• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Khalid Al-walid

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

DIKATAKAN seramai 3,350 anggota tentera musuh mati ditangan tentera Islam pada Perang Muktah berbanding hanya 12 orang di pihak Islam. Tidakkah ini bermakna kemenangan luar biasa pihak Islam? Apatah lagi bila mengetahui bilangan tentera Islam hanya seramai 3,000 berbanding di pihak musuh, 200,000 orang.

Walau bagaimanapun kedengaran juga daripada segelintir pihak yang mendakwa kemenangan sebenarnya tetap di pihak tentera Rom Byzantine, bukan di pihak Islam.

Alasannya, pihak Islam tidak berjaya menawan Muktah (Wilayah Karak, Jordan) yang ketika itu merupakan wilayah di bawah jajahan Rom.

Apa pun persoalannya, terpulanglah bagaimana cara ia difahami dan ditafsirkan mengikut kepentingan masing-masing.

Malah, jika dikatakan tentera Islam sebenarnya kalah dalam peperangan ini, maka ia bukan menjadi satu kesalahan atau terkutuk di sisi Allah. Ini kerana menang atau kalah tentu banyak hikmah dan pengajaran yang patut dijadikan peringatan dan sempadan.

Berbalik kepada Pedang Allah, Khalid bin Al-Walid, beliau menunjukkan dua peribadi yang cukup berbeza ketika mengepalai tentera di Perang Uhud dan Perang Muktah.

Pada Perang Uhud, Khalid menentang Islam, namun beliaulah yang paling kuat mempertahankan Islam semasa Perang Muktah.

Marilah kita mengenali Khalid Al Walid kerana dengan mengenali beliau maka ia menambahkan lagi koleksi tokoh-tokoh Islam yang wajar kita kagumi.

Selain menjadi salah seorang hero dalam Islam, beliau dikatakan salah seorang antara panglima tentera yang paling hebat dalam sejarah peperangan dunia.

Ia setanding dengan Ghengis Khan kerana kedua-duanya tidak pernah kalah dalam mana-mana peperangan yang mereka sertai.

Tetapi tahukah anda kehebatan beliau ini sama sekali tidak membuatkan Khalid berasa bangga tetapi lebih kepada mengeluh sendiri.

Sebagaimana umat dan pahlawan-pahlawan Islam yang lain, pada jiwa Khalid juga kental dengan cita-cita untuk mati syahid di medan tempur. Namun hajatnya tidak pernah tertunai atau kesampaian.

Beliau sentiasa membawakan tentera Islam kepada kemenangan dengan tiada musuh yang berjaya dan mampu menumbangkan Khalid.

Namun Khalid akhirnya terpaksa akur apabila ada sahabat yang memujuknya: "Engkau tidak boleh mati syahid wahai Khalid! Ini kerana engkau telah dilantik sebagai Pedang Allah oleh Rasulullah dan pedang Allah tidak boleh patah (gugur syahid) di medan perang."

Tiada perang yang tidak dimenanginya. Walaupun mencari syahid tetapi yang pasti Khalid mempunyai kedudukan yang sangat tinggi di akhirat.

Ini kerana beliau sendiri mempunyai luka-luka dan parut peperangan di seluruh badannya yang boleh dijadikan bukti.

Kehebatan Khalid

Ini sebagaimana kata-kata Khalid sebelum beliau meninggal dunia: "Aku telah berperang lebih daripada 100 kali dan tiada di badanku ini walaupun seinci kecuali padanya penuh dengan pukulan pedang, tusukan panah dan tikaman tombak. Dan inilah aku, yang akhirnya mati di atas katilku sendiri."

Kata-katanya itu tertulis di bahagian luar kompleks makamnya di Syria yang tidak putus-putus dikunjungi umat Islam.

Melihatkan kepada rupa bentuk pedang milik Khalid yang masih tersimpan elok sehingga hari ini, serta sentiasa menarik perhatian orang ramai. Dari situ kita sudah boleh mengagumi akan kehebatan Khalid.

Apatah lagi melihatkan rupa paras Khalid itu sendiri, pasti lebih mengagumkan.

Dikatakan juga Khalid dan Saidina Umar Al Khattab adalah dua pahlawan Islam yang tiada bezanya yang kebetulan kedua-dua mereka adalah sepupu.

Dilahirkan dalam keluarga bangsawan terkemuka, suku Bani Makhzum dalam golongan Arab Quraisy dengan bapanya Al-Walid ibnu Al-Mughira merupakan ketua suku tersebut.

Bani Makhzum lazimnya bertanggungjawab dalam soal peperangan bagi mempertahankan golongan kafir Quraisy Mekah.

Lalu sejak awal kelahiran Khalid, beliau telah dibentuk untuk menjadi pahlawan sejati apabila ketika usia bayi beliau telah dihantar untuk tinggal bersama puak-puak Arab Badwi di padang pasir untuk diasuh hidup secara lasak dan tangkas.

Sehinggalah usianya memasuki enam tahun beliau kembali ke pangkuan keluarga di Kota Mekah menjadi seorang anak yang membesar dengan begitu gagah dan berani.

Lebih-lebih lagi, mempunyai Umar sebagai sepupu, perwatakan fizikal dan peribadi mereka sememangnya sama, termasuk wajah.

Kedua-duanya sama tinggi dan mempunyai bahu yang lebar, dada yang bidang dengan janggut dan jambang tebal di muka.

Khalid adalah jaguh gusti yang terkemuka di Kota Mekah dan pernah bergusti dengan Umar sehingga patah tangan Umar. Sebagai meneruskan tradisi kekeluargaan beliau juga sangat hebat mengendalikan kuda, malah dikatakan penunggang kuda terbaik di Semenanjung Tanah Arab ketika itu.

Sejak kecil juga Khalid sudah mahir bermain pelbagai alat senjata terutamanya pedang, tombak dan anak panah.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)