• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Hakikat Iman

"SEPERTI kuda dengan penunggangnya, begitulah diibaratkan antara iman dengan Islam," kata pengetua Madrasah al-Yamani, Syed Muhammad Fadzli Syed Ahmad.

Beliau yang juga pengasas di pusat pengajian Islam dan al-Quran itu berkata, biarpun mempunyai mental dan fizikal yang kuat, namun tidak menjamin seseorang individu itu dapat melakukan segala perintah Allah SWT walaupun ringan.

Bagaimanapun tambahnya, berbeza dengan individu yang hanya dalam keadaan tubuh badan dan fikiran yang lemah, tetapi tetap melakukan segala ibadah tanpa sebarang alasan serta pertikaian.

"Itulah perbezaan antara orang yang bergelar Muslim dan mukmin," jelasnya.

Perkataan iman adalah sinonim dengan umat Islam dan hampir semua umat Nabi Muhammad SAW yang mengucap dua kalimah syahadah itu mengaku bahawa dia beriman.

Namun, apa yang menyedihkan, realiti yang berlaku pelbagai jenis maksiat masih berleluasa dan jenayah tidak pernah sepi daripada terus dilaporkan. Ini membuktikan hakikatnya ia bertentangan dengan definisi sebenar beriman.

Ulama akidah Ahli al-Sunnah Wal-Jamaah berpendapat, iman merupakan istilah yang mengandungi tiga unsur iaitu ikrar (ucapan) dengan lisan, tasdiq (membenarkan) dengan hati dan amal (melaksanakan) dengan anggota.

Ini bertepatan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: Rasul telah beriman kepada al-Quran yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan Rasul-rasul-Nya. (mereka mengatakan): Kami tidak membeza-bezakan antara seseorang pun (dengan yang lain) daripada Rasul-rasul-Nya, dan mereka mengatakan: Kami dengar dan kami taat. (mereka berdoa): Ampunilah kami Ya Tuhan kami dan kepada Engkaulah tempat kembali. (al-Baqarah: 285).

Syed Muhammad berkata, walaupun bergelar Islam, namun bukan semua umat Islam beriman, tetapi sebaliknya orang yang beriman pasti memiliki Islam.

"Iman dan Islam adalah perkara yang penting dalam diri seseorang. Iman bermakna kepercayaan terhadap sesuatu yang tidak dapat kita lihat dan perlu menjadi pegangan sepenuhnya di dalam hati.

"Manakala Islam pula membawa maksud berserah, iaitu menyerah diri kepada Allah, dengan melakukan perkara yang diperintahkan seperti yang terkandung di dalam Rukun Islam. Ini bermakna iman dan Islam adalah perkara yang berkaitan.

"Bagaimanapun, orang yang beriman pasti ada Islam, namun tak semua orang Islam beriman. Bukti kesahihan iman adalah melalui kewujudan agama Islam yang boleh dilihat dengan sifat luaran seperti patuh perintah Allah SWT," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Jelasnya, sebagaimana kuda yang hebat walaupun ditunggang oleh penunggang yang lemah tetap boleh bergerak, namun berbeza dengan kuda yang lemah jika ditunggang oleh orang hebat tetap tidak boleh digerakkan.

"Iman yang kuat itu diumpamakan seperti kuda yang kuat, manakala penunggang pula seperti amalan Islam. Walaupun lemah tetap boleh melakukan ibadah dan perintah Allah SWT kerana desakan iman yang kuat.

"Iman juga adalah penggerak kepada tindakan luaran, sebagai contoh, orang yang sihat dan bertubuh kuat tetapi terlalu berat untuk melakukan solat. Ini sebenarnya kerana, dalaman iaitu imannya yang lemah.

"Tetapi orang yang kuat imannya, walaupun terpaksa merangkak untuk bersolat atau sesuatu perintah Allah SWT, maka dia tidak akan meninggalkan tanggungjawab bagi dirinya dan umat Islam itu," ujarnya.

Melebihi malaikat

Firman Allah SWT bermaksud: Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah mereka yang jika disebut nama Allah gementar lah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat Nya, bertambah lah iman mereka (kerananya) dan kepada Tuhan lah mereka bertawakkal, (iaitu) orang-orang yang mendirikan solat dan yang menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang kami berikan kepada mereka. Itulah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. (al-Anfal: 2-4).

Bertepatan dengan firman Allah SWT menerusi ayat tersebut, Syed Muhammad berkata, tahap keimanan manusia boleh melebihi tahap iman para malaikat jika melakukan ibadah dengan ikhlas demi mengharap keredaan daripada Allah SWT.

"Iman boleh bertambah dan berkurang. Lebih banyak kita taat kepada perintah Allah SWT dengan melakukan ibadah semakin bertambah iman kita, walaupun perkara yang mudah seperti mendengar ceramah agama, berfikir kebesaran Allah SWT dan membincangkan mengenai iman.

"Malah, ulama turut berpendapat iman manusia boleh melebihi iman para malaikat yang dikategorikan sebagai malaikat umum, iaitu golongan malaikat selain daripada 10 golongan malaikat yang wajib diketahui oleh umat Islam.

"Sebaliknya jika kita meninggalkan perintah Allah SWT serta melakukan maksiat dan apa yang dilarang maka iman kita akan tercabut. Walaupun hanya dengan melihat aurat wanita secara sengaja, iman boleh berkurang," katanya.

Mengulas lanjut, Syed Muhammad berkata, iman terbahagi kepada tiga bahagian itu iman yang sentiasa meningkat, iman yang tidak berubah-ubah dan iman yang sentiasa meningkat dan menurun.

Kategori iman tersebut katanya, adalah membezakan iman para nabi iaitu sentiasa meningkat, iman para malaikat yang tidak berubah-ubah, dan juga iman manusia biasa yang sentiasa meningkat dan menurun.

Tambahnya, iman juga boleh gugur daripada diri seseorang yang berterusan melakukan maksiat dan perkara yang ditegah oleh Allah SWT serta meninggalkan segala perintah Allah SWT.

"Dengan hanya perkara yang dianggap remeh seperti terdetik dalam hati tanggapan negatif terhadap ajaran Islam boleh merosakkan iman seperti menganggap agama Islam ini kolot, ketinggalan dan tidak sesuai dengan peredaran semasa.

"Apatah lagi perkara zahir yang dilakukan secara terang-terangan yang jelas bertentangan dengan syariat Islam dikhuatiri boleh menyebabkan gugurnya Iman. Kesannya, mengakibatkan agama Islam boleh tergadai," katanya.

Justeru, memperbanyakkan istighfar dan memperbaharui iman dengan mengucap dua kalimah syahadah katanya, merupakan kaedah yang perlu dilakukan oleh umat Islam bagi memelihara iman daripada tersasar.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)