• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Hukuman Ikut Kitab Taurat

ARKIB : 01/02/2012

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

Abu Lubabah telah gagal dalam misinya untuk menjadi orang tengah kepada kemelut antara kaum Yahudi Bani Quraizah yang sedang dikepung oleh tentera Islam.

Akibatnya, seluruh kaum Yahudi itu semakin tertekan dan mereka lebih cenderung memilih untuk menyerah diri kepada tentera Islam. Namun, mereka bimbang ia mungkin tidak semudah itu.

Mereka pasti dihukum dengan hukuman berat walaupun telah menyerah diri. Ini termasuk kemungkinan dihalau keluar dari Kota Madinah sebagaimana yang pernah menimpa puak-puak Yahudi sebelum ini.

"Saya tidak mahu orang saya dihalau keluar dari Madinah. Cukuplah dengan apa yang berlaku kepada Bani Nadhir sebelum ini. Tetapi apakah cara yang lebih selamat untuk kita keluar daripada semua ini," kata Kaab ketika duduk berbincang dengan kaumnya yang terkepung itu.

Mereka kemudiannya bersetuju untuk menghantar wakil kepada suku Aus dan meminta bantuan mereka untuk menemui Rasulullah bagi meringankan hukuman.

"Tidakkah kamu suka membela kami, sebagaimana kaum Khazraj membela sahabat-sahabat mereka dari kaum Yahudi Bani Qainuqa' sebelum ini," tanya wakil Kaab kepada pembesar Suku Aus.

Mendengarkan itu, Suku Aus tidak dapat menolak permintaan Bani Quraizah dan segera mereka bertemu dengan Rasulullah bagi memohon pertimbangan baginda supaya meringankan hukuman terhadap seluruh anggota kaum Bani Quraizah.

Baginda menerima permintaan tersebut. Tetapi untuk lebih adil dan memberikan memuaskan hati semua pihak, baginda sendiri tidak akan menjatuhkan sebarang hukuman.

Baginda memberikan penghormatan kepada seorang sahabat dari Suku Aus itu sendiri untuk menjatuhkan hukuman.

Oleh kerana Bani Quraizah percaya dan meminta bantuan Suku Aus jadi biarlah Suku Aus yang menentukan bentuk hukuman yang sesuai untuk mengajar Bani Quraizah yang khianat terhadap perjanjian damai.

"Wahai golongan Aus, tidakkah kamu reda bahawa jika seorang lelaki antara kamu memberi hukuman kepada mereka itu," tanya Rasulullah.

"Baiklah Ya Rasulullah, kami reda," jawab Suku Aus.

"Maka dengan itu kamu bawalah ke mari dan bertanyakan sendiri kepada Saad bin Muaz, pemimpin yang kamu segani daripada puak kamu akan bentuk hukuman untuk semua anggota kaum Bani Quraizah," kata Rasulullah.

Saad bin Muaz pada masa itu sedang sakit teruk akibat luka-luka yang dialaminya semasa Perang Khandaq.

Dengan menggunakan tandu, Saad dibawa kepada Rasulullah yang kemudiannya seluruh suku Aus pun datang berduyun-duyun bagi mendengarkan apa yang bakal dijatuhkan kepada Yahudi Bani Quraizah.

Mereka meminta supaya Saad berbuat baik terhadap Bani Quraizah namun mereka yakin Saad akan memaafkan dan membebaskan Bani Quraizah.

Dalam keadaan kesakitan itu, sebenarnya terlalu sukar bagi Saad untuk menentukan apa yang terbaik untuk beliau putuskan.

Lalu beliau pun meminta supaya diberikan Kitab Taurat bagi mencari ayat-ayat daripada kitab itu yang boleh dijadikan rujukan dalam menentukan hukuman yang tepat kepada pengikut kitab itu sendiri - kaum Yahudi.

Akhirnya Saad menemui ayat berikut: "Jika kamu telah dekat dengan suatu kota yang hendak kamu serang ajaklah mereka untuk berdamai. Jika mereka tidak mahu berdamai maka kepunglah kota itu.

"Jika tuhan memberikan kemenangan kepada kamu maka bunuhlah semua kaum lelakinya dengan pedang. Kaum wanita, anak-anak kecil dan haiwan ternakan jadikan sebagai rampasan perang."

Selepas membaca ayat yang diambil dari Kitab Taurat itu, Saad pun berkata: "Dengan ini saya menjatuhkan hukuman ke atas mereka, semua lelaki dari kaum Yahudi Bani Quraizah akan dibunuh, harta benda mereka akan dirampas dan anak isteri mereka akan dijadikan tawanan."

