• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Puasa Beri Kekuatan Kepada Teoh

Oleh SITI AINIZA KAMSARI

TEOH, engkau tak berpuasa, engkau buatlah kerja lebih sikit kerana kami ini berpuasa, jadi penatlah dan letihlah sikit nak buat kerja."

Begitulah setiap kali tibanya bulan Ramadan - bulan umat Islam berpuasa dan menjalani pelbagai ibadat untuk melipatkangandakan pahala dan ganjaran - pastinya pemuda Cina beragama Buddha ini, Teoh Gin Hoe akan menjadi mangsa!

"Rakan-rakan Muslim yang juga rakan sekerja saya akan meminta atau lebih tepat lagi menyuruh saya membuat kerja lebih, lebih berat dan lebih masa daripada mereka.

"Ketika itu kami merupakan anggota polis yang tanpa mengira masa dan keadaan akan ada sahaja kes berlaku selain pelbagai tugas lain yang perlu dibereskan," katanya.

Walaupun mereka tidak memberi contoh yang baik kerana ibadat puasa seharusnya bukan penghalang untuk orang Islam melakukan tugas seperti biasa, namun semua permintaan itu tidak menjadi masalah kepada Teoh.

Malah kata Teoh, semua itu hanyalah kata-kata gurauan kerana realitinya semua anggota polis tanpa mengira kaum dan agama, berpuasa atau tidak, tetap melakukan tugas berat tanpa mengira cuaca dan keadaan.

Panas terik mahupun hujan lebat, tugas tetap dijalankan walaupun berpuasa.

Itu yang menyebabkan Teoh begitu tertarik melihatkan 'kekuatan' yang dimiliki oleh rakan-rakan Islamnya.

Ramadan juga tidak ada bezanya kecuali mereka akan bertugas dengan penuh tanggungjawab tanpa mengeluh penat dan sebagainya.

"Bukan sahaja rakan-rakan sejawat, tetapi seluruh umat Islam yang berpuasa, tahan makan dan minum sepanjang hari tetapi masih mampu bertugas dengan baik.

"Sedangkan saya, lewat makan setengah jam sahaja, mulalah keluar peluh sejuk. Lewat sejam terus kepala pun pening dan rasa hendak pitam," katanya.

Lalu salah seorang rakan Muslimnya itu mencadangkan supaya Teoh berpuasa.

"Mungkin apabila puasa dan dengan berpuasa itu akan mengubah sistem badan engkau," kata rakan Teoh itu.

Bagai menyahut cabaran, pada satu tahun itu Teoh cuba berpuasa bagi berkongsi rasa dan ingin mengetahui keadaan sebenar ibadat puasa yang dilakukan oleh umat Islam.

Di samping itu, beliau berharap sistem badannya akan berubah dan turut mampu menahan lapar.

"Saya pun bangun awal subuh untuk 'bersahur' lalu berpuasa sepanjang hari dan benar-benar 'berbuka' puasa sebaik sahaja kedengaran azan Maghrib. Semua ini tanpa pengetahuan dan tanpa disedari oleh rakan-rakan sejawat yang lain.

"Tanpa disangka saya mampu 'berpuasa' walaupun ketika itu saya bukannya seorang Muslim. Malah hampir setiap petang saya tetap melakukan aktiviti kegemaran saya iaitu bermain skuasy.

"Tanpa disedari saya telah 'berpuasa penuh' hampir tiga minggu dan cukup menghairankan, walaupun dalam keadaan lapar tetapi saya tidak lagi berpeluh sejuk apatah lagi pening atau sakit kepala," katanya.

Teoh tetap menyimpan rahsia dia berpuasa itu di hadapan rakan-rakan sekerja malah kadang-kadang dia sempat mengusik mereka dengan kata-kata: "Tengoklah saya. Saya tidak letih atau mengantuk pun seperti kamu."

