bukan Islam, jelas dinyatakan haram.

Malah wajib bagi setiap umat Islam mendapatkan semula naskhah al-Quran yang berada di tangan bukan Islam itu (waima mereka dalam keadaan berhadas sekali pun).

Ini berdasarkan dalil firman Allah SWT yang bermaksud: Tidak menyentuhnya (al-Quran) kecuali orang-orang yang disucikan. (al-Waqiah: 79)

Menurut Mazhab Syafie, tidak sah hukum jual beli mushaf al-Quran kepada bukan Muslim. Bahkan haram hukumnya di sisi Mazhab Hanbali kerana mereka ditegah secara berterusan memiliki al-Quran.

Secara umumnya, ketiga-tiga mazhab iaitu Maliki, Syafie dan Hanbali mensyaratkan Islam dalam hukum penjualan mushaf al-Quran.

Namun kata Wan Haslan, dengan kecanggihan teknologi moden hari ini, naskhah al-Quran sama ada dalam bentuk audio, visual dan sebagainya tidak dapat dikawal daripada berada di tangan bukan Islam.

"Di samping perkembangan dunia akademik yang lebih terbuka dan bersifat objektif menuntut para pengkaji terlebih dahulu meneliti dan menganalisis sesuatu dokumen sebelum mengesahkan kebenaran dan tahap satu-satu fakta.

"Justeru, al-Quran tidak terkecuali daripada diteliti, dikaji dan dianalisis oleh pengkaji yang pelbagai latar belakang agama sebelum disahkan kebenaran fakta-faktanya," katanya.

Lalu dapatkah kita menahan mereka yang bukan Islam hari ini daripada 'memiliki' al-Quran?

Dalam hal itu kata Wan Haslan, tidak dapat dinafikan minat dan perhatian bukan Islam terhadap al-Quran sebenarnya memberi faedah kepada Islam itu sendiri.

Malah, katanya, ramai mereka akhirnya mendapat hidayah dan memeluk Islam selepas memberi tumpuan terhadap isi kandungan al-Quran.

"Justeru, mengapakah tidak diberi atau edarkan al-Quran kepada yang bukan Islam kerana tujuan dakwah," soal beliau.

Pemberian al-Quran kepada bukan Muslim ini boleh dijadikan mekanisme berdakwah dalam menyahut seruan dakwah al-Quran.

Ia sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah (kebijaksanaan) dan nasihat pengajaran yang baik dan berbahaslah dengan mereka dengan cara yang terbaik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah juga yang lebih mengetahui akan orang yang sesat daripada jalan-Nya dan Dialah juga yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat hidayah (al-Nahl: 16).

Wan Haslan berkata, dalam al-Quran ada beberapa ayat yang menegaskan bahawa kitab suci itu bukan sahaja petunjuk khusus kepada orang Muslim, beriman dan bertakwa bahkan ia adalah petunjuk seluruh manusia dan sekelian alam.

Ini sebagaimana firman Allah yang bermaksud: Beberapa hari yang ditentukan itu ialah bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang batil) (al-Baqarah: 185).

Dalam surah ali-'Imran, ayat 138 pula Allah berfirman dengan maksud: (al-Quran) ini adalah penerangan bagi seluruh manusia, dan petunjuk serta pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa.

Berdasarkan ayat-ayat yang dikemukakan, kata Wan Haslan, jelas menunjukkan al-Quran itu merupakan petunjuk kepada seluruh manusia dan sekelian alam (jin dan manusia) kerana di dalamnya terdapat pelbagai ilmu, rahsia dan keajaiban.

"Fakta-fakta al-Quran ini mengagumkan para pengkaji dan ada di kalangan mereka yang terdiri dari bukan Muslim akhirnya menganut Islam setelah menemui keajaiban al-Quran yang pelbagai itu," katanya.

Menurut Wan Haslan, bukan sahaja Saidina Umar yang terkenal dengan sikap degil dan anti Islam akhirnya tunduk kepada Islam selepas mendengar dan menghayati isi kandungan al-Quran malah hari ini ramai tokoh dunia yang turut melalui apa yang dilalui oleh Umar.

Ini termasuklah kisah Dr. Jefry Lang yang berhadapan dengan banyak persoalan keagamaan di dalam agama Kristian yang akhirnya menyebabkan beliau menjadi ateis.

Persoalan-persoalan tersebut terus bermain di kotak fikirannya sehinggalah seorang rakan Muslim memberikannya senaskhah al-Quran dan beberapa buku mengenai Islam.

Beliau membaca al-Quran secara bersendirian dan terpesona dengannya.

"Setiap malam aku akan merumuskan soalan-soalan dan penafian dan akan menemui jawapannya pada hari esoknya. Ia kelihatan seolah-olah al-Quran membaca pemikiranku," kata Dr Jeffry Lang yang akhirnya memeluk Islam.

Seterusnya kisah Cat Steven atau Yusuf Islam (penyanyi), Aminah asSilmi (tokoh pembebasan wanita Amerika Syarikat), Yvonne Ridley (bekas wartawan Daily Express di Britain).

Khadija Abdul Qahar, Johann Wolfgang von Goethe, seorang penyair, novelis, penulis drama dan ahli falsafah tabii German, Profesor Ibrahim Stoke, seorang pakar kajibumi dan Halimah Stoke menganut Islam kerana bacaan dan penghayatan mereka terhadap al-Quran.

"Andaian yang boleh dibuat, mungkin ramai lagi di kalangan bukan Muslim yang belum berpeluang menghayati al-Quran bakal mengikuti langkah yang sama jika mereka berpeluang meneliti dan mengkaji al-Quran," kata Wan Haslan.

Bagaimanapun, kata beliau, beberapa pendekatan, kaedah, strategi atau teknik berkesan perlu diatur dalam usaha dakwah untuk kita memperkenalkan Islam kepada bukan Muslim melalui penghayatan terhadap al-Quran.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)