• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Islam Menentang Keganasan

Oleh IBRAHIM ABDULLAH

DR. Yusuf Qardawi menyatakan: "Adalah sangat penting untuk dicatat bahawa kekerasan bukanlah suatu fenomena berasal dari Islam. Tidak ada titik temu antara Islam dan kekerasan seperti yang dilakukan oleh kelompok pengganas di pelbagai belahan dunia."

Agama yang benar dari Allah SWT tidak mengizinkan agresif, kekerasan, ketidakadilan atau penindasan. Pada waktu yang sama, ada panggilan untuk moraliti, keadilan, toleransi dan perdamaian.

Hal itu tidak boleh dikatakan bahawa kekerasan adalah fenomena dari Islam. Kekerasan tidak memiliki agama atau kerakyatan. Jika beberapa kelompok Islam yang terlibat dalam kekerasan dan dianggap ekstremis, juga ada kelompok lain dan bahkan negara yang diketahui kerana melakukan tindakan kekerasan, seperti Israel, atau kelompok-kelompok lain di dunia.

Kekerasan tidak memiliki kewarganegaraan, ia ada di mana-mana.

Israel memiliki catatan terburuk menggunakan kekerasan dan melakukan kekejaman terhadap rakyat Palestin serta Lubnan.

Beberapa orang, terutama kaum Marxis dan komunis pada umumnya ingin mentafsirkan fenomena kekerasan sebagai akibat dari ketidakadilan ekonomi. Kita tidak dapat menyangkal kebenaran dalam penjelasan ini.

Al-Quran tidak meremehkan faktor kewangan dalam menjelaskan fenomena tertentu seperti membunuh anak-anak agar lepas dari kemiskinan atau kerana takut melarat.

Yang lain menjelaskan kekerasan yang menggunakan skema konspirasi, yang bererti bahawa di sebalik semua kekerasan ini adalah tindakan sangat kejam.

Pentafsiran ini cukup popular, dan ini mengurangi tanggungjawab apa pun kerana orang lain yang bertanggungjawab, dan pada waktu yang sama menjadikan kita tidak berdaya, penindasan politik dan sebagainya.

Kita menghadapi agama, sosial dan penindasan politik. Manusia bebas, kerana itu kita tidak boleh menerima penjelasan ini. Bahkan jika beberapa orang benar-benar bersekongkol melawan kita, apakah itu betul dijadikan alasan.

Mengapa tidak kita membuat rencana kita sendiri. Mestikah kita selalu menjadi korban oleh orang lain?

Suatu jawapan untuk fenomena ini tidak dapat diterima, kerana diperkuat oleh berbagai masalah kompleks.

Beberapa alasan di sebalik fenomena ini dapat dikaitkan dengan faktor-faktor dalaman, luaran, psikologi dan beberapa lagi dapat disebabkan faktor-faktor intelektual, sedangkan yang lainnya kerana faktor sosial dan ekonomi.

Beberapa orang memusatkan perhatian pada faktor-faktor luaran. Ini bukan tujuan mahupun pemikiran ilmiah, mesti ada rekonsiliasi antara semua faktor tersebut.

Ada banyak faktor untuk fenomena ini, antara lain adalah:

*Tidak adanya garis moderat berfikir. Pentingnya bahawa pemikiran Islam yang moderat lazimnya datang ke tempat terbuka agar banyak orang muda menemukan jalan mereka, bukannya bergerak di bawah tanah.

*Tidak adanya ulama sebenar yang mampu meyakinkan dengan bukti-bukti dari al-Quran dan as-Sunnah. Ketidakhadiran mereka meninggalkan arena terbuka untuk memenuhi syarat, sementara yang disebut cendekiawan bekerja untuk pihak yang berwenang.Akibatnya pemuda kehilangan kepercayaan dan mengangkat diri sebagai sheikh untuk mengeluarkan fatwa tentang masalah-masalah rumit.

*Penindasan terhadap rakyat dan kurangnya demokrasi memimpin orang untuk mengambil barang-barang ke tangan mereka sendiri. Penindasan melahirkan kekerasan, dan kekerasan yang melahirkan lebih banyak kekerasan.

*Tidak adanya penerapan syariah juga merupakan faktor utama, kerana banyak negara menyatakan bahawa Islam adalah agama rasmi negara, dan lain-lain dapat menambahkan bahawa Islam adalah sumber utama undang-undang. Selain ini, orang melakukan undang-undang yang bertentangan dengan syariah, dan undang-undang seperti itu pasti akan memprovokasi pemuda untuk melakukan tindakan kekerasan.

*Penyebaran korupsi atau rasuah serta penindasan dalam masyarakat juga alasan untuk kecewa. Demikian menurut Dr. Yusuf Qaradawi.

Pengertian terorisme menurut beberapa kamus mendefinisikan ia sebagai orang yang menggunakan kekerasan dan intimidasi untuk mencapai tujuan-tujuan politik. Atau seseorang yang menguasai atau memaksa pihak lain untuk melakukan sesuatu dengan menggunakan kekerasan, kekuatan dan ancaman.

Islam melarang dengan keras menjadi pengganas muslim. Islam memastikan bahawa kaum beriman diciptakan untuk mencapai akhlak yang tinggi, berperilaku adab yang baik dengan menanamkan nilai-nilai kemanusiaan yang mulia yang boleh mengubah mereka menjadi orang yang menyintai umat manusia dengan tulus tanpa membezakan agama, ras mahupun status sosial.

Tidak ragu-ragu lagi bahawa Islam menganjurkan diskusi atas dasar rasional dan logik dengan orang dari semua agama dan kepercayaan dengan cara nyaman yang bertujuan kebenaran unggul di atas kekeliruan dan kesalahan.

kecintaan

Namun, perlu diingat, bahawa salah sama sekali untuk membenci orang yang keliru dan salah. Orang yang memegang prinsip yang salah jangan dibenci, dan menyintai bagi semua, tiada membenci bagi siapapun.

Dalam Islam tekanan kuat yang menakjubkan diletakkan dalam meningkatkan kecintaan kepada umat manusia dan pentingnya menunjukkan kasih dan simpati kepada setiap makhluk Allah, termasuk manusia dan haiwan. Sebenarnya cinta dan simpati yang sejati ialah penangkal terorisme.

Diriwayatkan oleh Aisyah r.a, isteri Nabi Muhammad SAW, bahawa beberapa orang Arab desa datang kepada Baginda dan bertanya: "Apakah anda mencium anak-anak anda?"

Baginda menjawab: "Ya". Mereka berkata: "Kami belum pernah mencium mereka".

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apa yang boleh saya lakukan jika hatimu telah kosong dari rasa kasih sayang".

Abu Qatadah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menceritakan kepadanya: "Suatu kali saya berdiri untuk memimpin solat, terbisik dalam fikiran saya untuk memanjangkan solat. Lalu saya mendengar tangis bayi dan saya kemudian memendekkan solat khuatir jangan-jangan menyusahkan ibu bayi tersebut".

Allah SWT berfirman yang bermaksud:...Mereka yang menahan marah dan memaafkan manusia. (ali-'Imran: 134).

Kaum Muslim diperintahkan untuk menangkis segala bentuk keganasan dan kekerasan yang timbul di kalangan masyarakat untuk memelihara dan mewujudkan kedamaian dan keselamatan bangsa dan negara.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Panggillah kepada jalan Tuhan engkau dengan kebijaksanaan dan nasihat yang baik, dan hendaklah bertukar-tukar fikiran dengan mereka dengan cara yang sebaik-baiknya. (an-Nahl: 125)

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)