• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tumpu Anak Yatim, Ibu Tunggal Fakir

Oleh Mohd Fadly Samsudin
fadly@hmetro.com.my

BANTU....asnaf fakir dan miskin perlu sentiasa mendapat pembelaan bagi meneruskan kehidupan mereka. BERZAKAT membawa berkat serta dapat menyucikan harta dan jiwa. Itulah antara tujuan syariat zakat kepada umat Islam selain mengimbangi jurang golongan kaya dan miskin.

Berzakat wajib bagi setiap Muslim apabila cukup syaratnya.Muslim yang memiliki harta kekayaan perlu menyedari rezeki dianugerahkan Allah sebahagiannya milik orang lain yang perlu dizakatkan.

TERIMA...bantuan zakat termasuk wang, makanan dan sara hidup, perubatan dan pendidikan perlu diagihkan kepada golongan asnaf secara saksama dan sistematik.

WAJIB...berzakat dapat mengimbangi jurang antara golongan kaya dan miskin selain dapat menyucikan hati dan harta Yang dimiliki.
Firman Allah yang bermaksud: “Ambillah zakat dari sebahagian harta mereka dengan berzakat itu kamu membersihkan dan menyucikan mereka dan doakanlah untuk mereka, sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan ingatlah Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah at-Taubah ayat 103).

Apabila seorang Muslim mengeluarkan zakat bermakna harta yang bercampur dengan perkara syubhah dan haram dapat dibersihkan.

Hikmah berzakat memberi kesan baik kepada penerima yang berasa mereka tidak diabaikan. Melalui zakat yang dikumpulkan, ia disalurkan bagi membela nasib golongan asnaf.

Kedudukan zakat amat istimewa dalam rukun Islam. Ia tanggungjawab ummah bagi menguatkan sosio ekonomi umat.

Malaysia cukup bertuah kerana kesedaran berzakat cukup tinggi malah kutipan di pusat pungutan zakat negeri semakin meningkat setiap tahun.

Lapan asnaf iaitu fakir, miskin, amil, muallaf, riqab, gharimin, fisabilillah dan ibnu sabil, boleh dikategorikan penerima zakat produktif dan tidak produktif.

Penerima agihan zakat yang mampu berusaha dikategorikan sebagai produktif manakala mereka yang tidak berupaya disebabkan masalah kesihatan, kecacatan atau usia lanjut dikategorikan sebagai golongan tidak produktif.

Bantuan diberikan kepada mereka bergantung kepada keperluan berdasarkan siasatan yang dilakukan agensi zakat terhadap keperluan asnaf dari masa ke semasa.

Terdapat pelbagai jenis bantuan diberikan pusat zakat di Malaysia antaranya bantuan makanan dan sara hidup, perubatan, pendidikan, keusahawanan, keagamaan serta kecemasan.

Allah berfirman: (Mengapa pemberian Kami itu mereka ingkarkan?) Adakah mereka berkuasa membahagi-bahagikan (perkara-perkara kerohanian dan keagamaan yang menjadi sebesar-besar) rahmat Tuhanmu (wahai Muhammad, seolah-olah Kami hanya berkuasa dalam perkara kebendaan dan keduniaan sahaja? Mereka tidak ingkarkan): Kami membahagi-bahagikan antara mereka segala keperluan hidup mereka dalam kehidupan dunia ini, (setengahnya Kami jadikan kaya raya dan setengahnya miskin menderita); dan Kami telah menjadikan darjat setengah mereka tertinggi dari darjat setengahnya yang lain; (semuanya itu) supaya sebahagian dari mereka senang mendapat kemudahan menjalankan kehidupannya dari (bantuan) setengahnya yang lain. Dan lagi rahmat Tuhanmu (yang meliputi kebahagiaan dunia dan akhirat) adalah lebih baik dari kebendaan dan keduniaan semata-mata yang mereka kumpulkan. (Surah Az-Zukhruf ayat 32).

Bagaimanapun, keperluan asas setiap individu pasti terjamin dalam sebuah kerajaan Islam. Zakat bagi mengatasi ketidakseimbangan pendapatan serta mengelakkan berlaku penumpuan harta di kalangan golongan tertentu dalam masyarakat.

Firman Allah: “Apa yang Allah kurniakan kepada Rasul-Nya (Muhammad) dari harta penduduk negeri, bandar atau desa dengan tidak berperang, maka adalah ia tertentu bagi Allah, dan bagi Rasulullah, dan bagi kaum kerabat (Rasulullah), dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, serta orang-orang musafir (yang keputusan).

(Ketetapan yang demikian) supaya harta itu tidak hanya beredar di antara orang kaya dari kalangan kamu. Dan apa jua perintah yang dibawa Rasul�ullah kepada kamu maka terimalah serta amalkan, dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya. Dan bertakwalah kamu kepada Allah;
sesungguhnya Allah amat berat azab seksa-Nya (bagi orang-orang yang melanggar perintah-Nya). (Surah Al-Hasyr ayat 7).

