• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Orang Zalim Tidak Diberi Petunjuk

Oleh DR. ZULKIFLI MOHAMAD ALBAKRI

Sheikh Abu Zahrah berkata, sesungguhnya Allah SWT mempunyai peraturan dan sunnah yang kukuh pada makhluknya. Sebagaimana alam berjalan atas qanun yang thabit, tidak menerima perubahan kecuali dengan kehendak Allah.

Begitu juga di sana peraturan-peraturan pada jiwa yang tidak menerima perubahan kecuali dengan kehendak Tuhan.

Termasuk dalam sunnahnya bahawa jiwa-jiwa tidak mendapat petunjuk kecuali yang menuntut kebenaran dengan penuh keikhlasan kepada Allah.

Ayat ke-86

Firman Allah SWT yang bermaksud: Bagaimana Allah akan memberi petunjuk hidayah kepada sesuatu kaum yang kufur ingkar sesudah mereka beriman, dan juga sesudah mereka menyaksikan bahawa Rasulullah (Nabi Muhammad) itu adalah benar, dan telah datang pula kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata. Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan petunjuk hidayah-Nya kepada kaum yang zalim.

Sebab Nuzul

Terdapat tiga sebab nuzul:

*Seorang lelaki di kalangan Ansar telah murtad dan mengikut golongan musyrikin kemudian turunnya ayat ini. Selepas itu kaumnya menulis surat kepadanya dan dia pulang bertaubat. Inilah riwayat Ikrimah daripada Ibn Abbas r.a.

*Diturunkan pada ahli kitab yang mengenali Nabi SAW kemudian kufur. Inilah riwayat 'Atiah daripada Ibn Abbas r.a.

*Ikrimah berkata, ada 12 lelaki termasuk Abu Amir al-Rahib dan al-Harith Ibn Suwayd keluar daripada Islam dan bergabung dengan golongan Quraisy.

Mereka kemudiannya menulis surat kepada keluarga mereka, menanyakan: "Apakah kami masih ada peluang bertaubat? Lalu turunlah ayat ini kepada mereka. Dan sebahagian besar riwayat menyebut kejadian ini menjadi sebab turunnya ayat ini".

Iktibar dan fiqh ayat

*Al-Maraghi berkata, ayat ini menyatakan betapa jauhnya kemungkinan mereka untuk mendapat hidayah menurut sunnatullah yang berlaku pada manusia dan sebagai makluman kepada nabi agar jangan mengharapkan sangat mereka ini beriman.

Ini kerana salah satu sunnatullah untuk menunjukkan manusia kepada kebenaran ialah dengan mengutarakan dalil-dalil dan bukti-bukti kepada mereka, di samping melenyapkan rintangan-rintangan yang dapat menghalang daripada keadaan yang sebenar bagi mencapai matlamat.

Lantaran demikian, Allah SWT menetapkan bahawa mereka berada jauh daripada orang yang sebelum mereka. Dengan cara ini mereka akan mengimani kerasulannya.

*Mohamad Quraish Shihab berkata, keberatan atau pertanyaan itu menghairankan kerana bagaimana Allah akan memberi petunjuk.

Yakni kekuatan dan kemampuan untuk melaksanakan petunjuk-petunjuk kepada suatu kaum yang kafir enggan taat sesudah mereka beriman dengan adanya fitrah kesucian yang dianugerahkan Allah kepada setiap manusia. Serta mereka telah mengakui bahawa Muhammad itu benar-benar Rasul, dengan bukti-bukti yang terdapat dalam diri baginda serta bukti-bukti yang lain khususnya al-Quran.

Selain itu, telah datang keterangan-keterangan kepada mereka melalui para nabi terdahulu dan termaktub pula dalam kitab Taurat dan Injil.

Bagaimana mungkin Allah memberi kekuatan dan kemampuan untuk melaksanakan tuntutan-Nya kepada mereka sedangkan mereka sendiri tidak mahu patuh dan memanfaatkan petunjuk yakni potensi dan informasi yang diberikan Allah SWT. Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang zalim.

*Al-Hasan meriwayatkan bahawa orang-orang Ahli Kitab dari Yahudi dan Nasrani telah mengetahui tentang sifat-sifat Nabi SAW di dalam kitab mereka.

Mereka telah mengaku serta memberikan penyaksiannya bahawa yang demikian itu adalah benar. Apabila Nabi yang dibangkitkan bukan di kalangan mereka lalu dimusuhi dan diingkari seruannya.

Ayat ke-87

Firman Allah SWT yang bermaksud: Mereka itu balasannya ialah bahawa mereka ditimpa laknat Allah dan malaikat-Nya sekelian orang-orang (yang beriman).

Iktibar dan fiqh ayat

*Ibn Kathir berkata, mereka dilaknat oleh Allah dan segala makhluk Allah melaknat kepada mereka.

