• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Salma Isteri Hamzah

SALMA binti Umais bin Ma'd l-Khats'amiyah merupakan adik-beradik dengan Asma binti Umais. Salma telah berkahwin dengan seorang lelaki yang bernama Hamzah bin Abdul Muttalib. Hamzah adalah bapa saudara Nabi Muhammad. Dia juga merupakan seorang pahlawan Islam yang digelar sebagai "Singa Allah".

Salma mempunyai hubungan rapat dengan Nabi Muhammad. Dia mendapat penghormatan dari Nabi Muhammad. Salma termasuk antara wanita yang awal memeluk agama Islam.

Pada peringkat awalnya, dia turut menerima siksaan dari kafir Quraisy. Begitu juga dengan saudara kandungnya iaitu Asma binti Umais. Akhirnya Asma dan suaminya Jaafar berhijrah ke Habsyah.

Hamzah sebelum menjadi orang Islam adalah seorang individu yang berani. Ramai yang takut dengan keberaniannya.

Berita keislaman Hamzah diketahui oleh masyarakat Arab. Mereka heboh memperkatakan Hamzah sudah memeluk Islam.

"Hamzah sudah menerima agama Islam. Dia sudah menjadi pengikut Muhammad," kata seorang lelaki Quraisy Mekah.

"Benarkah apa yang awak katakan," tanya lelaki muda yang lain pula.

"Ya. Sesiapa menghina Muhammad akan ditentang. Hamzah telah beri amaran keras kepada sesiapa yang mengganggu anak saudaranya itu akan menerima padahnya," kata lelaki Quraisy itu lagi.

"Nampaknya Hamzah susah pasti melindungi Muhammad dan orang Islam yang lain. Muhammad akan menjadi semakin kuat. Kita sudah tidak boleh menyiksa dan menyakiti Muhammad," kata lelaki muda pula.

Mereka berbual panjang dan memikirkan keadaan mereka selepas Hamzah memeluk Islam. Orang kafir Quraisy menjadi bimbang apabila Hamzah memeluk Islam.

Selepas Salma dan suaminya memeluk agama Islam, mereka telah berhijrah ke Madinah. Perang Badar menyaksikan kehebatan Hamzah melawan musuh. Tentera Islam mencapai kemenangan dalam perang Badar. Namun pada perang Uhud, Hamzah tewas apabila ditikam oleh Wahsyi.

Ada laporan mengatakan bahawa Nabi Muhammad mencari-cari Hamzah selepas peperangan Uhud tamat. Orang ramai berkumpul berhampiran Nabi Muhammad.

Lalu, Nabi Muhammad bertanya kepada mereka, "Siapakah diantara kamu yang tahu dimankaha Hamzah sekarang?"

Lalu, seorang lelaki pun berkata, "Tadi saya lihat Hamzah menuju ke arah pohon saya. Di situ dia berperang. Pada masa itu dia ada mengatakan bahawa dia adalah Singa Allah."

Nabi Muhammad bergegas ke tempat yang dicertakan oleh lelaki itu. Nabi Muhammad melihat mayat Hamzah terbaring di atas tanah. Mayat Hamzah habis dicincang oleh manusia yang kejam dan zalim. Nabi Muhammad tidak dapat menahan kesedihannya lalu menangis.

Kemudian, Nabi Muhammad berkata, "Hamzah adalah penghulu bagi semua orang yang mati syahid di jalan Allah pada hari kiamat kelak."

Peristiwa tikaman Hamzah oleh Wahsyi bermula apabila Wahsyi ditawarkan untuk mendapat kebebasan sebagai hamba daripada tuannya iaitu Jubair bin Muth'im. Jubair adalah bapa saudara Thu'aimah bin Adiy yang telah mati terbunuh semasa perang Badar. Kekejaman orang Quraisy semakin menjadi-jadi apabila jantung Hamzah dirobek dan diratah oleh seorang wanita yang bernama Hindun binti Utbah. Kematian Hamzah sangat menyedihkan. Jenazahnya dikebumikan di Uhud.

Salma menerima berita kematian suaminya dengan reda. Salma meneruskan kehidupan dengan banyak beramal. Selepas itu datang seorang lelaki bernama Syaddad bin Hadi al-Laithi melamarnya. Hasil perkahwinan itu lahir seorang anak lelaki bernama Abdullah.

Nabi Muhammad menghormati Salma. Selepas kematian suami pertamanya iaitu Hamzah, anak perempuannya yang bernama Umarah dibawa dan dijaga oleh ibu saudaranya iaitu Asma binti Umais. Asma menjaga Umarah dengan baik.

Umarah semakin meningkat dewasa. Sudah tiba masanya Umarah mendirikan rumah tangga. Perkara ini telah diajukan kepada Nabi Muhammad.

"Saya rasa elok Umarah berkahwin. Dia sudah menjadi anak gadis yang cantik. Sudah tentu ada lelaki yang meminati dirinya," kata ibu saudaranya.

Umarah tersipu-sipu malu mendengar khabar, dia akan berkahwin tidak lama lagi. Nabi Muhammad pun berkata, "Umarah adalah anak saudara sesusuan saya."

Nabi Muhammad telah mengaturkan perkahwinan itu. Umarah telah berkahwin dengan Salamah bin Abu Salamah. Majlis perkahwinan berjalan dengan rapi.

Semasa majlis akad nikah berlangsung Nabi Muhammad bertanya kepada Umarah, "Adakah Salamah menjadi pilihan hati dan sesuai untuk awak?"

Umarah tersenyum sipu. Salma beruntung kerana menjadi salah seorang ibu saudara Nabi Muhammad. Salma merupakan seorang ibu yang baik dan penyabar. Dia juga seorang wanita yang tabah dalam meneruskan kehidupan sebagai seorang muslimah.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)