• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Timba Ilmu Elak Amalan Tak Sah

UMUM mengetahui ibadat haji satu pengembaraan bagi melengkapkan tahap keimanan serta ketakwaan seseorang Muslim.

Justeru, setiap insan mesti menanamkan impian untuk mengerjakan ibadat haji apabila tiba waktunya nanti.

Memandangkan peluang menunaikan haji di negara ini perlu mengikut sistem kuota iaitu hanya sekitar 26,000 jemaah pada setiap tahun, persediaan perlu dilakukan terutama menimba ilmu berkaitan ibadat itu untuk mendapat gambaran awal.

Dalam ibadat haji, terdapat beberapa rukun yang perlu dipenuhi dan jika salah satu daripadanya gagal dilaksanakan, ia menyebabkan haji seseorang tidak sah dan perlu mengqada haji mereka.

Terdapat enam rukun haji iaitu:

1. Niat

2. Wukuf di Arafah

3. Tawaf (tawaf rukun ini dikenali sebagai tawaf ifadah)

4. Sai

5. Bercukur atau bergunting

6. Tertib

Wukuf bererti berhenti atau berdiri. Wukuf di Arafah ialah menghadirkan diri di padang Arafah pada waktu antara Zuhur pada 9 Zulhijjah hingga sebelum fajar 10 Zulhijjah. Kadarnya pula hanyalah sekadar satu lahzah iaitu dalam beberapa saat.

Cukup wukuf walau sekejap atau lalu saja dengan syarat orangnya sedar dan sempurna akal. Wukuf boleh dilakukan di mana-mana saja di bumi Arafah dan tidak pula disyaratkan mesti memijak bumi Arafah.

Malah hukumnya sah jika kita berada di dalam kenderaan meskipun kita tidak turun menjejakkan kaki di Arafah.

Tawaf pula ada enam jenis iaitu tawaf haji, tawaf umrah, tawaf qudum, tawaf sunat, tawaf nazar dan tawaf wada'. Cara mengerjakan tawaf ialah apabila seseorang itu masuk ke Masjid al-Haram dan menuju ke Hajar Aswad lalu mengucupnya dan sujud atasnya.

Kemudian perlu berdiri mengadap Baitullah dengan keseluruhan al-Hajar al-Aswad berada di kanan dan kemudian berniat. Selepas itu berjalan dengan mengirikan Baitullah tetapi lebih afdal jika dapat bergerak ke kanan Hajar Aswad dengan mengadap Baitullah sehingga melalui keseluruhan Al-Hajar Al-Aswad.

Antara perkara sunat yang wajar dilakukan sewaktu tawaf adalah berjalan kaki, melakukan ibtibak (menzahirkan bahu kanan bagi lelaki) sewaktu tawaf yang diiringi dengan sai pada pusingan pertama hingga ketiga (untuk lelaki saja), melakukan ar-ramal (berjalan pantas) bagi tawaf yang diiringi dengan sai pada pusingan pertama hingga ketiga (lelaki saja), istilam (mengangkat tangan kanan ke arah Hajaratul Aswad) dan mengucup tangannya, Istilam di rukun Yamani serta zikir dan berdoa.

Antaranya doa seperti sunnah Nabi Muhammad s.a.w dalam surah al-Baqarah ayat 201 yang bermaksud: " Wahai Tuhan kami, kurniakan kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharakan kami daripada azab neraka."

Mengerjakan sai ialah dengan berjalan cepat dan memendekkan langkah. Apabila sampai di kawasan yang bertanda hijau pada tiang di tepi Masa'a sunat berlari anak (lelaki saja). Sai bermula dari Bukit Safa dan berakhir di Bukit Marwah.

Tahallul ialah keluar daripada ihram dengan atau bergunting setelah sampai masanya. Terdapat dua jenis tahallul iaitu:

1. Tahallul awal iaitu bercukur lebih awal di Mina sebaik saja sampai dari Muzdalifah pada 10 Zulhijjah selepas melontar jamrah.

2. Tahallul thani yang dilakukan selepas bertawaf dan sai haji (sekembalinya ke Makkah selepas selesai wukuf).

Bercukur pula adalah dengan cara mencukur seluruh rambut di kepala. Bergunting pula adalah sekurang-kurangnya tiga helai rambut. Bagi yang sedia botak, maka hendaklah sekadar melalukan pisau di atas kepalanya.

Berdasarkan penjelasan Allah s.w.t di dalam surah al-Fath ayat 27 yang bermaksud: "Sesungguhnya kamu tetap memasuki Masjidil Haram (pada masa yang ditentukan) dalam keadaan aman (menyempurnakan ibadah umrah kamu), dengan mencukur kepala kamu dan kalau (tidak pun) menggunting sedikit rambutnya..."

Antara hikmah bercukur adalah mengikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w yang mana apabila rambut gugur di bumi Mina, semuanya menjadi saksi di akhirat kelak.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)