Lalu kata Teoh kawan-kawannya akan membalas: "Memanglah sebab kamu tidak berpuasa sedangkan kami ini berpuasa."

Beliau hanya tersenyum mendengar kata-kata kawannya itu sedangkan mereka tidak tahu hakikatnya dia juga turut berpuasa.

Pada suatu petang katanya, selepas bermain skuasy dalam keadaan berpuasa beliau masih tidak terasa penat.

"Lalu saya pun terus terjun kolam dan berenang tanpa henti selama satu jam. Sehingga saya benar-benar letih barulah saya berhenti dan bersiap-siap untuk berbuka puasa.

"Saya berbuka seperti biasa. Tetapi pada pukul 9 malam tanpa diketahui punca, secara tiba-tiba saya muntah teruk sehingga badan jadi lembik.

"Ketika itulah saya rasa sangat letih dan lesu dan buat pertama kali saya tertidur dengan begitu nyenyak," katanya.

Mimpi berdiri depan Kaabah

Pada malam itu dalam tidurnya, Teoh bermimpi berada di Mekah atau lebih tepat lagi di hadapan Kaabah.

"Saya berdiri betul-betul di hadapan Kaabah dengan jarak hanya sejengkal sahaja yang memisahkan antara saya dengan Kaabah itu. Lalu saya luruskan tangan dan terus dapat menyentuh dinding Kaabah.

"Ia merupakan mimpi yang sangat indah. Berada di tempat yang sangat tenang dan rasa sangat dirahmati. Sebaik sahaja terjaga dari tidur, saya sedar bahawa mimpi tersebut merupakan satu petunjuk dari tuhan dan terus memberikan saya kekuatan berpuasa penuh 30 hari.

"Sehinggalah tidak lama kemudian saya terus memeluk Islam dengan penuh ketulusan kepada Allah tanpa perlu pengaruh dan paksaan dari mana-mana pihak.

"Yang penting kali ini, jika berpuasa saya akan mendapat pahala dari Allah. Tidak lagi hanya sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja," katanya yang kini merupakan seorang ahli perniagaan.

Sudah tentu ibunya terkejut besar apabila mengetahui anak lelakinya memeluk Islam.

Apatah lagi apabila Teoh kini mahu dikenali sebagai Effendy Teoh Abdullah sebagai tanda pengenalan baru setelah memeluk Islam.

"Sebenarnya memeluk Islam itu bukan isunya. Tetapi isunya lebih kononnya saya akan 'masuk' Melayu.

"Kononnya ini akan menyebabkan cara hidup saya adalah seorang Melayu dengan membuang semua segala-gala adat budaya kami sebagai orang Cina. Maka ibu merasa dia akan kehilangan seorang anak Cinanya ini," katanya.

Kini si ibu, Lim Soh Guat, 83, walaupun kekal dengan agamanya namun dijaga dengan baik oleh Teoh dan isterinya.

Ibunya itu tinggal serumah dengan mereka suami isteri.

"Mujur isteri saya Aeda Zainal, seorang yang sangat memahami dan sesekali tidak pernah merungut.

"Malah beliau menjaga makan minum ibu saya dengan amat sempurna," kata ayah kepada dua orang puteri itu.

Aeda adalah anak kepada guru agama Teoh yang telah dibekalkan dengan pelbagai didikan agama dan sentiasa menggalakkan suaminya supaya tidak sesekali meninggalkan adat budaya Cina selagi ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

Teoh yang kini Timbalan Presiden Persatuan Cina Muslim Cawangan Negeri Selangor amat berhajat menunaikan haji.

"Ibadat haji adalah keinginan yang tidak terkata bagi setiap umat Islam, baik yang mampu mahupun tidak mampu.

"Saya sendiri akan berasa sedih sehingga berlinang air mata setiap kali melihat saudara mara dan sahabat handai yang menunaikan haji.

"Tetapi insya-Allah, saya tidak pernah putus doa dan sedang giat berusaha untuk ke sana," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)