• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Palestin 'ibu' Segala Masalah

Ada yang berpendapat isu di Palestin adalah ibu kepada segala masalah umat Islam di dunia ini. Jika ia dapat diselesaikan maka berakhirlah masalah lain umat Islam. Benarkah?

ROSLAN: Ini adalah hipotesis yang dari sudut sejarah ada kebenarannya. Sebabnya, apabila sesuatu bangsa menguasai Palestin maka bangsa itu menjadi maju dan kuat.

Pada zaman sebelum Islam, kerajaan Roman Byzantine menguasai Baitul Maqdis pada tahun 100 Masihi (M). Pada tahun 132M mereka mengeluarkan arahan supaya orang Yahudi dilarang masuk ke Palestin.

Pada tahun 637M, Saidina Umar al-Khattab berjaya menguasai Baitul Maqdis. Ketika itu, Islam menguasai dunia di mana agama suci ini tersebar ke seluruh pelosok dunia dan masyarakat di Baitul Maqdis hidup aman damai walaupun terdiri daripada pelbagai bangsa.

Semasa Umar memerintah, beliau memberi jaminan keselamatan ke atas penduduk Aleya (nama Palestin ketika itu) yang dikenali sebagai al-uhda al-Umariah.

Jaminan khalifah itu merangkumi rumah-rumah ibadat agama lain tidak akan diroboh atau diambil alih oleh orang Islam.

Kemudian berlaku Perang Salib pada tahun 1099 yang membolehkan kristian menguasai Palestin hingga tahun 1187.

Ia kemudiannya berjaya dirampas oleh umat Islam melalui gerakan Salehuddin Al-Ayubi yang kembali menguasai Baitul Maqdis bermula tahun 1187.

Bagaimanapun, pada tahun 1920, Palestin dijajah oleh British dan pada tahun 15 Mei 1948 Israel diisytiharkan sebagai negara di tanah Palestin.

Sekatan Israel di Semenanjung Gaza menambah duka penduduk Palestin. Malangnya, Mesir juga seolah-olah menyokong Israel apabila enggan sempadan Rafah. Kenapa berlaku demikian?

ROSLAN: Semasa Gaza diserang pada hujung Disember 2008 kita rasa sedih kerana negara-negara Islam yang bergabung di bawah Persidangan Negara-negara Islam (OIC) tidak dapat membantu. Bantuan hanya boleh disalurkan selepas rejim Israel keluar dari Gaza.

Ini menunjukkan negara-negara Islam tidak berani memberi bantuan kepada rakyat Palestin semasa berlaku perang.

Rafah yang bersempadan dengan Mesir pula adalah satu-satunya laluan bagi penduduk Gaza untuk ke luar negara selepas Israel mengharamkan wilayah Yahudi lain sebagai transit kecuali dalam situasi luar biasa.

'Kegerunan' memberi bantuan terutama oleh Mesir yang sepatutnya menjuarai isu Palestin ini berkait rapat dengan Perjanjian Kem David.

Ia ditandatangani oleh Presiden Anwar Sadat dan Perdana Menteri Israel, Menachem Begin pada tahun 1978. Semuanya adalah hasil lawatan Anwar ke Jerusalem atas undangan Menachem pada 19 November 1977.

Akibat perjanjian itu juga Mesir negara yang kaya dengan hasil pertanian tidak dapat mengeksportnya akibat dikenakan sekatan terhad.

Perjanjian itu adalah atas usaha Presiden Amerika Syarikat (AS), Jimmy Carter. Perjanjian ini dianggap penamat kepada Perang Arab-Israel 1948.

Inti perjanjian ini termasuklah Israel keluar dari Semenanjung Sinai, pembebasan Terusan Suez, mengiktiraf Selat Tiran dan Teluk Aqaba sebagai laluan air antarabangsa.

Bagaimanapun tindakan ini ditentang hebat oleh dunia Islam dan dunia Arab terutamanya kumpulan radikal Muslim. Tindakan Anwar Sadat dilihat sebagai pembelot kepada perpaduan Arab.

Banyak tunjuk perasaan diadakan oleh puak penentang terhadap rasuah Anwar dan keluarganya. Kemuncak penentangan adalah pembunuhan Anwar pada Oktober 1981.

Tahun baru 2010 disambut meriah di negara kita. Namun, di Palestin, ia disambut dengan perluasan wilayah penempatan Yahudi. Apakah iktibar daripada kisah ini?

ROSLAN: Rakyat Palestin yang jumlahnya kira-kira 1.5 juta ibarat duduk dalam 'penjara' terbesar dunia. Israel pula tidak menghiraukan suara masyarakat dunia termasuk oleh kuasa besar iaitu AS sendiri.

