• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Poligami Oh Poligami

DUA minggu lalu saya sudah menulis mengenai poligami. Namun ceritanya masih panjang. Saya ingin meneruskan perbincangan mengenai poligami kerana ia sering disalah tafsir dan memberi imej yang buruk kepada Islam.

Bagi orang bukan Islam, berkahwin lebih daripada satu adalah dilarang dan bersalahan dengan undang-undang. Bagi orang Islam, mereka boleh berkahwin hingga empat isteri. Tetapi wanita memang dilarang bersuami lebih dari satu.

Semasa saya menuntut di luar negara, ini adalah isu paling popular dibincangkan oleh pendukung hak asasi dan kumpulan feminisme Barat. Pandangan kumpulan itu adalah jika bercakap mengenai hak ini bermakna semua orang mesti mendapat bahagian yang sama.

Misalnya, jika kita ada lima hektar tanah dan mempunyai enam anak, pembahagian yang adil ialah lima hektar dibahagi enam.

Semua anak akan mendapat bahagian yang sama iaitu 0.8 hektar seorang. Jika seorang lelaki boleh mempunyai isteri yang ramai, maka wanita juga mesti dibenarkan bersuami ramai.

Akhirnya, mereka meminta hak yang sama seperti lelaki. Tentulah itu sesuatu yang sukar dilakukan kerana Allah menjadikan lelaki dan perempuan berbeza. Jika Allah mengkehendaki mereka sama, sudah tentu Allah hanya jadikan lelaki sahaja atau perempuan sahaja.

Perbezaan antara lelaki dan perempuan menyebabkan mereka saling perlu memerlukan. Allah jadikan mereka berbeza kerana cita rasa dan sifatnya juga berbeza. Perbezaan itu yang akan mengeratkan kasih sayang antara satu sama lain.

Jadi poligami daripada kaca mata orang Barat adalah tidak adil, tidak baik dan menganiaya wanita. Cakaplah apa saja untuk menegakkan keadilan, bagi wanita Barat, ia tetap tidak adil.

Oleh kerana pengaruh Barat yang terlalu kuat sejak kita dijajah, orang Islam di Malaysia juga memandang poligami sebagai tidak adil. Ini diburukkan oleh beberapa kes poligami yang jelas menunjukkan ketidakadilan.

Apa yang ramai terlupa ialah yang tidak adil itu bukannya Islam. Tetapi orang Islam yang berpoligami. Semasa saya kecil, saya mendengar emak berbisik-bisik mengenai seorang jiran yang dimadukan.

Seperti mana-mana wanita lain, emak tidak suka melihat lelaki berpoligami. Kata emak, biasanya isteri pertama ditinggalkan dengan anak-anak kerana suami terlalu sibuk dengan isteri barunya yang lebih muda dan cantik.

Saya teringat wanita malang itu datang mengadu kepada arwah ayah, kerana arwah ayah adalah seorang imam. Ada masanya, ayah pergi menasihatkan suaminya yang tidak bertanggungjawab jika ayah tahu di mana dia berada. Jika tidak, ayah terpaksa membantu isteri pertama yang ditinggalkan seperti mendapat bantuan kebajikan atau duit zakat.

Ada masanya, ayah berikan beras kepadanya untuk memberi anak-anaknya makan. Bayangkan saya masih teringat kepada semua itu dan tidak hairan jika saya juga mempunyai pandangan yang bias atau berat sebelah terhadap poligami.

Kes kedua mengenai poligami yang menyentuh hati saya berlaku beberapa tahun yang lalu selepas saya memberi ceramah mengenai poligami. Seorang wanita berusia awal 50-an telah berkahwin lebih 27 tahun. Wanita itu menceritakan yang dia telah 18 tahun tidak tidur bersama suaminya.

Saya terkejut lantas mengingatkannya tentang hadis Nabi SAW yang bermaksud: "Apabila suami mengajak isterinya ke tempat tidur sedangkan isterinya menolak (tanpa uzur) sehinggalah suami itu tidur dalam keadaan marah dan kesal, malaikat akan melaknatnya (isteri) sehingga Subuh. "

Wanita itu menangis. Saya rasa amat bersalah. Saya tanya kenapa dia tidak tidur bersama suaminya. Katanya dia tidak boleh tidur dengan suami sebaik saja dia tahu suami telah beristeri baru dan tidak memberitahunya.

Dia minta diceraikan tetapi suami enggan. Akhirnya mereka teruskan kehidupan. Suami tetap pulang mengikut giliran dan membayar nafkah tetapi dia tidak boleh meniduri suami kerana rasa 'jijik' berkongsi suaminya dengan orang lain.

Dia mengakui berdosa, tetapi tidak ada apa yang dia boleh lakukan kerana ia adalah satu perasaan yang dia tidak boleh ubah. Ia adalah isu psikologi. Isu emosi.

Kes ketiga ialah apabila seorang wanita berusia 60-an datang menemui saya. Dia ingin memohon cerai daripada suami yang hilang hampir 40 tahun lalu. Saya tanya dia, suaminya hilang ke mana?

Dia kata tidak tahu. Tetapi menurut cerita, suaminya telah berkahwin baru dan meninggalkannya dengan lima orang anak. Dia besarkan semua anak-anak dengan tulang empat kerat dan akhirnya anak-anaknya berjaya. Saya tanya kenapa selepas anak dewasa dan berjaya baru mahu memohon cerai?

Wanita itu menangis. "Saya nak ke Mekah. Tabung Haji suruh minta kebenaran suami. Saya tak tahu dia di mana. Jika tidak saya kena bercerai."

Saya merasa amat sedih. Inilah seorang isteri yang taat menunggu suaminya. Tidak pernah terfikir dia perlu ke Mahkamah Syariah memohon cerai daripada suami yang tidak pernah wujud dalam hidupnya selama 40 tahun. Tapi dia terpaksa memohon cerai kerana mahu menunaikan haji.

Semua cerita ini menunjukkan ketidakadilan poligami kerana pengamalnya tidak adil. Kes pertama adalah senario yang memang wujud dalam masyarakat kita di mana suami yang berpoligami tidak boleh berlaku adil terhadap isteri-isterinya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)