• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Penyelewengan Dalam Usrah

Oleh HASHNAN ABDULLAH

SYAITAN itu tidak pernah memungkiri janji atau berputus asa untuk memesongkan umat Islam ke jalan yang salah. Tekad syaitan ini seharusnya menjadikan kita lebih berhati-hati atau berwaspada. Justeru untuk mengalahkan hasutan, bisikan dan godaan syaitan ini, individu Muslim itu perlu kepada ilmu, iman dan amal.

Menyedari akan kepentingan dan keperluan sentiasa membajai diri dengan ilmu agama, menyebabkan ramai daripada kalangan kita sentiasa berusaha untuk mencari dan mendalami ilmu agama Islam, tidak kiralah melalui pelbagai medium yang ada.

Lantaran itu, kehadiran kita ke usrah juga dilihat sebagai salah satu cara untuk memelihara iman kita supaya sentiasa dalam keadaan baik dan terjaga. Meskipun, tidak dinafikan segelintir daripada umat Islam belajar ilmu agama menerusi medan media baharu.

Hingga kini, budaya usrah masih terus berkembang dan tidak sahaja dilaksanakan di surau dan masjid. Apatah lagi, dalam kesibukan umat Islam dengan pekerjaan dan perniagaan, secara tidak langsung kelas-kelas usrahlah menjadi sasaran permintaan. Ini kerana, ia lebih fleksibel dari segi masa dan tempat serta kaedah penyampaiannya yang santai serta jumlah peserta yang kecil.

Walau bagaimanapun, seperkara yang tidak dapat dielakkan ialah persoalan sejauhmanakah ilmu yang disampaikan itu adalah benar-benar mengikut landasan Islam. Apa yang dibimbangi niat murni untuk mencari ilmu agama, tetapi sayangnya tercemar dek tersalah memilih kumpulan usrah.

Ternyata situasi tersebut sudah pasti 'menganggu', sekali gus membawa imej buruk kepada sisi kebaikan dan keluhuran usrah yang sebelum ini dianggap sebagai satu saluran yang sesuai kepada sesiapa yang ingin mengenal dan mendalami agama Islam.

Bagi Pegawai Hal Ehwal Islam di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Mohd. Mustakim Mohamood@Fauzi percaya 'penyimpangan' secara halus itu sekiranya tidak ditangani dari awal, ia bukan hanya membawa kepada perpecahan tetapi memudahkan berlakunya penyelewengan akidah terhadap fahaman yang menjadi pegangan umat Islam di negara ini.

Malah konsep usrah yang melibatkan jumlah peserta yang kecil dan tertutup, apa lagi dengan keterbukaan hati peserta yang umpama kain putih untuk menerima segala ilmu yang dicurahkan, tambah memudahkan pihak-pihak yang berkepentingan tertentu untuk cuba mempengaruhi mereka dengan kononnya menggunakan nama Islam.

Berhati-hati

“Lagi pula, usrah bukanlah seperti kuliah atau ceramah yang dibuat di surau atau masjid. Ia dilakukan secara terbuka, terang-terangan dan penceramahnya juga bertauliah. Sedangkan usrah boleh dijalankan secara tertutup di mana-mana premis kedai, pejabat ataupun rumah," katanya ketika ditemui di pejabatnya, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Justeru, Mohd. Mustakim menyeru umat Islam di negara ini agar lebih berhati-hati dengan topik yang dibincangkan dalam program usrah yang disertai mereka agar tidak lari daripada fahaman Ahli Sunnah Wal Jama‘ah (ASWJ).

Beliau berkata, seruan itu sejajar dengan perkembangan semasa yang memperlihatkan wujudnya gerakan yang mahu menyebarkan fahaman Wahabbi, Syiah, Liberal dan lain-lain ajaran agama yang difatwakan sebagai sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

“Berdasarkan beberapa pemerhatian atau pemantauan kami, terdapat beberapa bentuk penyelewengan yang wujud dalam program usrah, sama ada yang bersifat perbincangan atau aktiviti di luar rumah," katanya.

Antaranya adalah pegangan pimpinan usrah itu (sama ada lelaki atau wanita) kerana golongan itu mempunyai keupayaan secara halus untuk menyebarkan pemikirannya kepada peserta usrah.

“Kalau pimpinan usrah itu berfahaman Wahabbi, Syiah atau Liberal, maka pemikiran peserta usrah terbabit dibentuk mengikut kerangka pemikiran gerakan tersebut," kata Mohd. Mustakim.

Sedangkan dalam firman Allah SWT yang bermaksud: Dan hendaklah kamu bertolong-tolong untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolong dalam membuat dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaan-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya). (al-Maidah: 2)

Mentafsir al-Quran

Malah satu lagi bentuk penyelewengan yang sangat bahaya menerusi penganjuran usrah-usrah katanya, iaitu mentafsirkan ayat al-Quran atau hadis mengikut pandangan pimpinan atau ahli usrah berbanding sahabat Rasulullah SAW atau ijtihad ulama.

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud yang bermaksud: “Barang siapa yang mentafsirkan al-Quran mengikut kerangka pemikirannya sendiri, maka tempahlah tempat mereka di neraka." (riwayat al-Timizi)

Mohd. Mustakim menjelaskan, pendekatan sedemikian akan menjurus kepada amalan memberi pandangan secara membabi-buta tanpa melihat kepada perkara yang ditegah oleh syarak.

“Jadi, kenapa tidak diamalkan apa yang menjadi pegangan para sahabat dan ulama tersohor Islam iaitu bila tidak tahu sesuatu perkara, mesti berani kata saya tidak tahu.

“Iman Malik pernah ditanya dengan 48 soalan dan dia hanya menjawab enam soalan sahaja. Ini menunjukkan sikap amanah dan bukannya beliau nak sembunyikan ilmu kerana menyembunyikan ilmu, khususnya fardu ain adalah haram," katanya.

Selaras dengan itu adalah perlu bagi peserta usrah untuk memastikan bahawa topik perbincangan yang perlu diutamakan adalah perkara berkaitan Fardu Ain, sebelum disusuli dengan isu kebatinan dan isu kenegaraan.

“Perkara paling asas, biarlah kenal Allah, nabi, solat, zakat dan lain-lain berkaitan Fardu Ain kerana pengetahuan sedemikian akan menjadi benteng mempertahankan diri daripada ajaran sesat yang sedang menular rancak kebelakangan ini," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)