Islam menganggap kemiskinan sebagai masalah serius kerana ia punca pelbagai jenayah, perasaan benci-membenci serta permusuhan antara golongan kaya dan miskin sehingga berlaku konflik dalam masyarakat.

Rasulullah memberi perhatian berat terhadap isu kemiskinan di mana baginda menjelaskan kepada sahabat zakat perlu dibelanjakan membantu golongan miskin.

Di negara ini, walaupun kesedaran membayar zakat semakin meningkat, tahap agihan zakat masih mengecewakan sehingga ada golongan yang sepatutnya menerima zakat gagal mendapat manfaat.

Ke mana wang zakat yang dikutip setiap tahun itu diagihkan, adakah semata-mata untuk membina bangunan yang hebat, membeli kenderaan atau membayar gaji yang mahal?

Jika dicongak secara kasar, zakat yang dikutip boleh mencecah berbilion ringgit dan dengan wang sebanyak itu, ia boleh mengurangkan jurang kemiskinan umat Islam di negara ini.

Sepatutnya, sistem agihan zakat dikaji semula, mungkin kaedah digunakan kini tidak sistematik atau ketinggalan zaman.

Satu lagi, kutipan zakat jangan hanya dibelanjakan untuk membesarkan bangunan, membeli kenderaan atau kemudahan prasana semata-mata kerana dalam syarat asnaf zakat, ia turut meliputi anak yatim dan ibu tunggal yang miskin.

Dana zakat sepatutnya diperuntukkan membiayai projek pembangunan jangka masa panjang yang akan mendatangkan faedah kepada golongan fakir dan miskin.

Bagi merealisasikan potensi agihan zakat dalam meningkatkan ekonomi ummah perlu kepada kerjasama dan tindakan bersepadu dari pusat zakat, penerima zakat dan kerajaan.

Pusat zakat perlu berusaha meningkatkan kepercayaan serta keyakinan pembayar
zakat melalui pelbagai mekanisma agihan yang jelas.

Golongan penerima zakat perlu bijak menguruskan dana zakat dan bertekad memperbaiki kehidupan mereka sehingga mampu keluar dari asnaf zakat dan menjadi golongan pembayar zakat.

Perunding motivasi dan mantan Ketua Syariah dan Penerangan Khas Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan (PPZWP), Ahmad Shukri Yusof, berkata di negara ini pengagihan zakat adalah berdasarkan kepada keperluan semasa sesuatu golongan asnaf.

“Bagaimanapun, keutamaan perlu diberikan kepada golongan asnaf fakir dan miskin bagi membantu mereka meneruskan kehidupan.

“Institusi zakat atau Baitulmal perlu memberi perhatian serius dalam menangani proses agihan zakat ini supaya tidak berlaku kritikan atau perasaan kurang puas hati di kalangan masyarakat,” katanya.

Ahmad Shukri berkata jumlah kutipan zakat memberangsang�kan dari pusat-pusat zakat setiap tahun membuktikan mereka melaksanakan kutipan dengan baik.

“Setiap agihan kepada golongan asnaf perlu diperincikan jumlahnya seperti berapa bahagian diberikan kepada golongan asnaf seperti fakir miskin, fisabilillah, amil atau muallaf.

“Institusi zakat perlu memudahkan proses agihan dan jangan terikat dengan kerenah birokrasi supaya golongan fakir dan miskin selesa dan tidak malu mendapatkan bahagian mereka.

“Lakukan kaji selidik dan kerap turun padang bagi meninjau keperluan masyarakat terutama yang tinggal di kawasan pedalaman.

“Siar dan hebahkan melalui media atau laman web rasmi berkenaan kemudahan yang
disediakan bagi urusan membayar zakat dan cara permohonan untuk mendapatkan bantuan zakat dengan lebih mudah,” katanya.

Beliau berkata, apabila menunaikan kewajipan berzakat secara tidak langsung kita membebaskan diri daripada perasaan kikir, kedekut dan sombong.

“Harta kekayaan adalah amanah Allah. Allah akan menambahkan nikmat-Nya dengan bertambah rezeki dunia atau pahala sehingga melayakkan mereka mencapai keredaan Allah dengan menerima ganjaran nikmat syurga di akhirat kelak.

“Berzakat adalah proses menyucikan hati dan harta seorang Muslim,” katanya.

Menurutnya, petugas di pusat zakat perlu prihatin dan komited dalam melaksanakan tugasan mereka.

“Tanamkan dalam diri nilai spiritual serta menjaga integriti dalam melaksanakan tugas.

“Anggap kerja yang mereka laksanakan itu sebagai amal jariah bagi membantu golongan kurang bernasib baik kehidupan yang lebih sempurna,” katanya.

Beliau berkata, bagi keluarga yang hidup dalam kemiskinan bantuan zakat perlu diberikan secara berterusan terutamanya memastikan anak mereka tidak tercicir dalam bidang pendidikan.

“Anak mereka perlu mendapat bantuan pendidikan sempurna supaya satu hari kelak mereka dapat mengeluarkan keluarganya daripada kesempitan.

“Ini juga sebahagian usaha untuk melihat kemiskinan itu tidak terus diwarisi,” katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)