*Al-Maraghi berkata, mereka berhak mendapat kemurkaan daripada Allah SWT, kemurkaan malaikat dan semua manusia kerana apabila manusia sedar sifat mereka yang sebenarnya, serta-merta mereka dilaknat Allah SWT.

Ini kerana sifat mereka ini akan mendorong orang yang mengetahuinya mengeluarkan kutukan dan kemarahan.

*Al-Sonhadji berkata, orang-orang yang kufur sesudah beriman akan dibalas dengan azab dan kemurkaan Allah SWT serta laknat Malaikat-malaikat dan sekelian manusia.

Mereka akan jauh daripada mendapat rahmat Allah sehingga tidak akan mendapat belas ihsan sama sekali. Maksud orang yang dikutuk ialah jauh daripada kerahmatan Allah SWT.

Ayat ke-88

Firman Allah SWT yang bermaksud: Mereka kekal di dalamnya, tidak diringankan azab seksa daripada mereka dan mereka pula tidak diberi tempoh atau perhatian.

Iktibar dan fiqh ayat

*Ibn Jauzi berkata, mereka menzahirkan dalam kesesatan dan membaiki apa yang mereka rosakkannya dan terpedaya siapa yang mengikut mereka.

*Al-Maraghi berkata, penyeksaan yang diterima tidak akan dikurang sedikit pun dan tidak ditangguhkan waktunya kerana sesuatu alasan yang mereka ajukan itu.

Perkara ini disebabkan hati mereka yang telah dipenuhi titik-titik hitam ingkar menolak kebenaran. Sehubungan itu, kemurkaan Allah SWT ditimpa kepada mereka, walau ke mana mereka pergi atau berada tidak akan dapat lari dari azab ini.

*Mohamad Quraish Shihab berkata, mereka kekal di dalamnya. Yang dimaksud dengan kekal adalah tinggal dalam waktu yang sangat lama di dalamnya, yakni laknat neraka.

Mereka juga tidak diberi tangguh dalam seksaan yang diterimanya sebagaimana penangguhan yang mereka dapatkan ketika hidup di dunia atau mereka tidak akan dilihat oleh Allah dan para malaikat dengan pandangan kasih sayang. Demikian perubahan yang menanti orang-orang yang zalim itu.

*Al-Sonhadji berkata, mereka akan kekal terseksa dan selama-lamanya dalam keadaan terkutuk. Seksa tersebut sedikit pun tidak akan diringankan oleh Allah SWT.

Pelaksanaan seksa yang dijalankan ke atasnya tidak akan ditangguh-tangguh walau sesaat.

Ayat ke-89

Firman Allah SWT yang bermaksud: Kecuali orang-orang yang bertaubat sesudah (ingkar) itu, serta memperbaiki keburukan mereka, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Iktibar dan fiqh ayat

*Ibn Jauzi berkata, ayat ini menjadi pengecualian siapa yang bertaubat daripada yang tidak bertaubat. Sebahagian kaum menyangka bahawa ia dinasakhkan kandungannya kecuali siapa yang bertaubat sebelumnya daripada ancaman.

*Al-Maraghi berkata, ayat ini mengisyaratkan bahawa taubat yang tidak membuahkan amal soleh tidak ada ertinya dari sudut agama.

Ini disebabkan ramai manusia yang melahirkan perasaan taubat melalui penyesalan, istighfar dan meninggalkan dosa tetapi masih melakukan dosa-dosa itu.

Hal ini berlaku kerana taubatnya tidak memberi kesan kepada jiwa yang boleh mengingatkan dirinya di kala lupa, memberinya petunjuk kepada jalan yang boleh memperbaiki sifat-sifat mereka dan meluruskan kebengkokan langkahnya.

*Mohamad Quraish Shihab berkata, ini adalah pengecualian terhadap mereka yang tidak patuh atau mencari agama selain Islam.

Penulis kemukakan bahawa perubahan yang disiapkan Allah bagi yang mencari agama atau kepatuhan kepada Allah ada dua perubahan iaitu perubahan duniawi dan ukhrawi.

*Al-Sonhadji berkata, bahawasanya mereka yang dikatakan dalam ayat ini ialah Abu Amir, seorang pendeta dan al-Harith bin Suaid serta beberapa orang lain yang semuanya berjumlah 12 orang, telah keluar dari agama Islam lalu memihak kepada orang Quraisy Mekah.

Setelah tinggal beberapa di sana mereka menyesal, lalu menulis surat kepada keluarga mereka dan bertanya: "Bolehkah kami bertaubat?" Maka Allah turunkan ayat ini.

Semoga kita menjadi golongan yang sentiasa bertaubat dan melakukan islah dan kebaikan kepada masyarakat kepada masyarakat, bangsa dan negara. Amin.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)