• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Orang Amanah Makamnya Tinggi

Mega: Membaca isu-isu yang dibangkitkan dalam Laporan Kedua Audit Negara itu pastinya melibatkan soal akhlak, moral dan integriti. Boleh Dr. jelaskan ketiga-tiganya?

DR. AMINI: Akhlak adalah sumber tindak tanduk manusia yang membawa ke arah kesejahteraan di dunia dan akhirat menuju keredaan Allah SWT. Untuk mencapai hakikat ini, ilmu akhlak perlu dipelajari dan dipraktikkan.

Imam al-Ghazali dalam bukunya Ihya' Ulumuddin merumuskan, sesungguhnya semua sifat yang ada dalam hati akan lahir pengaruhnya (tandanya) pada anggota sehingga tidak ada sesuatu melainkan sesuai dengan sifat itu.

Moral mengikut Kamus Dewan pula didefinisi sebagai ajaran atau pegangan tentang buruk baik sesuatu perbuatan, sikap atau cara berkelakuan yang berasakan atau yang diukur daripada segi baik atau buruk sesuatu akhlak. Moral dikatakan subjektif sifatnya kerana ia berbeza dalam sesuatu budaya atau tamadun.

Integriti pula adalah nilai pegangan, maruah, etika baik dalam melaksanakan sesuatu yang sahih dan benar.

Ia juga berkait rapat dengan kejujuran, kebolehpercayaan, keadilan, kawalan diri, nilai moral positif, kekuatan akidah dan rohani.

Islam tidak melarang umatnya mencari kekayaan. Tetapi apa pula hukumnya bagi mereka yang mencari kekayaan melalui cara yang salah?

DR. AMINI: Memang benar Islam menggalakkan umatnya mencari kekayaan. Sebabnya kita perlu kepada wang untuk menyempurnakan ibadat seperti haji dan zakat. Waima untuk solat pun kita memerlukan pakaian yang menutupi aurat sebagai syarat sah solat.

Pendek kata, tanpa wang sukar bagi kita melaksanakan ibadat tersebut dengan sempurna. Tanpa wang juga hidup kita akan menjadi gundah-gulana, lebih-lebih lagi bagi mereka yang tinggal di bandar besar dan kota metropolitan seperti di Kuala Lumpur.

Cuma dalam Islam, mencari kekayaan itu mestilah berpaksikan kepada jalan yang halal.

Ini ditegaskan oleh Allah dalam firman-Nya yang bermaksud: Wahai orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya) kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka di antara kamu...(an-Nisa': 29)

Ini bermakna, Islam meletakkan sifat amanah dan integriti kepada umatnya. Dalam al-Quran ada banyak ayat suci yang menuntut setiap Muslim bersifat amanah.

Firman Allah yang bermaksud: Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah itu sentiasa Maha Mendengar lagi sentiasa Maha Melihat. (al-Nisa': ayat 58)

Ini diperkukuhkan dengan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Bahawa sifat amanah itu bertunjang di hati sanubari manusia, kemudian al-Quran diturunkan maka hatinya yang bertunjangkan amanah itu akan mempelajari al-Quran dan al-Sunnah. (riwayat Muslim)

Umum mengetahui bahawa rasuah itu haram tetapi ia semacam amat sukar dielak. Tetapi bila disebut babi itu haram, umat Islam boleh mematuhinya. Di mana silapnya?

DR. AMINI: Dalam hal ini, kita perlu memberi tumpuan kepada mendidik. Ia perlu dilakukan di peringkat kanak-kanak lagi. Jika boleh di peringkat prasekolah dan diteruskan ke sekolah rendah dan menengah.

Pemahaman tentang rasuah dan kesan buruknya terhadap ekonomi dan sosial masyarakat perlu disebar melalui subjek sivik dan moral. Barulah masyarakat boleh melihat pengharaman rasuah itu sama dengan Islam mengharamkan umatnya makan babi.

Dengan lain perkataan, kita perlu menggubal kurikulum tentang bahaya rasuah ini supaya memberi kesedaran kepada generasi akan datang tentang bahaya perbuatan tersebut.

