• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Safiyah Menjadi Tawanan Perang

Safiyah Binti Hurai ialah puteri Huyai Bin Akhtab, Raja Yahudi keturunan Nadir yang dihalau keluar dari Kota Madinah pada tahun 4 Hijrah. Mereka dihalau kerana merancang membunuh Nabi Muhammad.

Safiyah ditawan oleh pasukan tentera Islam yang mengalahkan pihak Yahudi dalam Perang Khaibar pada tahun 6 Hijrah.

Nasib Safiyah diserahkan kepada Nabi Muhammad yang menjadi komander pasukan tentera Islam dalam ekspedisi ke Khaibar.

Walaupun ayah Safiyah pernah menjalinkan konspirasi membunuh Nabi Muhammad tetapi baginda tidak pernah menyimpan dendam kepada Huyai bin Akhtab dan keturunannya.

Nabi telah membebaskan Safiyah dan memintanya memeluk agama Islam. Safiyah menyahut seruan baginda dengan pantas lalu memeluk agama Islam.

Kemudian Nabi berkahwin dengan Safiyah dengan satu tujuan iaitu bagi menjalinkan hubungan antara pihak Islam dengan keturunan Nadir.

Safiyah pada ketika itu berusia 17 tahun dan Nabi pula berusia 60 tahun. Perkara yang sama berlaku pada Juwariyah binti al-Harith daripada keturunan Mustaliq yang berkahwin dengan Nabi apabila tentera Yahudi keturunan Mustaliq tewas di tangan tentera Islam.

Nabi mahu menjadikan kesulitan pembayaran ganti rugi ini sebagai kesulitan bersama penduduk kota Madinah. Beliau mahu orang Yahudi yang menandatangani perjanjian dengan orang Islam menanggung beban itu bersama orang Islam. Oleh sebab orang Yahudi keturunan Nadir adalah sekutu keturunan Amir, Nabi bersama 10 sahabat pergi ke tempat keturunan Nadir.

"Kami setuju dengan cadangan Muhammad. Boleh tunggu sebentar sehingga kami semua mengumpul bahagian kami bagi diserahkan pada kamu," pinta orang keturunan Nadir.

"Kita tak pernah mendapat peluang seperti ini. Muhammad hanya ditemani oleh beberapa orang sahabat tanpa senjata. Ini peluang keemasan bagi membunuh Muhammad," timbul konspirasi untuk membunuh Nabi.

Mereka mengkhianati perjanjian yang dibuat. Malaikat datang kepada Nabi lalu memberitahunya tantang niat jahat mereka untuk membunuhnya.

Nabi segera meninggalkan tempat itu. Nabi memaklumkan kepada orang Islam Madinah tentang konspirasi orang Yahudi Nadir. Pasukan tentera Islam di bawah pimpinan Nabi melancarkan serangan kepada kubu pertahanan Nadir dan mendapat tentangan hebat dari pihak Yahudi Nadir.

Tentera Islam terpaksa berundur dan mengumpulkan kagi tentera Islam bagi menyerang mereka. Selepas sampai di tempat Nadir, Nabi nampak kebun-kebun kurma kepunyaan keturunan Nadir di luar kubu mereka.

"Lihat tentera Muhammad mengepung kita. Kita mesti lakukan sesuatu supaya kita selamat," jerit Huyai bin Akhtab.

"Kami datang berunding," jelas utusan keturunan Nadir yang datang berjumpa Nabi. Akhirnya mereka terpaksa menerima syarat yang dikemukakan oleh Nabi Muhammad dan menyerah diri. Mereka menghantar seorang utusan bagi berunding tentang nasib mereka.

"Kami pohon supaya kami tidak dibunuh. Kami mahu keluar dari Madinah dengan membawa barang-barang kami," kata utusan keturunan Nadir.

"Baiklah. Semua senjata kamu perlu diserahkan pada saya. Hanya barangan yang mampu dipikul oleh unta sahaja boleh dibawa. Selebihnya ditinggalkan," Nabi setuju dengan permintaan orang Yahudi keturunan Nadir.

Akhirnya orang Yahudi keturunan Nadir meninggalkan Madinah atas kesilapan mereka sendiri. Mereka berpindah ke sebuah kawasan bernama Khaibar, utara semenanjung Arab dan ketua mereka dilantik sebagai pemimpin di Khaibar.

Khaibar adalah sebuah kawasan yang kaya dan hanya orang Islam yang terlibat dalam perjanjian Hudaibiah dibenarkan menyertai pasukan tentera Islam ke Khaibar.

Tentera Islam menyerang kubu Nazar yang menempatkan kaum wanita dan kanak-kanak dengan menggunakan manjanik, alat melontar batu dan kereta kebal Yahudi.

mayat tentera Yahudi

Nabi memerintahkan serangan dilakukan dari dua hala. Tembok kubu dipecahkan oleh pelontar manjanik. Tentera lain menyerang kubu sebelah pula. Tentera Yahudi kelam kabut dengan serangan itu.

Akhirnya tentera Islam berjaya memasuki kubu Nazar dan menawannya. Tentera Yahudi yang masih hidup melarikan diri meninggalkan anak dan isteri mereka ke kubu terakhir di kawasan Khatibah.

Bilal bin Rabab membawa dua orang wanita bangsawan Yahudi Khaibar yang ditawan oleh Nabi Muhammad.

Salah seorang wanita menjerit melihat mayat-mayat tentera Yahudi bergelimpangan di sepanjang jalan menuju ke arah khemah nabi. Seorang lagi hanya mendiamkan diri mengikut jejak Bilal bin Rabab. Wanita yang mendiamkan diri itu ialah Safiyah binti Huyai dan seorang lagi adalah sepupunya.

"Jaga wanita yang asyik menjerit itu," kata Nabi kepada pengawalnya.

"Bilal, mengapa kamu sanggup membawa kedua wanita itu meredah jalan yang dipenuhi dengan mayat-mayat dari keturunan mereka?" Nabi berasa kesal dengan tindakan Bilal itu.

"Kamu mahu memeluk agama Islam?" tanya Nabi kepada Safiyah yang berdiri tenang di hadapannya.

"Ya, Rasulullah," jawab Safiyah dengan pantas. "Mengapa kamu mahu memeluk agama Islam?"

"Apabila Rasulullah tiba di Madinah pada awal perpindahan, ayah saya dan pakcik saya, Yasir telah pergi melihat kamu. Apabila mereka pulang, mereka menceritakan tentang diri kamu," Sufiyah menerangkan kepada nabi.

"Apabila ayah saya bertanya kepada pakcik saya, adakah kamu ini nabi yang disebutkan dalam kitab Taurat. Dia mengiyakan dan berazam memusuhi kamu selama-lamanya, Safiyah menyambung kata-katanya.

Nabi gembira mendengar penjelasan Safiyah lalu mengambil Safiyah sebagai isterinya. Safiyah melayari bahtera rumah tangga bersama Nabi Muhammad selama empat tahun sebelum Rasulullah meninggal dunia.

Safiyah hidup menjanda selama 39 tahun sebelum meninggal dunia ketika berusia 60 tahun pada tahun 50 Hijrah. Begitulah kisah seorang tawanan Perang Khaibar yang dimuliakan oleh Nabi Muhammad.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)