• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Serambi Masjid: Kelebihan Masjidil Haram

SETIAP tahun, jutaan umat Islam dari seluruh dunia berhimpun di Masjidil Haram, Makkah bagi menyempurnakan ibadah haji di masjid terbesar di dunia itu.

Masjidil Haram terdapat Kaabah yang didirikan di tengah-tengahnya. Kaabah atau nama lainnya Baitullah (Rumah Allah) atau Baitul Atiq (Rumah Kemerdekaan) dibina menggunakan batu-batu besar berwarna kebiru-biruan yang berasal dari gunung-gunung sekitar Makkah.


Kaabah pertama sekali dibina Nabi Adam dengan bantuan malaikat. Ia kemudiannya beberapa kali rosak ditimpa bencana dan pelbagai punca lain.

Nabi Ibrahim dengan bantuan anaknya, Nabi Ismail memperbaiki Kaabah, setelah diperintah oleh Allah SWT. Ia adalah tempat paling suci di muka bumi ini kerana menjadi kiblat kepada seluruh umat Islam.Itu antara keagungan, kemuliaan serta keunikan Masjidil Haram yang tidak dimiliki mana-mana masjid lain di dunia. Masjid yang dibina di atas kawasan seluas 40 hektar itu menyediakan ruang solat terbuka dan tertutup yang boleh menampung sehingga empat juta jemaah terutamanya pada musim haji.


Umat Islam mempercayai Kaabah berada betul-betul di bawah ‘Arasy’ atau Singgahsana Allah SWT. Imam Abul Hassan Mawardi meriwayatkan, pada zaman Rasulullah sehinggalah Saidina Abu Bakar menjadi Khalifah, Masjidil Haram tidak mempunyai dinding.

Masjidil Haram seterusnya diluaskan bermula pada 638 Masihi oleh Saidina Umar Ibnu Khattab. Ketika itu, beliau membeli rumah-rumah di sekeliling Kaabah dan diruntuhkan bagi tujuan itu.

Perluasan seterusnya dilaksanakan Saidina Usman Ibnu Affan pada 647 Masihi.
Pada tahun 696 Masihi, Abdullah ibn Zubair iaitu cucu Saidina Abu Bakar memperluaskan kawasan masjid itu dengan membeli gedung-gedung yang terdapat di sebelah timur dan selatan masjid.

Bahagian utara dan barat pula diambil alih oleh Zaid bin Abdullah ketika di bawah pemerintahan Abu Ja’afar al-Mansur, Khalifah Bani Abas kedua.

Pada tahun 1399, satu kebakaran besar berlaku di Masjidil Haram sehingga menyebabkan banyak bahagian musnah termasuk hasil kesenian yang sukar dicari ganti.

Pada zaman pemerintahan Raja Abdul Aziz, baginda mengambil alih penjagaan masjid itu dengan melakukan perubahan pada seni binanya. Paling ketara ialah ciri-ciri seperti tiang sokongan, diletakkan batu dan marmar buatan, siling serta lantai diganti baru dan sebanyak empat menara didirikan.

Semasa di bawah pemerintahan Raja Fahd pula, baginda melakukan penambahan di ruang bahagian sayap dan kawasan luar masjid.

Sepanjang tempoh berikutnya iaitu dari tahun 1988 hingga 2005, beberapa pembinaan diwujudkan seperti membina kediaman Raja yang menghadap masjid serta menambah ruang sembahyang.

Bagi memberi keselesaan kepada jemaah pada musim haji yang semakin meningkat setiap tahun, laluan bertingkat dan jambatan didirikan bagi mengurangkan kesesakan.

Selain itu, sebanyak 18 pintu gerbang dibina, tiga kubah bersaiz sama dan pemasangan 500 tiang marmar selain penghawa dingin, tangga bergerak dan sistem perparitan.

Pada zaman Raja Fadh juga, projek meluaskan tempat bersaie daripada dua lorong kepada empat lorong dilakukan. Selepas kemangkatan baginda, rancangan keempat perluasan masjid terus dilakukan bermula pada 2007 dan dijangka berterusan sehingga 2020.

Masjidil Haram memiliki puluhan pintu iaitu empat pintu utama dan 45 pintu biasa. Setiap pintu memiliki nama antaranya Shafa, Darul Arqam, Ali, Abbas, Nabi, Babussalam, Bani Syaibah, Huju, Mudda’a, Ma’ala, Marwat, Quraisy, Afqodisiyah, Oziz Thuwa, Umar Abdul Aziz, Murod, Hudaibiyah, Babussalam Jahid, Garoroh, Al-fatah dan pelbagai lagi.

Perkara menarik mengenai Kaabah ialah ia mempunyai penutup dinding (kiswah) yang tergantung dari atas sehingga ke bawah diperbuat dari kelambu sutera hitam.

Setiap tahun Kiswah itu akan digantikan dan dilakukan pada 10 Zulhijjah ketika jemaah berada di Mina. Kiswah dihiasi dengan tulisan Al-Quran yang disulam secara khusus dengan benang emas.

Di Masjidil Haram juga terdapat Hajar Aswad iaitu batu hitam yang berasal dari syurga dibawa Malaikat Jibril atas perintah Allah. Ia diturunkan daripada syurga dan bertukar menjadi hitam disebabkan kejahatan manusia.

Hajar Aswad terletak di sudut bahagian tenggara Kaabah, iaitu sudut di mana tawaf dimulakan. Manakala Multazam pula adalah dinding atau tembok antara Hajar Aswad dengan pintu Kaabah.

Tempat itu digunakan jemaah untuk bermunajat kepada Allah selepas melakukan tawaf yang menjadi salah satu tempat paling mustajab untuk berdoa.

Selain Hajar Aswad terdapat Makam Ibrahim tetapi ia sebenarnya bukan tempat persemadian Nabi Ibrahim. Ia adalah bangunan kecil di sebelah timur Kaabah.

Di dalam bangunan kecil ini terdapat sebiji batu yang diturunkan oleh Allah dari syurga bersama-sama dengan Hajar Aswad. Nabi Ibrahim berdiri di atas batu itu ketika baginda membina Kaabah bersama anaknya Nabi Ismail.

Bekas kedua tapak kaki Nabi Ibrahim boleh dilihat dengan jelas di atas batu berkenaan. Batu itu dipelihara Allah, sekarang ini sudah ditutup dengan perak.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)