• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tabah, Reda Hadapi Musibah

Oleh Mohd Rizal Azman Rifin
rencana@hmetro.com.my

MUSIM banjir datang lagi. Begitulah setiap hujung dan awal tahun tiupan angin Monsun Timur Laut yang membawa hujan lebat sehingga menyebabkan beberapa negeri dilanda banjir.

Alhamdulillah, bencana alam seperti banjir tidaklah seteruk sebagaimana saudara kita di negara lain. Apapun situasi yang melanda, sebagai hamba Allah kita harus tabah dan bersabar.

Mungkin sesetengah golongan yang bergantung kepada sumber marin di laut sebagai mata pencarian keluarga, pasti waktu ini mereka berhadapan situasi sukar dan getir.

Bagaimanapun, sebagai hamba Allah kita perlu sentiasa reda dan berdoa supaya Allah bukakan jalan baru sebagai menggantikan pintu rezeki yang ‘tertutup’ buat sementara waktu.

Allah meminta hamba-Nya tingkatkan kesabaran dalam seluruh dimensi kehidupan termasuk menempuh musim tengkujuh yang begitu merimaskan dan getir bagi sesetengah golongan.

Allah berfirman yang bermaksud: “Maka bersabarlah kamu seperti orang-orang yang mempunyai keteguhan hati dari rasul-rasul telah bersabar dan janganlah kamu meminta disegerakan (azab) bagi mereka.” (Surah Al-Ahqaaf ayat 35).

Golongan paling terasa tempias musim tengkujuh seperti nelayan perlu banyak bersabar dan elak mengeluh atas kesempitan yang dihadapi.

Yang penting, gunakan ruang masa dengan aktiviti pencarian sumber rezeki lain.
Lakukanlah apa sahaja pekerjaan gantian yang bersesuaian selagi ia halal di sisi agama.

Ingatlah pesanan Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Berkemahuan keraslah terhadap apa yang mendatangkan manfaat padamu, mohonlah pertolongan kepada Allah dan janganlah lemah semangat.” (Hadis Riwayat Muslim).

Sebab itu Rasulullah berpesan kepada kita supaya menanam sikap optimistik dalam melakukan apa saja pekerjaan. Ia diakui beberapa tokoh barat yang memperakukan sikap yang menentukan seseorang itu mampu melakukan sesuatu yang terbaik.

Bekas Perdana Menteri Britain, Winston Churchill berkata: “Orang yang pesimis melihat kesukaran dalam setiap peluang, orang yang optimis melihat peluang dalam setiap kesukaran.” Manakala Tony Jeary iaitu penulis buku ‘Success Acceleration’ mengulas hal yang sama.

Beliau berkata, “Bersikap optimis dan positif bukan hanya tindakan, suatu gimik atau formula ajaib yang perlu dilaksanakan apabila perlu. Sebaliknya ia mesti dibangunkan dan diamalkan sehingga ia menjadi kebiasaan”.

Selain berfikiran positif menghadapi masa-masa sukar, kita sewajarnya tidak lupa memohon pertolongan Allah segala kesulitan yang sedang dihadapi supaya dipermudahkan urusan mencari rezeki.

Jangan disebabkan dalam kerumitan hidup menyebabkan kita buruk sangka terhadap takdir Allah dan malas untuk berdoa. Rasulullah s.a.w menganggap orang yang enggan berdoa itu adalah insan yang paling lemah.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Manusia paling lemah adalah orang yang tidak mampu memanfaatkan doa.” (Hadis riwayat at-Tabrani).

Ibnu Qayyim di dalam Kitabnya Ad Din Wad Dawaa mengatakan, “Doa adalah musuh segala bencana. Doa dapat menolak malah dapat menghilangkannya.”

Sekurang-kurangnya, doa itu akan dapat meringankan segala bentuk musibah yang datang. Saidina Ali bin Abi Talib pernah berkata: “Lebih baik kita diuji sewaktu hidup di atas muka bumi ini, berbanding ujian di akhirat kerana seberat manapun ujian di dunia, ia akan berakhir, akan tetapi jika diuji dengan kesusahan di akhirat, ia terlalu dahsyat untuk ditanggung.”

Itulah kata-kata motivasi buat manusia akhir zaman supaya tabah dan bersedia menghadapi dugaan yang melanda.

Mereka yang reda dengan sebarang ketentuan Allah akan memutikkan kesabaran yang tinggi dan tidak bimbang dan gusar dengan kemungkinan yang bakal mereka hadapi.

Mereka yakin akan memberi kemudahan dan pertolongan kepadanya. Dalam apa juga situasi yang kita tempuhi, jangan sampai terkeluar dari mulut kata-kata keluhan.

Teruskan menjalani kehidupan dengan melakukan transformasi mengikut keadaan supaya rezeki sentiasa dicurahkan Allah.

Janganlah pula sudah tertutup satu pintu rezeki, kita berputus asa dan kecewa.
Berdoalah agar Allah memberi kita jalan keluar tatkala hidup terasa menghimpit.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)