Presiden Barack Obama pernah mengeluarkan kenyataan mohon dihentikan peluasan penempatan haram Yahudi di Gaza tetapi ia tidak dipedulikan Israel.

Malah dalam ucapan di Kaherah pada 4 Jun 2009, Obama memberi mesej jelas iaitu orang Palestin sudah lama ditindas iaitu lebih satu abad. Jadi tiba masanya rakyat Palestin diberi pengiktirafan memiliki negara berdaulat.

Namun, persoalan membentuk sesebuah negara itu bukan semudah diucapkan. Sebabnya, di kalangan rakyat Palestin ada yang tidak dapat menerima konsep dua negara (two state solution) iaitu mengiktiraf Israel sebagai negara dan Palestin diberi kedaulatan negara di bawah Resolusi 181 (2).

Bagi rakyat Palestin, mereka masih rasa 'negara' Israel itu dibina atas tanah tumpah darah mereka.

Tahun Baru di negara kita disambut meriah dengan percikan bunga api tetapi di Palestin, ia disambut dengan bedilan peluru dan fosforus yang sengaja dilancarkan untuk membunuh rakyat Palestin.

Rakyat Palestin ini majoritinya Islam tetapi ada juga orang kristian. Yang kristian pun turut merasai tempias kezaliman Yahudi ini.

Bagi kita di Malaysia, tidak boleh rasa terlalu selesa. Seorang Muslim mesti memikirkan tanggungjawabnya membantu Muslim yang lain. Ia sebagai mana hadis Nabi SAW yang antara lain bermaksud: Perumpamaan kasih sayang orang mukmin itu ibarat satu jasad. Apabila sakit satu anggota badan maka seluruh anggota yang lain juga akan turut sakit... (riwayat Muslim)

Mengapakah Palestin itu istimewa dan perlu dipertahankan?

ROSLAN: Masalah Palestin bukan masalah orang Arab sahaja tetapi ia adalah masalah umat Islam semua. Memang tanah di Palestin itu istimewa.

Allah SWT memuliakan Masjid al-Aqsa melalui firman-Nya yang bermaksud: Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (al-Israk: 1)

Dalam sebuah hadis diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): Janganlah kamu bersusah payah untuk pergi (bermusafir) melainkan ke tiga buah Masjid: Masjid al-Haram, masjid-ku ini (Masjid al-Nabawi, di Madinah al-Munawwarah) dan Masjid al-Aqsa. (riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Selain itu, Palestin juga tempat tinggal para anbia yang banyak disentuh secara langsung di dalam al-Quran.

Antaranya adalah firman Allah yang bermaksud: Dan Kami selamatkan dia (Nabi Ibrahim) dan sepupunya Nabi Lut ke negeri yang Kami limpahkan berkata padanya untuk manusia (termasuk Palestin)...(al-Anbiya': 71)

Sebagai saudara seagama apakah jihad yang paling minimum boleh dilakukan untuk membantu masyarakat Islam Palestin yang ditindas sejak sekian lama ini?

ROSLAN: Jihad paling minimum adalah rasa benci terhadap kezaliman Yahudi. Ini supaya akhirnya dunia akan memberi tekanan kepada mereka sebabnya mereka melakukan banyak kezaliman kepada bukan sahaja orang Islam tetapi kristian di Palestin.

Antara yang boleh kita lakukan adalah terus memboikot produk keluaran langsung Israel. Ia perlu dilakukan secara berterusan dan bukannya bermusim.

Boikot ini juga perlu melibatkan bukan hanya orang Islam tetapi seluruh rakyat yang cintakan keamanan dan kedamaian.

Apa yang kita tentang adalah kezaliman Yahudi merampas tanah milik rakyat Palestin yang majoritinya umat Islam, membunuh mereka yang tidak berdosa dan menindas penduduk tempatan hingga menyebabkan mereka terperap dalam negara sendiri.

Kita perlu turut serta berjuang menuntut keadilan bagi Palestin. Hasrat ini sukar dicapai selagi Palestin berada dalam cengkaman golongan kafir.

Sejarah membuktikan bahawa zaman pemerintahan Khalifah Umar di Palestin adalah zaman terbaik tertegaknya keadilan.

Ini turut diakui oleh penulis terkenal Karen Armstrong yang berkata, pentadbiran pada awal Islam (Khalifah Umar) adalah berasaskan keadilan. Tidak timbul huru-hara apabila orang Islam memerintah Palestin.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)