• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Pertahan Kedudukan Istimewa Islam

ARKIB : 20/10/2011

Oleh ZAINUL RIJAL ABU BAKAR

HIMPITAN dan asakan terhadap umat Islam di Malaysia sudah mula dirasai oleh orang Islam. Dalam era pasca kemerdekaan sahaja memang banyak cabaran yang dihadapi oleh umat Islam di Malaysia.

Begitu juga kisahnya semasa sebelum mencapai kemerdekaan. Menyorot kembali kisah-kisah duka yang terbaru seperti kes Asihah Bukhari, Jamaludin Othman dan Azlina Jailani @ Lina Joy yang begitu menghiris perasaan umat Islam kerana kemurtadan mereka.

Ditambah dengan gerakan Interfaith Commission (IFC), Article 11 dan Gerakan Pluralisme Agama sudah pasti menjadi ancaman kepada keutuhan kedudukan istimewa agama Islam di Malaysia.

Terbaru kemelut siasatan yang dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Selangor terhadap sebuah premis yang dimiliki oleh Damansara Utama Methodist Centre (DUMC) juga menjadi isu yang hangat diperkatakan.

Unsur-unsur penyebaran agama Kristian kepada orang Islam memang ada menurut Sultan Selangor tetapi bukti tersebut tidak cukup untuk membuat pendakwaan.

Dalam masa yang sama adalah lebih baik bagi mengambil pendekatan mendidik berbanding menghukum dalam kes tersebut seperti yang dititahkan oleh Sultan Selangor.

Di mahkamah pula terdapat banyak cabaran yang telah dikemukakan terhadap institusi agama Islam seluruh negara.

Umpamanya dalam kes Sulaiman Takrib lawan Kerajaan Negeri Terengganu keesahan fatwa mufti telah dicabar.

Dalam kes Muhammad Abdullah @ Moorthy pula,jenazah seorang mualaf pula menjadi bahan pertaruhan di mahkamah bagaimana ia akan dikebumikan.

Dalam kes Subahsini lawan Saravanan pengislaman anak kecil dipertikaikan oleh pihak yang bukan Islam.

Semua perkara di atas dan banyak lagi yang tidak disenaraikan di sini menjurus kepada mempersoalkan kedudukan istimewa Islam di Malaysia.

Di Malaysia, agama Islam tidak boleh disamakan dengan agama-agama lain kerana ia satu-satunya agama yang disebut dalam Perlembagaan Persekutuan.

Nama agama lain langsung tidak disebut di dalam Perlembagaan melainkan hanya dinyatakan agama lain boleh dianuti dan diamal dengan aman dan harmoni.

Namun begitu ketiadaan sebutan nama agama lain itu tidaklah menggambarkan penindasan terhadap agama lain kerana Islam itu sendiri adalah agama yang adil dan saksama. Perlembagaan juga menjamin orang bukan Islam menganut dan mengamalkan agamanya selaras dengan semangat Perlembagaan itu sendiri.

Berbalik kepada kegusaran umat Islam di atas, suatu inisiatif yang digerakkan oleh Pembela untuk menghimpun umat Islam pada 22 Oktober 2011 di Stadium Shah Alam sedang digerakkan.

Pembela adalah gagasan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam arus perdana yang bernaung dan membentuk wadah yang lebih besar bagi menzahirkan kesatuan umat Islam tanpa mengira ideologi politik dan takhasus persatuan.

Persatuan Peguam Peguam Muslim Malaysia (PPMM) adalah salah sebuah NGO yang instrumental kepada penubuhan Pembela.

Perhimpunan yang dinamakan Himpunan Sejuta Umat (Himpun) ini akan menzahirkan ekspresi umat Islam arus perdana menolak gejala murtad di kalangan orang Islam.

Manifestasi kesatuan umat Islam ini amat penting bagi memperlihatkan umat Islam amat prihatin terhadap umat Islam yang lain. Pembela tidak reda walaupun seorang umat Islam dimurtadkan.

Namun perjuangan menegakkan kebenaran ini bukanlah suatu perkara yang mudah, ada yang sudah mula sinis mempersoalkan sama ada Pembela mampu mengumpul sejuta umat Islam untuk tujuan ini.

Orang sebegini sebenarnya tidak faham maksud dan laras bahasa Melayu, sejuta tersebut bukanlah angka yang dipentingkan, sejuta tersebut bermakna ramai.

Ada juga yang mempersoalkan jika diadakan Himpunan ini adakah ia dapat menjamin tidak ada orang Islam akan murtad?

Persoalan sebegini seolah-olah meletakkan kesemua perkara kepada qada dan qadar sahaja tanpa membuat sebarang usaha bagi melakukan sesuatu.

Memang mudah mempersoalkan tindakan orang lain tetapi melakukan sesuatu itu adalah perkara yang agak sukar.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)