• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Sekeluarga Dapat Hidayah

Susunan ZUARIDA MOHYIN

SEBAGAI seorang gadis Kristian yang kemudiannya memeluk Islam dan berkahwin dengan seorang lelaki Muslim, itu sudah cukup luar biasa bagi Aisha Bhutta.

Namun apa yang telah dilakukan olehnya jauh lebih menakjubkan. Apa tidaknya, dia sebenarnya turut mengislamkan kedua ibu bapanya.

Malah hampir keseluruhan ahli keluarganya serta sekurang-kurangnya 30 orang daripada kalangan kawan dan jiran turut memeluk Islam.

Aisha yang sebelum ini dikenali sebagai Debbie Rogers duduk tenang di sebuah sofa di ruang tamu pangsapurinya yang terletak di Cowcaddens, Glasgow, United Kingdom.

Di dinding ruangan tersebut tergantung sebuah petikan ayat daripada al-Quran dan jam khas yang memberi peringatan kepada isi rumah tersebut akan waktu-waktu solat lima waktu. Poster kota Mekah turut menghiasi dinding ruang rumah berkenaan.

Kilauan mata biru Aisha yang mencerminkan keceriaan dan ketenangan bagai memancarkan cahaya keimanannya. Aisha yang memiliki raut wajah berdarah Scotland, masih ketara meskipun dilitupi hijab.

Keluarga Aisha merupakan pengikut kuat agama Kristian yang mana mereka selalu menghadiri perjumpaan yang dikenali sebagai Salvation Army.

Pada zaman remaja ketika rakan-rakannya yang lain hanya boleh melelapkan mata selepas memeluk dan mencium gambar artis pujaan mereka, namun bagi Aisha, dia lebih selesa menggantungkan gambar Nabi Isa di dinding bilik.

Pun begitu, dia tetap mendapati bahawa ajaran Kristian masih tidak cukup dan masih banyak persoalan yang tidak terjawab.

"Ada banyak lagi yang perlukan penjelasan," tegas Aisha dalam satu pengakuannya di sebuah laman sesawang.

Aisha pertama kali bertemu dengan bakal suaminya, Muhammad Bhutta ketika berusia 10 tahun dan menjadi pelanggan setia di kedai yang dimiliki bapa Muhammad.

Pada masa itu, dia selalu melihat Muhammad bersembahyang di belakang kedai.

"Ada semacam satu perasaan puas hati dan ketenangan dalam apa yang dilakukan Muhammad itu. Katanya dia seorang Muslim," kata Aisha.

Dengan bantuan Muhammad, Aisha mula mendalami tentang Islam. Ketika usianya mencecah 17 tahun, dia telah menghabiskan keseluruhan al-Quran dalam bahasa Arab.

"Semua yang saya baca adalah logik, benar dan diterima akal," akui Aisha yang mengambil keputusan untuk memeluk Islam pada usianya 16 tahun.

"Sebaik sahaja saya mengucapkan kata-kata itu atau melakukan syahadah terasa seperti batu berat yang berada di bahu, hilang serta merta. Saya seperti bayi yang baru dilahirkan," katanya.

Namun, di sebalik pengislamannya itu, ibu bapa Muhammad sebenarnya menentang hasrat perkahwinan mereka, terutamanya bapa Muhammad.

Aisha dilihat sebagai wanita Barat yang akan menyesatkan anak sulung mereka dan akan mengaibkan nama keluarga. Aisha dianggap oleh keluarga Muhammad sebagai musuh.

Walau bagaimanapun, dua sejoli itu tetap meneruskan perkahwinan mereka di sebuah masjid di situ. Aisha pada hari bahagia itu, cantik dengan pakaian pengantin yang dijahit oleh ibu dan adik Muhammad yang menyelinap secara senyap-senyap ke majlis mereka sungguhpun telah dilarang oleh bapanya yang menentang keras perkahwinan tersebut serta bertekad tidak mahu menghadiri majlis penuh bermakna bagi pasangan pengantin muda, Muhammad dan Aisha.

Nenek Muhammad merupakan orang yang bertanggungjawab membuka jalan bagi ikatan pernikahan itu.

Neneknya tiba dari Pakistan, di mana perkahwinan campur dianggap satu tabu, dan dia berharap sangat dapat bertemu dengan Aisha.

Akhirnya, nenek Muhammad begitu terkesan dengan kenyataan bahawa Aisha telah mempelajari al-Quran dan bahasa Punjabi dan dari situ timbul keyakinannya. Lama-kelamaan Aisha menjadi sebahagian daripada keluarga Muhammad.

Ibu bapa Aisha, Michael dan Marjory Rogers, walaupun menghadiri majlis perkahwinan tersebut, namun lebih mengambil berat dengan pakaian yang dipakai oleh anak gadis mereka itu iaitu pakaian tradisi masyarakat Punjabi yang dikenali dengan nama shalwaar kameez.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)