Di peringkat institusi pengajian tinggi pula, ia boleh dibincangkan menerusi subjek Kenegaraan Malaysia. Tumpuan perlu diberi kepada soal integriti dan amanah yang dikaitkan dengan unsur-unsur patriotisme.

Islam tidak membenarkan matlamat menghalalkan cara. Kita tidak mahu budaya Robin Hood yang merompak untuk didermakan kepada orang miskin dan memerlukan.

Kita juga perlu ingat sabda Nabi SAW yang bermaksud, "Setiap daging yang tumbuh daripada benda haram, maka nerakalah yang layak baginya".

Saya juga mencadangkan supaya SPRM diberi kuasa yang lebih tinggi seperti Suruhanjaya Diraja bagi memastikan usaha membanteras rasuah dan salah guna kuasa dapat dilakukan dengan lebih berkesan.

Pada masa yang sama, ada baiknya kita menubuhkan Institut Etika Perniagaan sebagai mana yang ada di United Kingdom.

Ini boleh membantu dalam meningkatkan integriti di kalangan para peniaga kita.

Ada yang berpendapat, kalau tidak bagi rasuah susah hendak dapat projek, kontrak dan sebagainya. Apakah yang sepatutnya menjadi pegangan orang beriman dalam hal ini?

DR. AMINI: Orang beriman mesti terima qada dan qadar Allah. Pada masa yang sama, perlu bersaing dengan cara yang sihat. Bukannya amalkan tumbuk rusuk atau under counter.

Sebaliknya, jika mempunyai maklumat tentang perlakuan rasuah hendaklah kita melaporkannya kepada pihak berkuasa terutama SPRM.

Lagipun, bukan hanya melalui tender atau projek, kita boleh mencari kekayaan. Ada lagi cabang lain dalam ekonomi termasuklah pertanian dan perladangan.

Mereka yang diberi kuasa dan amanah pula hendaklah berlaku adil dan telus dalam menjalankan tugas. Sebabnya, amalan kronisme akan merosakkan ekonomi negara.

Bagi mereka yang terpaksa 'berjuang' mempertahankan sifat amanah dan integriti walaupun mempunyai peluang menerima habuan atau rasuah, mereka ini berada pada makam yang tinggi di sisi agama.

Ini dijelaskan menerusi firman Allah yang bermaksud: Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu, siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun (bagi orang yang bertaubat). (al-Mulk: 2)

Ramai yang jadikan orang lebih kaya sebagai perbandingan dalam bab kemewahan menyebabkan kita sering berlumba-lumba cuba mengatasi satu sama lain. Benarkah demikian?

DR. AMINI: Kalau berlumba-lumba dan bersaing secara sihat dan halal, itu bagus dan digalakkan oleh Islam. Tetapi kalau berlumba-lumba kejar kekayaan melalui cara rasuah maka nantikanlah balasannya iaitu neraka Allah kelak.

Allah berfirman yang maksud-Nya: Dan carilah apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan kehidupan dari (kenikmatan) duniawi...(al-Qasas: 77)

Sebaiknya, kita perlu tawaduk (merendah diri) sama ada jika kita diberi kekayaan ataupun jika kita diuji dengan kesusahan.

Dalam Islam, bukan banyaknya rezeki yang menjadi keutamaan tetapi keberkatan rezeki itu walaupun sedikit. Boleh Dr. jelaskan?

DR. AMINI: Kadang-kadang kita tidak dapat lihat kesan keberkatan rezeki itu sekarang. Tetapi masa anak cucu kita akan datang.

Keberkatan rezeki adalah penting kerana dengannya kita akan sentiasa dicukupkan oleh Allah dari segi keperluan.

Keberkatan juga boleh berlaku dalam bentuk kejayaan anak-anak dalam pelajaran serta dihindari daripada bala dan musibah dalam hidup.

Kalau kita lihat sumpahan Allah, ia boleh kena pada aset atau harta, diri, keluarga atau anak cucu kita di masa depan.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)