• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Jauhi Gejala Kelahiran Anak Zina

Oleh DR. ARIEFF SALLEH ROSMAN

ISLAM adalah agama yang membawa rahmat kepada seluruh alam. Antara objektif perundangan Islam bagi memelihara kepentingan hidup manusia ialah mengiktiraf dan memelihara keturunan dan nasab. Keturunan yang diakui oleh syariat Islam ialah keturunan yang berasaskan pertalian suami isteri daripada ikatan perkahwinan yang sah.

Berdasarkan objektif perundangan Islam, nasab yang diakui hanyalah nasab daripada ikatan perkahwinan. Oleh itu, Islam menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan perzinaan.

Zina merupakan dosa besar dan jenayah berat. Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan janganlah kamu menghampiri zina. Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). (al-Isra’: 32)

Selanjutnya Allah SWT menetapkan hukuman yang berat kepada penzina, sepertimana firman-Nya yang bermaksud: Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang daripada kedua-duanya 100 kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap kedua-duanya dalam menjalankan hukum agama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman seksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan daripada orang-orang yang beriman. (al-Nur: 2)

Pengharaman zina

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Ambil daripada saya hukuman ini, Allah SWT telah menetapkan, hukuman orang belum bernikah (ghayr muhsan) berzina maka wajib dirotan 100 kali sebatan dan dibuang negeri setahun. Manakala hukuman orang yang sudah bernikah (muhsan) berzina, disebat 100 kali sebatan dan kemudian direjam sampai mati. (riwayat Imam Muslim) (Muslim, Abu al-Husayn Muslim bin al-Hajjaj al-Qushairi al-Naisaburi, Sahih Muslim, sunt. Muhammad Fu’ad ‘Abd al-Baqi, Beirut: Dar Ihya’ al-Turath al-’Arabi, 1955, jil. 3, hlm. 1323.).

Imam al-Nawawi (w 676H); ulama bermazhab Syafie menjelaskan, sesiapa yang mengingkari pengharaman zina dan arak dan perkara-perkara haram lain yang telah disepakati (ijmak), walaupun minum arak dan berzina sudah menjadi amalan biasa dalam kalangan anggota masyarakat, maka orang yang mengingkari pengharaman tersebut adalah murtad. (al-Nawawi, Yahya bin Syarf, al-Majmu’ syarh al-muhazzab, sunt. Muhammad Najib al-Muti’i, Jeddah: Maktabah al-Irsyad, t.th., jil. 3, hlm. 16)

Lelaki yang bersetubuh secara haram dengan seseorang wanita, lalu daripada persetubuhan haram tersebut melahirkan seorang anak perempuan, maka lelaki itu tiada kaitan dengan anak yang dilahirkan oleh perempuan tersebut. Lelaki itu bukan bapa yang sah dan tidak dianggap sebagai wali menurut hukum syarak. (Husayn, Ahkam walad al-zina, hlm. 109).

Saidatina Aisyah melaporkan, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Nasab anak itu adalah untuk bapa yang sah, manakala penzina dihalang daripada dinasabkan anak kepadanya. (riwayat al-Bukhari)

Amr bin Syu’aib melaporkan daripada bapanya, daripada datuknya, bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Mana-mana lelaki berzina dengan seorang wanita; merdeka atau hamba, maka anak yang lahir daripada persetubuhan itu adalah anak zina, dia tidak boleh mewarisi lelaki tersebut dan tidak boleh diwarisi." (riwayat al-Tirmizi). (al-Tirmizi, Muhammad bin ‘Isa bin Saurah, Sunan al-Tirmizi, sunt. Ibrahim ‘Atwah ‘Iwadh, Misr: Matba’ah Mustafa al-Babi al-Halabi, 1962, jil. 4, hlm. 428).

Hadis ini dengan jelas menyatakan bahawa jika seseorang lelaki yang berzina dengan seorang wanita; merdeka atau hamba, lalu lelaki itu menuntut agar anak itu dinasabkan kepadanya, maka tuntutan itu ditolak, lelaki dan anak itu juga tidak boleh saling mewarisi dan anak itu dinasabkan kepada ibunya. (rujuk Ibnu Qayyim, Zad al-ma’ad, jil. 5, hlm. 428).

Hadis tersebut menunjukkan bahawa anak itu tidak boleh di’bin’ atau di‘binti’kan kepada bapa biologi itu. Anak yang lahir hasil daripada percantuman benih perempuan dan lelaki yang bukan pasangan yang sah menurut syarak ini dipanggil sebagai anak tak sah nasab atau tak sah taraf, juga disebut anak zina.

Nikmat nasab

Nasab merupakan nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada hamba-Nya hasil daripada hubungan perkahwinan yang disyariatkan, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: Dan Dia lah Tuhan yang menciptakan manusia daripada air, lalu dijadikannya (mempunyai) titisan baka (nasab) dan pertalian keluarga (persemendaan) dan sememangnya Tuhanmu berkuasa (menciptakan apa jua yang dikehendaki-Nya). (al-Furqan: 54)

Nikmat nasab adalah berdasarkan ketaatan kepada agama, bukan atas dasar maksiat. Oleh itu, nasab tidak layak diberikan kerana zina.(al-Syafi’i, Muhammad bin Idris, Ahkam al-Qur’an, sunt. ‘Abd al-Ghani ‘Abd al-Khaliq, Beirut: Dar al-Kutub al-’Ilmiyah, 1980, jil. 2, hlm. 189).

Mengiktiraf nasab anak zina kepada lelaki yang berzina dengan ibu anak itu hanya akan menyebabkan perbuatan zina dianggap remeh dan akan semakin berleluasa jenayah zina tersebut dalam kalangan masyarakat.

Imam al-Sarakhsi (wafat 483H); ulama bermazhab Hanafi menjelaskan, “Menghalang nasab anak zina daripada lelaki tersebut adalah salah satu cara untuk menghalang masyarakat daripada berzina. Jika seseorang lelaki mengetahui bahawa dia tidak layak dinasabkan kepada anak zinanya, maka dia akan menjauhi zina."(al-Sarakhsi, al-Mabsut, jil. 4, hlm. 207; jil. 17, hlm. 154). Beliau menjelaskan lagi, “Berkemungkinan wanita yang berzina itu telah berzina dengan lebih daripada seorang lelaki. Jika kita membenarkan anak zina itu dinasabkan kepada lelaki yang berzina dengan ibu anak itu, berkemungkinan lelaki itu bukan bapa biologi sebenar kepada anak itu, maka kita telah menasabkan anak kepada bukan bapanya, ini diharamkan secara jelas dalam al-Quran dan hadis." (al-Sarakhsi, al-Mabsut, jil. 4, hlm. 207)

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)