• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tanda Haji Mabrur Bersandarkan Nas

ARKIB : 02/12/2011

SAYA telah membaca ruangan Kemusykilan Agama dalam sisipan Mega, Utusan Malaysia bertarikh 25 Nov. 2011.

Saya terpanggil untuk bertanya kerana ramai ustaz, sama ada di akhbar atau di saluran media yang lain kerap memperkatakan tanda haji yang diterima (mabrur) adalah akhlak, iman atau perangainya telah berubah selepas balik daripada mengerjakan haji.

Kalau dahulu tak sembahyang atau tinggal sembahyang selepas balik daripada haji ia berubah. Sembahyang tidak tinggal, perangai dah berubah dan bermacam-macam lagi.

Bagi menggelakkan perkara ini diperkatakan sewenang-wenangnya dan akan menyebabkan masyarakat Islam yang cetek atau kurang pengetahuan ilmu Islam akan mendapat fahaman yang salah.

Apakah ada dalil atau hujah daripada al-Quran dan Hadis yang memperkatakan perkara ini (tanda haji mabrur perangai berubah, sembahyang tidak tinggal dan lain-lain lagi). Sama ada haji seseorang itu diterima atau tidak, hanya Allah sahaja yang tahu. Bukan berdasarkan tanda-tanda seperti yang kerap disebutkan.

Sekali pun haji seseorang itu tidak diterima atau diterima, sebagai seorang beragama Islam ia mesti bersembahyang, bayar zakat, berakhlak baik dan sebagainya.

Saya harap semua penceramah agama mesti memberikan ceramah berlandaskan hujah atau dalil al-Quran dan hadis. Tidak boleh sebarang cakap.

JAWAPAN:

Mengenai tanda-tanda atau ciri-ciri orang yang mendapat haji mabrur, ia bukan hasil pemikiran mana-mana individu tanpa didasari nas-nas al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah SAW atau nasihat para ulama.

Sebaliknya, ia adalah pemerhatian ulama berdasarkan ayat-ayat al-Quran dan sunah Rasulullah SAW. Adapun cara saudara menolak dan mempertikaikan apa yang dikemukakan oleh para ulama muktabar seperti Imam Ghazali, Imam al-Nawawi dan ulama-ulama lain seolah-olah saudara membezakan dua perkara yang tidak setanding untuk dibeza dengan kisah sahabat bagi salam sebanyak tiga kali ketika ke rumah Umar.

Kiasan saudara tidak tepat, kaedahnya salah. Cara para alim ulama memahami nas mungkin tidak seperti mana orang awam faham.

Alhamdulillah tidak ada nas yang secara langsung menyentuh ciri-ciri haji mabrur. Jika ada, pasti akan menjadi senjata bagi mengatakan orang yang balik dari haji tapi tiada perubahan, mungkin juga akan ada tuduhan haji mabrur (haji yang diterima) dan haji mardud (haji yang ditolak).

Maka bagi haji mabrur, pasti ada tanda Allah terima. Apa yang diketengahkan oleh ulama mengenai ciri-ciri haji mabrur adalah berdasarkan kepada beberapa ayat al-Quran.

Antaranya ayat Allah yang bermaksud: (Masa untuk mengerjakan ibadat) Haji itu ialah beberapa bulan yang termaklum. Oleh yang demikian sesiapa yang telah mewajibkan dirinya (dengan niat mengerjakan) ibadat Haji itu, maka tidak boleh mencampuri isteri, dan tidak boleh membuat maksiat, dan tidak boleh bertengkar, dalam masa mengerjakan ibadat Haji. Dan apa jua kebaikan yang kamu kerjakan adalah diketahui oleh Allah; dan hendaklah kamu membawa bekal dengan cukupnya kerana sesungguhnya sebaik-baik bekal itu ialah memelihara diri (dari keaiban meminta sedekah); dan bertaqwalah kepada-Ku wahai orang-orang yang berakal (yang dapat memikir dan memahaminya). (al-Baqarah: 197).

Perkara pertamanya al-rafth, yang ditegah dalam ihram adalah jimak. Ibn Abbas berpendapat: al-Rafth adalah bercakap perkara-perkara yang berkaitan dengan jimak atau mengajak kepadanya sehingga Thaus berpendapat bahawa: al-Rafth adalah kata-kata si suami kepada si isteri, "sekiranya aku telah bertahlul nescaya aku akan mendatangi mu". (Ibn Kathir, Tafsir al-Quran al-'Azim, jld:1, hlm:355)

Adapun perkataan al-fusuq bermaksud maksiat, apa-apa sahaja perbuatan yang dikira maksiat. Ibn Umar berpendapat ia bermaksud, mendatang atau melakukan perbuatan maksiat di tanah suci.