Masing-masing terkejut dengan apa yang keluar dari mulut Saad itu. Tetapi mereka tidak mampu berkata apa-apa lagi kerana semuanya sudah termaktub dalam kitab Taurat itu sendiri. Bukan daripada al-Quran mahupun dari Nabi Muhammad sendiri sebagai pesuruh Allah.

Hukuman tersebut tidak dapat ditarik balik ditambah lagi Saad pula meninggal dunia tidak lama selepas itu akibat kecederaan teruk yang beliau alami.

Maka hukuman sebagaimana yang ditetapkan oleh Saad itu dilaksanakan tanpa bantahan mana-mana pihak terutamanya kaum Yahudi Bani Quraizah itu sendiri.

Jika itu sudah ditakdirkan kepada mereka dan sebagaimana yang termaktub dalam kitab ikutan mereka sendiri, iaitu Taurat maka mereka pun menjalani hukuman tersebut.

Begitupun baginda Rasulullah masih meminta kepada kaum tersebut supaya memeluk Islam jika mahu nyawa mereka selamat. Tetapi sebagaimana Huyyay sendiri bukan sahaja menolak mentah-mentah permintaan baginda, malah beliau mengajak kaum Yahudi yang lain supaya jalani sahaja hukuman tanpa perlu rasa takut dan demi maruah jangan sekali-kali berpaling daripada agama mereka kepada Islam.

Maka seluruh kaum Yahudi Bani Quraizah tidak ada yang terlepas menjalani hukuman termasuk ketua mereka, Kaab bin Asad.

Kisah Perang Ahzab atau Khandaq itu ada diceritakan dalam surah al-Ahzab.

Ini termasuklah kisah hukuman terhadap Bani Quraizah sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Dan Allah telah menghalau kembali (angkatan tentera) orang-orang yang kafir itu (ke tempat masing-masing) dengan keadaan mereka geram marah (kerana gagal dan hampa), mereka tidak mendapat sebarang keuntungan. Dan Allah selamatkan orang-orang yang beriman dari bencana menghadapi peperangan itu. Dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.

Dan Dia menurunkan golongan Ahli Kitab (kaum Yahudi) yang membantu tentera musuh itu, dari benteng-benteng mereka (menyerah diri), setelah diisikan-Nya hati mereka dengan perasaan gerun. (Lalu mereka diadili dan dijatuhkan (hukuman); sebahagian di antaranya kamu bunuh, dan sebahagian lagi kamu tawan.

Dan Dia menjadikan kamu mewarisi tanah-tanah dan rumah-rumah serta harta benda mereka, dan juga tanah-tanah (di negeri-negeri lain) yang belum kamu menjejaknya. Dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (al-Ahzab: 25-27)

Natabah dihukum bunuh

Hanya seorang sahaja wanita Yahudi yang menjalani hukuman bunuh iaitu Natabah binti Hakam.

Beliau dihukum bunuh kerana perbuatannya yang membunuh seorang sahabat baginda yang juga anggota tentera Islam iaitu Khallad bin Suwaid dengan batu penggiling semasa berlaku serangan-serangan kecil ketika Bani Quraizah itu dikepung oleh tentera Islam.

Apa yang menghairankan beliau hanya ketawa apabila dibawa untuk menjalani hukuman tersebut.

Saidatina Siti Aishah yang ada ketika itu pun bertanya: "Hairan, mengapa kamu ketawa? Sedangkan kamu akan dihukum mati sebentar lagi?"

"Saya gembira kerana pastinya dapat menemui suamiku yang telah menjalani hukuman mati sebentar tadi di alam sana.

"Saya juga gembira kerana akan bertemu dengan Khallad yang membolehkan saya dihukum mati dan berpeluang untuk menemui suamiku itu," kata Natabah.

Selain Natabah, seluruh wanita Yahudi yang lain termasuk kanak-kanak ditawan oleh tentera Islam. Mereka juga kemudiannya merampas harta-harta milik kaum itu untuk dijadikan harta rampasan perang atau ghanimah.

Turut dirampas ialah tanah-tanah dan kebun-kebun kurma, alat-alat pertanian dan rumah-rumah berserta perabut serta beratus-ratus haiwan ternakan terutamanya unta dan kambing.

Juga dikumpulkan pelbagai jenis peralatan perang dan senjata, iaitu 1,500 bilah pedang, 300 baju perang, 2,000 tombak dan 500 perisai.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)