• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Nabi Ibrahim Rela Korbankan Dunia


KITA mungkin ada kisah cinta apa lagi kepada remaja yang sedang asyik bercinta hingga hilang rasa segan dan malu. Melihat kepada gelagat mereka rasa mual dan malu dibuatnya.

Ketika masih dalam suasana Aidiladha dan jemaah haji mula pulang ke tanah air elok rasanya kita menyingkap cinta sekeluarga Nabi Ibrahim supaya jadi perbandingan dan teladan.

Ia kisah cinta yang perlu dijadikan kisah cinta paling sejati sepanjang masa mengalahkan kisah cintanya Romeo kepada Juliet yang rela mati ketika melihat Juliet diam tidak bergerak atau mengalahkan cinta Shah Jahan terhadap isterinya, kemudian ketika isterinya mati dan membina Taj Mahal bagi mengenangkannya.

Ini adalah sebuah kisah yang lebih indah dari semua pengorbanan atas nama cinta yang pernah ada di atas muka bumi ini. Kisah cinta Nabi Ibrahim pada Pencipta-Nya.Kisah cinta yang penuh dengan ujian, pengorbanan dan cubaan. Kisah cinta yang mungkin menjadi cubaan terberat yang pernah terjadi sepanjang zaman.


Pengorbanan demi pengorbanan yang dilalui Nabi Ibrahim as. adalah bagi membuktikan cintanya kepada Allah s.w.t. Pengorbanan pertama adalah ketika Nabi Ibrahim diharuskan Allah s.w.t untuk berhadapan dengan ayahnya serta menyampaikan kebenaran keesaan Allah.

Tentu sekali ayahnya yang ketika itu menjadi pembuat patung berhala akan berasa amat marah apabila mengetahui anaknya tidak menyembah berhala.

Ia jelas bertentangan dengan keyakinan dan mata pencarian ayah yang dicintainya. Memang amat berat dugaan yang ditanggungnya, akhirnya bukan saja ayahnya tetapi baginda juga perlu berhadapan dengan kekuasaan Raja Namrud serta perlu berhadapan dengan jilatan api yang panas.

Namun, Nabi Ibrahim berjaya melakukan semua itu kerana cintanya kepada Allah begitu besar. Dan setelah Nabi Ibrahim membuktikan cintanya, api pun menjadi dingin atas perintah-Nya.

Sekarang, kita lihat yang lain lagi di mana selepas bertahun-tahun tidak mempunyai anak akhirnya Nabi Ibrahim mendapatkan seorang anak melalui perkahwinannya dengan Siti Hajar.

Setelah kelahiran anaknya itu, Allah kembali mengujinya dengan memerintahkan supaya baginda meninggalkan Siti Hajar dan anaknya, Nabi Ismail di gurun pasir yang tandus.

Ia ujian yang sangat berat bukan? Isteri dan satu-satunya anaknya perlu tinggalkan di tengah-tengah padang tandus. Mampukah kita melakukan hal sedemikian?

Begitu juga bagaimana baginda perlu meninggalkan anak yang amat baginda inginkan di tengah terik matahari dan dinginnya angin malam?

Atas nama cinta yang dimiliki Nabi Ibrahim pada Allah baginda melakukan semua hal itu kerana ia adalah wahyu daripada Allah.

(Dan setelah Nabi Ibrahim membuktikan cintanya, atas perintahNya, air zam-zam pun keluar untuk menghidupi kedua orang itu, disusuli kemudian dengan kedatangan orang-orang untuk bermukim di sekitar mata air zam-zam).

Apa lagi yang lebih hebat? akhirnya ketika Nabi Ibrahim bertemu dengan anaknya selepas bertahun lamanya berpisah, turun lagi wahyu yang meminta Nabi Ibrahim mengorbankan anaknya.

Cinta nabi Ibrahim diuji lagi. Dengan linangan air mata Nabi Ibrahim meletakkan pisau tajam ke leher anaknya dan bersiap sedia melakukan segalanya demi pembuktian cintanya kepada Yang Maha Kuasa.

Baginda tetap melaksanakan perintah untuk menyembelih leher puteranya yang begitu dicintainya demi cinta sejatinya. Dan saat itulah, Nabi Ibrahim berjaya membuktikan keinginan Allah adalah segala-galanya.

Sesungguhnya bukan darah Nabi Ismail yang dikehendaki Allah, bukan juga ketakutan Siti Hajar yang dikehendaki-Nya, bukan pula tubuh Nabi Ibrahim yang dikehendaki-Nya, tetapi yang diuji adalah cinta Nabi Ibrahim.

Yang dilihat adalah bagaimana Nabi Ibrahim boleh ‘menyembelih’ cinta-cinta lain yang ada di hatinya. Menyembelih cintanya pada harta, cintanya pada orang lain termasuk kepada isteri dan anaknya.

Baginda berjaya ‘menyembelih’ cintanya pada diri sendiri, pada dunia dan nafsu sehingga yang ada hanya cintanya pada Allah. Justeru, mari sama-sama kita buktikan cinta kita pada yang Maha Kuasa.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)