Dalam sahih al-Bukhari, baginda bersabda yang bermaksud: "Mencaci sesama muslim adalah fusuq, manakala membunuh sesama orang Islam adalah kufur. (al-Bukhari, kitab al-Iman, no:48)."

Adapun perkataan jidal, bermaksud berbantah. Namun ada dua makna yang dinyatakan oleh Ibn Kathir di dalam tafsirnya. Yang pertama; tidak bantah-membantah ketika menunaikan ibadah haji.

Malahan al-Mujahid memberitahu bukan sekadar ditegah berbantah ketika melakukan haji malah, sepanjang bulan-bulan haji adalah dilarang daripada sifat membantah antara satu sama lain.

Maksud kedua bagi perkataan jidal adalah, bergaduh. Hadis Rasulullah SAW daripada Jabir Bin Abdullah berkata; baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang menunaikan manasiknya (ibadah hajinya), sedang muslim lain tidak terganggu dengan lisannya dan tangannya, maka diampunkan dosanya yang lepas". (Ibn Adiy, jld:4, hlm:1451).

Kalau diteliti ketiga-tiga perkara yang dinyatakan melalui firman Allah SWT dalam melakukan ibadat haji adalah suatu yang sepatutnya difahami sebelum berangkat ke tanah suci.

Lagipun melalui ciri-ciri haji mabrur yang dinyatakan adalah sebagai memberi suatu persedian secara mental supaya ada keazaman mahu berubah ke arah yang lebih baik berbanding yang sebelumnya.

Kalau seseorang yang berangkat ke Tanah Suci memang sudah ada ciri-ciri insan yang soleh maka baliknya dari Tanah Suci juga akan kekal soleh. Ini kerana ada di antara kita semasa di Mekah semuanya baik, tetapi apabila balik jadi tidak berapa baik, malah kembali seperti sebelumnya.

Kita diperintah untuk melakukan ibadat fardu dalam Islam seperti solat, haji, zakat dan puasa adalah semata-mata untuk mencapai nilai keinsanan yang terpuji. Malangnya ibadat-ibadat ini seperti tidak memberi kesan dalam kehidupan seharian.

Haji mabrur pasti akan meninggalkan kesan pada diri individu, sebab itulah falsafah haji yang utama. Supaya penat lelah yang dilalui dalam mentaati perintah Allah SWT dengan berwuquf, melontar, tawaf dan saie.

Sepanjang wuquf sepatutnya seseorang membanyakkan doa dan bermuhasabah bahawa akan tiba masanya dia akan berhimpun dalam satu perhimpunan yang agung di suatu kawasan yang lapang, iaitu Padang Mahsyar.

Semasa melontar jamrah bukan sekadar dia membaling beberapa biji batu ke arah jamrah, tetapi proses membuang dan membaling keluar segala sifat kesyaitanan dalam diri.

Semua ini masakan tidak mendatangkan kesan dalam diri seseorang. Sebab itulah ulama meletakkan beberapa ciri atau tanda seseorang beroleh haji yang mabrur.

Haji bukan melancong

Ini supaya ibadah haji tidak menjadi seperti melancong ke Tanah Suci. Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: Sesiapa yang melakukan haji sedang dia tidak melakukan hubungan suami isteri semasa dalam ihram, dan tidak melakukan apa-apa maksiat dan tidak berbantah dan bergaduh, maka kembalinya dia dari Tanah Suci seperti bayi yang baru dilahirkan. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis lain yang bermaksud: Haji yang mabrur tiada balasan melainkan syurga. (riwayat Muslim)

Haji mabrur maksudnya adalah haji yang dilakukan secara sempurna, cukup rukun dan wajibnya yang tidak dirosakkan dengan perbuatan maksiat.

Saya turut setuju dengan saudara bahawa mungkin tidak jelas kelihatan tanda-tanda haji yang mabrur pada diri seseorang tetapi secara umumnya manusia sepatutnya menerima perubahan melalui ibadah haji.

Kita berdoa dan berharap agar Allah SWT mengurniakan haji yang mabrur kepada para jemaah haji Malaysia, malahan seluruh jemaah haji yang baru selesai melakukan ibadah haji.

Saya yakin jika beroleh haji yang mabrur pasti nilai-nilai kebaikan akan terpancar daripada diri setiap jemaah haji.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)