• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tak Faham Peranan Wasi Punca Anak Hilang Harta

Oleh Mohamad Isa Abd Ralip

ISLAM mengutamakan bapa sebagai pemegang amanah mengurus harta kanak-kanak. - Gambar hiasan

Pemegang amanah mesti kembalikan pusaka selepas pemiliknya baligh

TIDAK ramai tahu bahawa pemegang amanah ialah penjaga harta seseorang yang tidak berkeahlian mempunyai harta atau tidak berkeupayaan mengurus dan mentadbir hartanya sendiri seperti kanak-kanak dan orang tidak siuman. Kanak-kanak termasuk dalam tidak berkeahlian disebabkan belum mencapai umur baligh serta bawah umur atau kurang upaya.

Akibat ketidakupayaan kanak-kanak mengurus dan mentadbir harta, penjaga harta dilantik sebagai pemegang amanah atau wasi demi memeliharanya sehingga mereka 18 tahun.

Undang-undang dan hukum syarak menetapkan bapa ialah penjaga hakiki pertama dan utama bagi harta anak yang belum dewasa. Hak penjagaannya ialah memastikan dan memelihara harta itu dan ia tidak berkuasa menjual atau membuat transaksi terhadap harta melainkan jika dibenar mahkamah apabila memenuhi syarat tertentu seperti menanggung nafkah kanak-kanak berkenaan.

Apabila bapa meninggal, hak di sisi undang-undang bagi menjaga harta anak itu mengikut keutamaan seperti ditentukan Seksyen 89 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Selangor 2003:

a) Datuk lelaki sebelah bapa;

b) Wasi (pemegang amanah) yang dilantik menurut wasiat bapa;

c) Wasi kepada wasi bapa;

d) Wasi datuk lelaki sebelah bapa;

e) Wasi kepada wasi datuk sebelah bapa.

Dengan syarat wasi Islam, dewasa, siuman dan boleh dipercayai. Bapa sebelum meninggal boleh dalam wasiatnya melantik orang yang layak termasuk ibu kanak-kanak sebagai pemegang amanah. Apabila bapa meninggal tanpa wasiat, pihak berkewajipan melantik penjaga harta kanak-kanak adalah terletak ke atas mahkamah. Dalam hal ini, ibu boleh dilantik sebagai penjaga oleh mahkamah selepas mengambil kira kebajikan kanak-kanak dan pelantikan itu juga boleh dibuat melalui wasiat si bapa.

Dengan kata lain, jika bapa meninggal, orang yang berhak menjadi pemegang amanah bagi harta kanak-kanak belum dewasa ialah melalui wasi wasiat bapa atau pelantikan mahkamah. Menurut kitab fiqh Wahbah al-Zuhaili, bagi orang tidak berkeahlian mempunyai harta, bapa berkuasa (wali) mengurus dan mengawasi hartanya bagi menjaga dan membuat pelaburan. Ini mendapat kata sepakat keempat-empat mazhab. Perselisihan pendapat hanya mengenai siapa yang harus menjadi wali harta orang yang tiada kelayakan selepas kematian bapanya.

Ulama Hanafi berpendapat, kuasa wali dipegang bapa, kemudian amanahnya (wasi); datuk, kemudian wasinya; kadi dan kemudian wasinya. Ulama Maliki dan Hambali berpendapat kuasa wali dipegang bapa, kemudian wasinya, kadi atau pemangkunya. Jika tiada, tugas ini dijalankan sekumpulan Muslimin.

Ulama Shafie berkata, kuasa wali ialah bapa, datuk, kemudian dipegang wasi orang lain selepas mereka, kemudian kadi atau pemangkunya. Dengan kata lain, pandangan ulama Shafie agak berlainan dalam mendahulukan datuk daripada wasi bapa kerana datuk adalah seperti bapa lantaran kasih sayang, belas kasihan dan simpatinya seperti bapa. Sebab itu sabit baginya kuasa wali perkahwinan. Kuasa perwalian ke atas harta tidak sabit selain mereka seperti saudara lelaki, bapa saudara sebelah bapa dan ibu kecuali dengan wasiat bapa atau kadi.

Kuasa perwalian ini juga akan berkekalan sehingga kanak-kanak di bawah penjagaan itu sampai ke tahap umur matang. Persoalannya, sekiranya umur kanak-kanak itu matang kemudian menghidap penyakit gila atau bodoh kerana membazirkan harta dan seumpamanya, apakah perwalian kembali semula ke atasnya (wasi)?

Menurut pendapat Shafie dan Hanafi, kuasa perwalian ini kembali kepada orang yang menjadi walinya sebelum kanak-kanak baligh kerana hukum berkisar di sekitar ilatnya dari segi wujud dan tidak wujud. Apabila ada ilat perwalian, wujud wali. Jika kanak-kanak menjadi bodoh selepas baligh, wali kanak-kanak itu mengikut pendapat jumhur ulama ialah kadi atau mereka yang yang ditugaskan olehnya kerana menjaga dan memikirkan kemaslahatan harta manusia (kanak-kanak) adalah tugas yang sesuai bagi kadi.

Terdapat persoalan juga berkaitan had kuasa wasi dalam menguruskan harta kanak-kanak sama ada boleh menjual harta (alih atau tak alih) atau tidak boleh membuat transaksi harta berkenaan. Mengikut Enakmen Keluarga Islam (Negeri Islam) 2003, Seksyen 90(1) dan 90(2) hanya harta alih saja boleh dijual.

Bagi pihak yang mentadbir wajar mengingati dia hanya pentadbir, bukan mempergunakan harta itu untuk kepentingan diri. Harta yang ditadbir milik anak yatim serta seksaan yang berat bagi orang yang memakan harta itu.

Penulis adalah Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)